Тож не дивно, що зараз багато людей активно намагаються схуднути і підготуватися до пляжного сезону.
Дієтологиня Світлана Фус відповіла на поширене питання і розповіла, чи можна їсти білий рис тим, хто хоче схуднути. Про це повідомляє "Дивогляд".
Якщо коротко, то так — рис можна їсти. Але є кілька важливих нюансів, на які варто звернути увагу.
Важливим показником, який визначає корисність їжі, є її глікемічний індекс. Чим швидше продукт розщеплюється до глюкози, тим вищий у нього цей індекс.
Повільні вуглеводи в продуктах з низьким глікемічним індексом дають відчуття ситості на більш тривалий час і не провокують нас на переїдання різким стрибком рівня цукру в крові. ⠀
Швидкість засвоєння вуглеводів залежить від деяких важливих моментів приготування і поєднання з іншими продуктами.

- 1. Тривалість температурної обробки
Трохи недоварений рис - це постачальник повільних вуглеводів, а сильно розварений засвоюється майже так само швидко, як цукор. ⠀
⠀
Чому так відбувається? Чим довше ми варимо рис, тим сильніше він розварюється, тим більше довгих вуглеводневих ланцюжків розпадається на короткі ланцюга. В результаті в каші залишаються швидкі вуглеводи, які за короткий час розщеплюються до глюкози. Рівень цукру в крові різко піднімається, потім швидко опускається, і ми знову відчуваємо голод. ⠀
- 2. Поєднання з іншими продуктами
Клітковина, пектин, білки уповільнюють всмоктування вуглеводів. ⠀
Як потрібно їсти рис, щоб при цьому ще й схуднути?
- Перше правило - варіть рис до стану al dente (твердий, але не сильно), щоб він залишився розсипчастим і зберіг при цьому смак.
- Друге правило - їжте рис з м'ясом, рибою та іншими продуктами, багатими білком. Звичайно ж, велика кількість овочів також буде плюсом.
- Третє правило — правильно обирайте рис. Білий рис калорійний має більший глікемічний індекс, ніж нешліфований — 70 одиниць проти 50 одиниць відповідно.
Майте на увазі, що калорійність 100 грамів відвареного рису становить 120-140 ккал. ⠀
Під час приготування рису також не можна забувати, що цей продукт може мати високий вміст шкідливих речовин.
За даними дослідників, якщо рис правильно зварити, з нього зникає від 50% (у коричневому рисі) до 74% (у білому рисі) миш’яку, який є водорозчинним канцерогеном і легко накопичується в цьому продукті. У рисі міститься в 10 разів більше миш'яку, ніж в інших злаках.
Нещодавно вчені розповіли, як правильно варити рис, щоб він був безпечним для вживання.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!