Екопосуд
Екопосуд 5 канал

Їстівний посуд, який витримує високу температуру, виготовляють сумські студенти

Читайте по-русски
Такою екорозробкою майбутні науковці та викладачі вирішили боротися із пластиковим посудом, який забруднює довкілля

Посуд, який можна їсти, виготовляють студенти в Сумах. Екосклянки, тарілки, соломинки для напоїв, виделки та ложки роблять із тіста. Крім того, майбутні науковці створили чашки для кави та чаю, в яких можна наливати гарячі напої. В такий спосіб вирішили боротися із пластиком, який забруднює довкілля.

У лабораторії кафедри харчових технологій Сумського вишу готують посуд із тіста. Його замішують як на просту випічку – з борошна, яєць, цукру та води.

"Ми провели досить багато експериментів, щоб домогтися результату саме цього тіста. Це тісто конкретно для нашого їстівного посуду – тарілки, стаканчики, палички-мішалки", – розповідає студент Володимир Дронь.

"Ми заварювали чай і дослідили, що протягом 10 хвилин стаканчик витримав. Паличка для перемішування також. Паличка залишилася хрусткою і стаканчик залишився міцним і не передав чаю сторонніх присмаків та запахів", – пояснив доцент кафедри харчових технологій Дмитро Бідюк.

Розробники їстівного посуду переконують, що вдосконалені столові прибори не потребують спеціального покриття, бо виготовлені за спеціальною рецептурою та технологією.

"Цей посуд після використання можна з'їсти. Або викинути в компост для того, щоб утворилися добрива", – зауважують розробники.

Також студенти планують зробити такий посуд кольоровим. Для цього додають у тісто какао та активоване вугілля.

Олеся Боровик, Суми, "5 канал"

Попередній матеріал
У Харкові інклюзивну виставу "Приборкання норовливої" поставлять мовою жестів: як відбувається підготовка
Наступний матеріал
В'ятрович про те, чи є декомунізація в Україні незворотною: "Ленінопад" почався не з закону, а раніше"
Loading...
Будинки опиняться під стічними стоками: яке нове екологічне лихо загрожує Києву

Будинки опиняться під стічними стоками: яке нове екологічне лихо загрожує Києву

Нестерпний сморід 24/7: на Київщині селяни потерпають від підприємства-забруднювача

Нестерпний сморід 24/7: на Київщині селяни потерпають від підприємства-забруднювача

На Хрещатику масово гине каштан: як влада рятуватиме символ Києва та чи можливо це взагалі

На Хрещатику масово гине каштан: як влада рятуватиме символ Києва та чи можливо це взагалі

Будсміття впереміш із медикаментами: екологи шоковані через небезпечне звалище у середмісті Харкова

Будсміття впереміш із медикаментами: екологи шоковані через небезпечне звалище у середмісті Харкова

Людство вже не зможе зупинити потепління в Арктиці – ООН

Людство вже не зможе зупинити потепління в Арктиці – ООН

На столичній Русанівці масово гине риба: журналісти з'ясовували причини

На столичній Русанівці масово гине риба: журналісти з'ясовували причини