Останнім часом дедалі популярнішим стає інтервальне голодування. Воно передбачає не зменшення кількості спожитих калорій, а зменшення часу, протягом якого можна їсти.
Одна із найпопулярніших форм інтервального голодування – дієта 16:8. Це означає, що протягом 16 годин на добу людина утримується від їжі, а 8 годин – їсть усе, що хоче. Однак клінічних досліджень, які доводять користь саме такого тимчасового інтервалу для запобігання розладів харчової поведінки, поки немає. Проте учені з університету Чикаго, що в Іллінойсі, дослідили інші дві дієти – 20:4 і 18:6. Результати цього дослідження опубліковані в журналі Cell Metabolism.
Науковці запросили 58 добровольців і довільно розділили їх на три групи.
Члени перших двох груп могли вживати будь-яку їжу в заданий проміжок часу, але повинні були утримуватися від споживання калорій протягом 20 або 16 годин. Групі 20:4 було дозволено їсти тільки з 15:00 до 19:00, а групі 18:6 – з 13:00 до 19:00. Третя група – контрольна. Експеримент тривав вісім тижнів.
Загалом, помітної різниці в результатах першої і другої груп не виявлено. У обох експериментальних груп відзначилася втрата ваги. Порівняно із контрольною групою вони втратили приблизно 3% від загальної маси тіла та скоротили кількість спожитих кілокалорій приблизно на 550 за день.
Однак, окрім цього, в обох групах, які дотримувалися дієти, було виявлено поліпшення біомаркерів серцевого здоров'я, зокрема, кров'яного тиску, холестерину, тригліцеридів і маркерів запалення. Обидві групи до кінця восьмитижневого періоду продемонстрували однакове зниження інсулінорезистентності та рівня окисного стресу.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!
Автори дослідження зазначили: отримані результати доводять, що інтервальне голодування справді корисне. При цьому немає сенсу дотримуватися більш суворого обмеження. Такий режим харчування чудово підходить тим, хто хоче схуднути, але лінується рахувати калорії чи вважає інші дієти нудними.
Дослідники дійшли висновку, що 18-годинний період утримання від їжі – оптимальна стратегія для більшості, принаймні, поки не з'являться результати нових експериментів у порівнянні двох цих дієт або з пошуку оптимального часу голодування. Можливо, з точки зору метаболізму раціональніше було б перенести приймання їжі на ранок.
Раніше група австралійських учених, які також досліджували інтервальне голодування, довели, що такий тип дієти позитивно впливає на здоров' печінки. Провівши 12-денний експеримент на мишах, науковці виявили, що у печінці тварин, які дотримувалися дієти, підвищена концентрація ферментів, пов'язаних із синтезом жирних кислот і їх окисленням.
Крім того, голодування інгібувало активність білка, відомого як ядерний фактор гепатоцитів 4-альфа (HNF4A). Можливо, саме цей механізм відповідає за деякі переваги для здоров'я, які дає періодичне голодування. Дослідники сподіваються, що це відкриття допоможе створити препарати, які імітують дію голодування на печінку. Їх мішенню стане білок HNF4A.
Раніше "Дивогляд 5.UA" ділився порадами австралійської дієтологині, яка склала 6 простих правил, як набути ідеальних форм.