5 найсмачніших і найгарніших духмяних трав, які можна виростити на підвіконні

У тому, щоб виростити у себе вдома духмяні трави, є одразу кілька переваг.

По-перше, ви завжди матимете свіжі трави, які можна додати у салат, чай чи коктейль. Це і смачно, і корисно.

По-друге, не дарма їх називають духмяними. Іноді самого запаху трав достатньо, щоб відчути прилив сил і забути про втому.

По-третє, кущик трав у горщику — це дуже гарно. Він пасуватиме до будь-якого інтер’єру і додасть життя на вашій кухні.

"Дивогляд" вирішив нагадати, що і як можна виростити на підвіконні.

Чебрець (тим'ян)

Чебрець
Чебрець
Фото: Shutterstock

Це трава з приємним ароматом, що нагадує кмин або аніс, з ледь гіркуватим смаком. Чебрець має маленькі рожево-бузкові квіти, які можуть цвісти все літо.

Гілочки чебрецю можна додавати в чай і напої, використовувати при випічці і в процесі приготування різних страв.

Щоб виростити чебрець із насіння, треба взяти горщик заввишки 15 см, насипати на дно дренаж (2 см), а зверху — зволожений ґрунт. Поки не проб’ють перші листочки, горщик можна тримати у тіні, щоб паростки зміцніли і не обгоріли.

Щоб прискорити процес проростання, можна замість насіння використовувати готові гілочки із магазину. Зробити на них косі зрізи і поставити у воду. Щоб корінець швидше проріс, воду можна підживити медом — 0,5 ч.л. на пів літра поди.

Базилік

Базилік
Базилік
Фото: Shutterstock

Базилік — одна із улюблених трав середземноморської кухні. Він належить до сімейства м'ятних трав, на смак солодкий і дуже ароматний. Листя базиліку додають до різноманітних страв і навіть готують з нього лимонади.

На підвіконні така рослина також буде мати гарний вигляд, завдяки красивим фіолетовим і зеленим листочкам.

Якщо ви хочете трохи прискорити проростання базиліку, замочіть насіння в теплій воді на 1-2 доби, міняючи воду кожні 12 годин (або частіше), потім потримайте їх в слабо рожевому розчині марганцівки 2 години і нарешті, просушіть насіння на серветці.

Базилік, як і інші трави, любить пухкий ґрунт. Базилік любить вологу і тепло і ненавидить протяги. За температури нижче 20°С листочки починають втрачати свій аромат.

Залежно від сорту і сприятливості умов, перші паростки базиліка з'являться через 7-12 днів, а перший врожай можна буде зібрати десь через 1-1,5 місяці.

Читайте також: Міні-город на підвіконні: топ-10 овочів та зелені, які легко можна виростити вдома

М'ята

М'ята
М'ята
Фото: Shutterstock

Можна виростити одразу кілька різних видів м’яти у себе вдома.

Запашна кучерява м'ята має маленькі білі квіти і яскраво-зелене дрібне листя. Свіже або сушене листя додають в супи, салати. А соуси з м’ятою чудово підійдуть до страв з м'яса і морепродуктів.

Перцева м'ята має продовгувате листя з зазублинами по краях. Її використовують в основному в лікувальних цілях для приготування різні чаїв та напоїв, лікувальних відварів і настоїв.

Котяча м'ята - з рожевими, білими, ліловими квітами, зібраними в довгі китиці. Із самої назви зрозуміло, кому найбільше прийдеться до смаку ця трава.

М’ята не дуже вибаглива, але любить вологу і світло. Тому це треба врахувати при виборі місця для горщика з рослиною.

Із насіння м’ята проростає доволі довго, тому краще пересаджувати рослину із відкритого ґрунту або із живців (для цього можна використати вже зрізані, але свіжі гілочки м’яти з магазину).

Цікаво, що один кущик м’яти можу рости аж 10-20 років.

Читайте також: Тропіки вдома: як виростити у себе на підвіконні екзотичні фрукти

Розмарин

Розмарин
Розмарин
Фото: Shutterstock

Розмарин — багаторічний вічнозелений кущ, який на вигляд і запах дуже схожий до хвойних дерев. Гілочка розмарину можу прикрасити будь-яку страву, особливо, м’ясо. А свій приємний запах трава не втрачає навіть при термічній обробці.

Перед посівом насіння розмарину потрібно замочити у воді на кілька годин. Найкраще сіяти насіння в пісок або вермикуліт, заглиблений на 3 мм. Потім зволожте посіви з пульверизатора і розмістіть в дуже теплому місці, при температурі від + 25°С. Коли сіянці підростуть до 7 см, розсаджуйте їх в горщики, діаметром від 10 см.

Рослина любить світло і нормальну вологість ґрунту.

Майоран

Майоран
Майоран
Фото: Shutterstock

Це духмяна трав'яниста рослина із солодким ароматом, що нагадує чимось м'яту і має гострий присмак гіркого чорного перцю. Кущик майорану виростає до 40 см заввишки. Зелені довгасті листочки мають гарний сріблястий відтінок.

Майоран невибагливий у вирощуванні на підвіконні. Кущі в кімнатних умовах ростуть невисокі, пишні, взимку не вимагають обов'язкового досвічування.

Для успішного вирощування майорану на підвіконні необхідні світле (в літній час не сонячне) місце на підвіконні, систематичний полив і якісний субстрат.
Майоран можна висаджувати в горщики в будь-який час року. Але із насіння найкраще висаджувати весною, а із живців чи поділом куща — у кінці літа чи восени.

Нагадаємо, раніше "Дивогляд" розповідав, як можна виростити вдома мікрозелень. І чому це називають їжею для космонавтів.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше