Мікрозелень: як виростити "їжу для космонавтів" у себе вдома

Все більше українців переходять на "сторону добра" і починають дотримуватися режиму здорового харчування. Звичайно ж, важко уявити собі корисний раціон без овочів і зелені. Однак останніми роками значної популярності набула мікрозелень або мікрогрін.

Мікрогрін — це паростки овочів, зелені і трав, які містять безліч корисних речовин, допомагають наситити організм людини енергією та очистити його. Зазвичай, мікрозелень їдять через 7-14 днів після проростання.

Звідки взялася мода на мікрогрін?

Технологія пророщування зелені і овочів з’явилася у 1970-х, коли термін перебування астронавтів на орбіті почав збільшуватися. Інженерам довелося вигадати, як розв’язати проблему харчування у космосі. Адже у їжі має бути максимальна користь і поживність при мінімальному об’ємі.

У одному маленькому паростку може бути стільки ж вітамінів і мікроелементів, як у цілому овочі, а проростити насіння можна навіть на орбіті.

Мікрозелень, мікрогрін
Мікрозелень, мікрогрін
Фото: Shutterstock

Дослідження, опубліковане в Journal of Agricultural and Food Chemistry, показало, що мікрогрін містить від 4 до 40 разів більше поживних речовин, ніж зрілі овочі в такій же кількості.

На жаль, на космічну їжу часто і ціни космічні, тому багато хто вирощує мікрозелень вдома.

Читайте також: Учені назвали секрет правильного харчування для зниження ризику смерті

Що можна пророщувати?

Проростити можна практично будь-яку зелень і овочі. Найпопулярніші види мікрогріну:

  • Крес-салат
  • Руккола
  • Цибуля
  • Мангольд
  • Буряк
  • Мізуна
  • Базилік
  • Чіа
  • Редис
  • Брокколі
  • Горох
  • Сонях

Мікрозелень, мікрогрін
Мікрозелень, мікрогрін
Фото: Shutterstock

У кожного із них є свої переваги. Наприклад, редис і крес-салат проростають дуже швидко і легко. У пророщеному соняшнику ви знайдете великий вміст цинку, фолатів і вітаміну Е. А у мікрогріні чіа багато білка, клітковини і здорових жирів.

Читайте також: 5 найсмачніших і найгарніших духмяних трав, які можна виростити на підвіконні

Як виростити мікрогрін вдома?

  • Зелені паростки можна отримати на будь-якому підвіконні або навіть у підвалі. Головне, вибрати якісне насіння, не оброблене хімікатами. Багато насінин також можуть не прорости і зігнити.
  • Місце, де ви вирощуєте мікрозелень, має гарно провітрюватися, щоб там не розвивалися плісняві гриби. Температура у приміщенні може бути від 10 до 25 градусів, але оптимально для пророщування — 18-20 градусів тепла.
  • Пророщувати насіння можна у ґрунті, на ваті, папері, а банці з водою або на сітці. Для початку насінини потрібно замочити у воді — термін замочування залежить від виду рослини.

Мікрозелень, мікрогрін
Мікрозелень, мікрогрін
Фото: Shutterstock

У контейнер насипте 3-4 см ґрунту (викладіть шар вологого паперу чи вологі ватні диски), викладіть насіння і накрийте прозорою кришкою чи плівкою. Після того, як з’являються паростки, кришку знімають, а зелень зволожують кілька разів на день.

На ринку також з’явилися спеціальні пристрої для пророщування мікрозелені.

Після пророщення мікрогрін можна зрізати чи брати разом з коренем і їсти сирим: додавати у салати, сендвічі чи до омлетів. У холодильнику зрізана зелень може зберігатися до 7 днів.

Читайте також: Міні-город на підвіконні: топ-10 овочів та зелені, які легко можна виростити вдома

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше