Ізраїльські дієтологи назвали три види найкорисніших каш, які можна їсти з м’ясом, молочними продуктами, овочами, фруктами чи просто без нічого. Про це пише "Дивогляд".
Гречка

Слов’яни почали їсти гречку приблизно у 10 столітті. Її до нас привезли з Візантії і почали називати грецькою крупою. У самій Греції гречку вважали турецькою крупою, а в Італії та Іспанії — арабською.
У гречаній каші міститься клітковина, безліч різних вітамінів - Е, РР, В1, В2, фолієвої і органічні кислоти.
Ця крупа містить всі вісім незамінних амінокислот (триптофан, лізин, метіонін, валін, треонін, лейцин, ізолейцин, фенілаланін), причому у великій кількості. Серед рослинних продуктів більше тільки в сої і бобових, зате з гречки вони краще засвоюються.
Крім того, в ній також дуже багато крохмалю, що сприяє потраплянню в організм потрібної кількості необхідних елементів. Таку кашу рекомендують вживати як дорослим, так і дітям, адже вона майже не має протипоказань.
Читайте також: Що станеться з вашим тілом, якщо щодня їсти гречку
Гречка - одна з небагатьох круп, яка містить холін, вітамін групи В, необхідний для роботи нервової системи.
Гречана каша гарно впливає на роботу травної системи - в ній багато клітковини, яка покращує травлення, секреторну функцію печінки і підшлункової залози. За рахунок високого вмісту білка і невеликій калорійності гречка корисна для людей, які притримуються дієти.
За даними нових досліджень, гречка знижує ризик виникнення ракових захворювань, завдяки високій концентрації флавоноїдів. Ці речовини перешкоджають розмноженню ракових клітин.
Рис

Рис — це найпопулярніший злак у світі. І, хоча до українців він прийшов відносно недавно — лише 200-300 років тому, у нашому раціоні він теж посідає доволі важливе місце.
Головна перевага рису над іншими крупами — гіпоалергенність. А ще у ньому дуже багато вітамінів групи В і PP, міститься тіамін, каротин, залізо, цинк, йод та інші необхідні для нормальної роботи організму мікроелементи.
Окрім того, у рисі є незамінні амінокислоти: аргінін, гістидин, лізин, лецитин, метіонін, триптофан, холін і цистин.
Читайте також: Чи можна їсти рис, якщо ви хочете схуднути
При цьому всього, варто не забувати, що рис треба правильно варити. Адже, якщо він буде розвареним, то міститиме велику кількість швидких вуглеводів, які засвоюються майже так само швидко, як цукор.
Окрім того, під час приготування рису також не можна забувати, що цей продукт може мати високий вміст миш’яку, тому потребує спеціальної обробки.
Вівсянка

Ця каша справжнє джерело натуральної клітковини і білків, вітамінів С, А, РР, Е, а також комплексу вітамінів В, магнію, фосфору, фтору, кальцію, калію, нікелю та інших важливих мінералів та інших корисних речовин. Вона нормалізує кислотність і чистить організм завдяки вмісту клітковин.
Овес має властивості пребіотика і підвищує імунітет. Він також нормалізує рівень цукру в крові і допомагає знижувати рівень поганого холестерину.
Читайте також: Блогерка два місяці снідала лише вівсянкою – як це вплинуло на її організм
А ще, деякі експерти стверджують, що вівсянка здатна підвищувати настрій.
Найшкідливіша каша
Дієтологи також назвали кашу, яку впевнено можна вважати найшкідливішою — улюблена для всіх бабусь з часів Радянського Союзу манна каша. Саме в ній міститься найменше число корисних мікроелементів, білка і вітамінів. У той же час, в цій каші досить велика кількість глютену, яке може створити у дитини схильність до алергії.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!