Смак та аромат чаю залежать від одного важливого фактора
Фізики із Швейцарської вищої технічної школи Цюриха вирішили з'ясувати, що може зробити чай смачнішим. Про це пише "Дивогляд" із посиланням на Phys.org.
Ще десятки років тому учені помітили, що, якщо охолодити чай або нахилити чашку під певним кутом, можна помітити тонку плівку. Ця плівка робить чай менш гірким чи кислим та покращує смак.
Тривалий час вважалося, що плівка з’являється через воскове покриття чайного листя, але згодом хіміки спростували це.
Швейцарські фізики перевірили, як впливає на смакові якості чаю і появу плівки солодкість, концентрація чайного листя, температура заварювання і жорсткість води. Виявилося, що на появу плівки впливає саме останній фактор.
Учені розповіли, що, щоб чай був найсмачнішим, його треба заварювати саме жорсткою водою.
"У різних країнах світу питну воду добувають зі свердловин, розташованих поруч з відкладеннями вапняку. Це сусідство надає їй гіркого присмаку. Тому таку воду зазвичай пом'якшують. Ми виявили, що ця процедура шкодить смаку чаю - якщо заварити його в максимально м'якій воді, напій буде гірким через відсутність плівки", - пояснила співавторка дослідження Керолайн Джакомін.
Вона також додала, що додавання до чаю кислого компоненту (наприклад, лимону), зробить плівку менш помітною, а чай більш ароматним.
Читайте також:
- Дієтологи розповіли про найкориснішу ранкову каву
- Експерти назвали найшкідливіші види кави та чаю
- Для серця, мозку і від тромбів: 15 причин пити один із найкорисніших напоїв у світі
- Учені назвали найкращий чай для мозку
- Чому варто пити каву та зелений чай, аби уникнути ранньої смерті – дослідження
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!