Суперфуди
Суперфуди
Depositphotos

"Суперфуди": Супрун розповіла, чи дійсно вони дозволяють схуднути

До суперфудів відносять, зокрема, ягоди годжі, чіа, кіноа, спіруліна чи фізаліс

У гонитві за продуктами, що нібито сприяють швидкому схудненню, багато людей витрачає величезні кошти. Про те чи справді "суперфуди" корисні та "цілющі" розповіла в.о. мінстра охорони здоров'я Уляна Супрун у власному Facebook.

"Ідея, що деякі харчові продукти можуть мати величезну користь чи сприяти швидкому схудненню, часом виглядає дуже привабливою. Це часто змушує людей витрачати великі кошти на певні популярні продукти, користь від яких не завжди є настільки унікальною, як стверджують її популяризатори. До таких продуктів відносяться й так звані "суперфуди", - пише Супрун.

Вона пояснює: суперфуди - це продукти, які містять високу концентрацію поживних речовин та збагачені великою кількістю мікроелементів, вітамінів та мінералів. Зазвичай це екзотичні фрукти, овочі, ягоди, насіння чи зерна, які начебто здатні принести величезну користь для здоров‘я.

Суперфуди

Утім, науковці кажуть: цінність цих продуктів значно перевищена, а виробники часто-густо вдаються до маркетингових хитрощів, аби збільшити власний прибуток. Наприклад, Cancer Research UK наголошує: наразі існує мало наукових доказів, що саме ці продукти здатні зменшувати ризики появи онкологічних захворювань. А от виробники суперфудів часто вказують протилежне.

Водночас, попит на ці продукти зростає швидкими темпами. Одне з досліджень твердить: протягом 2011-2015 років попит на супер-їжу зріс на 202%. У багатьох країнах світу люди купують такі продукти лише через напис на них "суперфуд". Вони популярні у Німеччині, Австралії, Канаді та Франції, а в США їхні продажі за останні три роки зросли на 36%.

"Такі результати - зайве підтвердження того, що модні тенденції та реклама суттєво впливають на вибір споживачів, і за "здорові" продукти вони готові платити більше", - каже Уляна Супрун.

При цьому, в Україні суперфуди лише нещодавно почали набувати популярності. На полицях в магазинах можна побачити продукти з екзотичними назвами, наприклад, ягоди годжі, чіа, кіноа, спіруліна чи фізаліс.

"Деякі з них справді мають високу поживність, вміст вітамінів та мінералів та є потенційно корисними. Втім, не можна стверджувати, що вони мають беззаперечну користь для всіх.

Тому якщо ви вирішили додати до свого раціону щось нове та екзотичне - будьте уважні. Варто зважати на те, що продукти, які називаються суперфудом, не завжди мають очікувану поживну цінність, а для когось можуть бути навіть протипоказані", - застерегла чільниця МОЗ.

Вона радить спершу проконсультуватися з лікарем, аби уникнути будь-яких ризиків для здоров’я.

Дивіться також фотогалерею: 

/
/
/
/
/
/
/
/
/

Попередній матеріал
Детективи НАБУ відпустили Омеляна за кордон
Наступний матеріал
"Це вже не сірчана кислота": Тимчук розповів про те, як труять населення Криму