Посуд, який можна їсти, виготовляють студенти в Сумах. Екосклянки, тарілки, соломинки для напоїв, виделки та ложки роблять із тіста. Крім того, майбутні науковці створили чашки для кави та чаю, в яких можна наливати гарячі напої. В такий спосіб вирішили боротися із пластиком, який забруднює довкілля.
У лабораторії кафедри харчових технологій Сумського вишу готують посуд із тіста. Його замішують як на просту випічку – з борошна, яєць, цукру та води.
"Ми провели досить багато експериментів, щоб домогтися результату саме цього тіста. Це тісто конкретно для нашого їстівного посуду – тарілки, стаканчики, палички-мішалки", – розповідає студент Володимир Дронь.
"Ми заварювали чай і дослідили, що протягом 10 хвилин стаканчик витримав. Паличка для перемішування також. Паличка залишилася хрусткою і стаканчик залишився міцним і не передав чаю сторонніх присмаків та запахів", – пояснив доцент кафедри харчових технологій Дмитро Бідюк.
Розробники їстівного посуду переконують, що вдосконалені столові прибори не потребують спеціального покриття, бо виготовлені за спеціальною рецептурою та технологією.
"Цей посуд після використання можна з'їсти. Або викинути в компост для того, щоб утворилися добрива", – зауважують розробники.
Також студенти планують зробити такий посуд кольоровим. Для цього додають у тісто какао та активоване вугілля.
Олеся Боровик, Суми, "5 канал"