Продукти для військових
Продукти для військових 5 канал

Згортання реформи харчування в ЗСУ: чому волонтери вимушені повернутися до постачання їжі для армії

Читайте по-русски
Як аутсорсери заощаджують на продуктах, нагадує учасник російсько-української війни

Салати, фрукти, страви на вибір. На таку систему харчування всі частини ЗСУ мали б перейти до кінця 2019 року. Але до березня 2020-го зробили це лише бойові частини. Відповідно до цієї системи харчі закуповують за каталогом із понад чотирьохсот найменувань. Готують штатні військові кухарі на обладнанні, яке належить армії. Якість контролюють на всіх етапах. За старої системи продукти закуповували та готували цивільні підрядники, так звані аутсорсери. Але вони не змогли забезпечити армію під час війни.

"Почалася війна. Армія різко від 90 тисяч чоловік виросла до 200. Контракти збільшилися. Аутсорсери почали гребти неймовірні бабки абсолютно. Але годувати почали ще гірше", – переконує учасник російсько-української війни Мартін Брест.

Тож 2016-го ухвалили урядову постанову, якою почали впроваджувати систему харчування за каталогом. Наприкінці жовтня цього року уряд вніс зміни до цієї постанови і дозволив з 2021 року не лише військовим, а й цивільним підрядникам використовувати каталог і годувати ті частини, які ще не перейшли на нову систему. Громадськість і ЗМІ здійняли галас, що реформа згортається.

"Продукти харчування будуть постачатися на військову частину за каталогом. Тобто будуть продукти поставлятися по тій реформі, яка була запущена раніше. Вона продовжується, триває і фактично інформація про те, що переходимо на старі системи харчування, є фейком", – запевняє заступник міністра оборони Ігор Халімон.

У Міноборони запевняють: таким рішенням лише розширили для армії можливості застосовувати каталог продуктів. Волонтери кажуть: можливості і справді розширили, але не для військових.

Діана Петреня, яка розробляла і впроваджувала нову систему харчування, пояснює: повернуться старі фірми-аутсорсери. Якість їхньої роботи військові не зможуть проконтролювати. А зміни в постанові дадуть їм можливість маніпулювати, обираючи продукти з каталогу.

"Ми надаємо їм можливість за каталогом замовляти такі найменування як червона риба і тому подібне. Тобто, дорогі найменування, а привозитимуть, я впевнена, якусь кільку. Останні 5 років аутсорсери не мали можливості заробляти стільки грошей, як раніше. Їм же треба буде якось відбивати це", – пояснила волонтерка Діана Петреня.

Як аутсорсери заощаджують на продуктах, нагадує учасник російсько-української війни.

"Є поняття у списку "м'ясо", але коли ти отримуєш половину туші бика, який помер від серцевого нападу, коли тікав від скотобою, то ти розумієш, що там кістки, жили, жир, різне гівно і все таке інше", – наголосив учасник російсько-української війни Мартін Брест.

Тим часом забезпечення армії харчами поновили волонтери. Кухарська сотня столиці з жовтня 14-го року відправляла на фронт сухі борщі, супи та каші з овочами. У 18-му роботу згорнули, а цього року знову стали до сушарок.

"Коли вже влітку ми зрозуміли, що не все добре в нашій армії з харчуванням, менше стали забезпечувати і якість змінилася, і кількість харчів змінилася, ми відновили роботу свою на повну", – каже координаторка волонтерської групи "Кухарська сотня столиці" Світлана Козіна.

Світлана каже: якби реформувати систему харчування вдалося, волонтери вже вирішували б інші проблеми, як-от, реабілітація військових. А поки що продовжують пакувати сухі страви.

Ірина Шевченко, Анна Несевра, Едвард Бінінський, Павло Тихоненко, "5-й канал"

Попередній матеріал
Зеленського з коронавірусом поклали до спецпалати у "Феофанії"
Наступний матеріал
"За 8 місяців не зроблено нічого": Україна досі не готова до пандемії COVID-19 – Герасимов
Loading...

Міноборони згортає впровадження нової системи харчування – Гончаренко

Половині ліванців загрожує голод до кінця року через вибух у Бейруті

Майже 90% усіх спалахів інфекційних захворювань пов'язані з харчовими продуктами – Ляшко

Учені попереджають про нову епідемію, яка може виникнути через карантин

Як безпечно сходити в ресторан: карантинні поради від МОЗ

Учені довели, що інтервальне голодування корисне для здоров'я