Майже 90% усіх зафіксованих спалахів інфекційних захворювань пов'язані з продуктами харчування. Про це розповів в інтерв'ю для "Інтерфакс-Україна" заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.
"Майже 90% усіх спалахів інфекційних захворювань пов'язані з продуктами харчування, відвідуванням підприємств громадського харчування, переробними цехами", – вважає посадовець.
Як повідомляє санлікар, після ліквідації або реформування санітарно-епідеміологічних станцій велися дискусії щодо того, що один і той самий бізнес перевіряють різні служби.
За словами Ляшка, м'ясопереробний цех могли перевірити і санстанція, і ветеринарна інспекція.
"Була величезна проблема надалі: як ти не старайся, все одно виникає певний дисбаланс реагування на спалахи та епідемії", – коментує він.
Головний санлікар зазначив, що, виходячи із постанов, прийнятих у 2014 році, санепідслужба могла ухвалити рішення про обмежувальні протиепідемічні заходи.
"Зараз проблема в тому, що епідеміолог не може локалізувати спалах. Раніше епідеміологи в системі СЕС виходили і локалізовувати спалахи за принципом епіднагляду: знайшли хворого, встановили збудника, знайшли причину, знайшли шлях передання, знайшли місце, запобігли розповсюдженню хвороби – закрили заклад. Але сьогодні епідеміолог не може самостійно прийняти рішення про локалізацію, фактично про закриття об'єкта", – пояснив він.
Разом із цим Ляшко зауважив, що спалахи захворювання на COVID-19 потрібно пов'язувати не з продуктами харчування, а місцями масового скупчення людей.
"Ми бачимо велику кількість спалахів коронавірусної хвороби, пов'язаних, наприклад, із весіллями. Масові зібрання людей заборонені, але чомусь у закладах громадського харчування відбуваються банкети на 200-250 осіб. Ми зобов'язані дотримуватися протиепідемічних вимог, якщо не хочемо знову загнати країну в жорсткий карантин, коли закривають усе, всі мають сидіти вдома і вводиться надзвичайна ситуація", – сказав він.
Раніше Ляшко розповів, чи треба учням проходити медогляд перед школою.