Рослинна олія є джерелом великої кількості Омега-3. Ці жирні кислоти вважаються важливим елементом збалансованого раціону харчування, оскільки збагачують наш організм корисними властивостями та надають силу судинам, шкірі та волоссю.
"Дивогляд" вирішив розповісти вам про корисні та шкідливі властивості цього продукту. Ми впевнені, що після цього ви назавжди повернете його до свого раціону.
Користь
Рослинна олія багата на поліненасичені жирні кислоти. Саме через частинку "жирні" більшість людей нехтуюють цим продуктом, оскільки вважають, що таким чином наберуть зайвої ваги. А дарма!
Отримані природним шляхом жирні кислоти допомагають нарощувати м’язовий об’єм. Окрім того, цей важливий елемент покращує роботу судин і серця, стимулює процеси обміну та зміцнює суглоби.
Рослинна олія містить велику кількість вітаміну F, який прибирає надлишки холестерину в кровоносних судинах та олеїнову кислоту, яка стимулює покращення пам’яті, підтримку уваги та усунення стресу.

Окрім цього, варто зазначити, що рослинна олія є вірним другом для нашої шкіри та волосся. Вона не спричиняє появі алергії, добре зволожує та насичує шкіру і містить багато корисних для неї компонентів.
Шкода
Як і будь-який інший продукт, рослинна олія може негативно вплинути на наше здоров’я.
Це може відбутися за умови надмірного споживання продукту, або неправильного його використання. Наприклад, усі ми смажимо яєчню на краплі соняшникової олії і навіть не підозрюємо, що тим самим завдаємо не аби-якої шкоди своєму організмові.

Найбільш безпечними вважаються олії, що складаються з насичених і мононенасичених жирних кислот. Вони не виділяють токсичних речовин, тож саме їх рекомендовано використовувати при смаженні.
Замініть соняшникову олію на льняну, виноградну, кокосову або ГХІ. Вони є більш стійкими до нагрівання, тож не завдадуть аж ніякої шкоди.
Яку обрати?
Рослинних олій дуже багато і кожна має свої відмінні корисні особливості, якими не володіють інші. Одна є корисною при проблемах із серцем і судинами, друга поліпшує роботу мозку, а третя використовується при догляді за шкірою.
Щоб при виборі цього продукту у вас не розбігалися очі, пропонуємо детальніше розглянути найпопулярніші з них.
Оливкова олія. Містить олеїнову кислоту, яка сприяє правильному перебігу обмінних процесів і зміцненню стінок судин.
Жирні кислоти Омега-9 допомагають боротися з канцерогенами, знижувати тиск та нормалізувати рівень холестерину в крові.
Також оливкова олія багата вітаміни A, D, K і E.

Лляна олія вважається однією з низькокалорійних, через що її часто використовують при дієтах.
Вона багата на поліненасичені жирні кислоти Омега-3, які беруть участь у формуванні оболонки клітини.
Окрім того, лляна олія містить антиоксидант тіопролін (або ТСА), який нейтралізує нітрати, яки зустрічаються у різних фруктах і овочах.

Кокосова олія – бестселер останніх 5 років. Найчастіше вона використовується в якості косметичного засобу, оскільки містить велику кількість миристинової кислоти, яка є основним інгредієнтом багатьох косметичних засобів.
Вона також чудово підійде для смаження.

Олія з виноградних кісточок. Чудова альтернатива оливковій. Вони майже не мають відмінностей і через це мають однаковий попит.
Виноградну олію можна додавати у страви і піддавати термообробці. Також її часто використовують для догляду за шкірою через велику кількість хлорофілу і ресвератролу, які покращують регенерацію клітин шкіри і стимулюють вироблення колагену.

А як ви ставитесь до корисних жирів? Пропонуємо ознайомитись із матеріалом про горіхи, які також містять у собі багато корисних та нешкідливих жирів.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!