Сьогодні "Дивогляд" вирішив розповісти про види сиру, його користь та небезпеку.
Користь сиру
Сьогодні, майже для кожної людини, сир є частиною повноцінного раціону, оскільки містить у собі велику кількість білків, жирів, кальцію та інших вітамінів.
Лише уявіть, до 100 грамів продукту входять 25 грамів протеїну, денна норма кальцію та велика кількість вітаміну B12, що безпосередньо займається формуванням еритроцитів, які в свою чергу доставляють кисень до тканин і органів.
Який сир обрати?
На полицях крамниць ми щодня бачимо безліч сортів сиру. У світі їх існує не менш ніж 2 тисячі. З цього виникає питання: як його правильно обрати? Який підійде для самостійного вживання, а який можна покласти у страву?
Для приготування вишуканої їжі, на кшталт лазаньї, пасти, або піци, варто обирати сири твердих або напівтвердих сортів. Найпопулярнішими серед них є Пармезан, Маасдам, Едам, Гауда, Чеддер та інші.
Для салату підійде будь-який з різновидів сиру, в залежності від рецепту. Так, наприклад, у "Грецький" салат зазвичай додають сир Фета, а у "Цезар" – Пармезан.
Як правильно зберігати?
Задля того, щоб сир протягом тривалого часу не втрачав важливі корисні елементи, свою структуру та аромат, його необхідно правильно зберігати.
Найчастіше товари в магазині продають у поліетиленовій плівці. Позбудьтесь її одразу! Тривале зберігання сиру у такий спосіб може призвести до того, що продукт висохне та втратить свій смак.
Надайте перевагу пластиковому посуду, або просто загорніть у пергамент. Два цих матеріали пропускають не значну кількість повітря і таким чином не дають продукту висохнути.
Сир - джерело лактози
Сир вважається молочним продуктом із найвищим терміном придатності. Його якість напряму залежить від якості молока, з якого він і був приготовлений.
Молоко містить у собі лактозу – молочний цукор, який так погано переносять як діти, так і дорослі. А оскільки сир виготовляється на основі молока, то, відповідно, є продуктом, багатим на лактозу.
Як же тоді бути людям, які мають лактозну непереносимість? Цікавим є факт, що за умови витримки більше ніж 20 днів даний продукт вже не містить залишків молочного цукру. Тож, якщо ви зіткнулися із такою проблемою - надайте перевагу витриманому сиру, або замініть його на козячий чи овечий.
Чим шкідливий?
Так само, як і будь-який інший продукт, вживати сир у великих кількостях не варто, оскільки продукт є дуже багатим на жири (20% - 70%), надлишок яких може завдати шкоди організмові.
Проте повністю виключати цей продукт зі свого раціону не варто. Лише пара шматочків сиру на день насичують організм корисними речовинами та бактеріями і при цьому не шкодять вашій фігурі.
Незвичні сорти
Не рідко можна побачити сири, що виготовляються з молока вівці та кози. Проте знайти у супермаркеті сир, вироблений з молока коней, буйволів, лам і навіть північних оленів майже неможливо, оскільки виробляють їх найчастіше закордоном.
Так, наприклад, лапландський продукт Лейпяюусто створюють у Фінляндії. Він готується на основі молозива з додаванням оленячого молока. Зазвичай його подають з морошковим варенням, або ріжуть на маленькі шматочки і заливають гарячою кавою.
Ще більш цікавим є сир, виготовлений з ослячого молока, яке вважається найдорожчим у світі. Його вартість становить 1000 гривень за літр, а вартість сиру - 1750 євро за кілограм.
До речі, в Україні теж виробляють такий сир на ослиній фермі на Вінниччині.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!