Відкрити, розігріти – і готово. Луцькі волонтери від початку повномасштабного вторгнення відправили на фронт декілька тисяч сухпайків, зібраних власноруч. Кажуть: комплектація кожного – максимально поживна, враховували побажання захисників. Про які смаколики найчастіше запитують військовослужбовці – дізнавалися наші журналісти.
Волонтери фасують снекові набори – один із найпопулярніших видів сухих пайків для бійців на передовій.
"Це вже в нас як конвеєр, можна йти на завод якийсь працювати: там нагнувся, те дістав – уже все на автоматі в нас", – зауважила волонтерка Христина Літюк.
Волонтери кажуть: такі пакунки відправляють військовим у підрозділи, які перебувають на бойовому чергуванні. Це чудовий варіант підобіду. До комплектування сухпайків стають, коли вже зібрані необхідні продукти.
"Ми збираємося, коли маємо вільний час від роботи, збираємося раз на два тижні. По можливості, як є продукти – так і збираємося. За 2-3 години ми можемо скласти до 300 таких наборів", – додала Літюк.
Частина продуктів у наборі є сталими, а якісь змінюються відповідно до побажань захисників. Волонтери кажуть: досліджували раціон, який найліпше підходить для воїна в похідних умовах, щоб він зміг швидко, а головне – поживно підкріпитися й набратися енергії. Складники підказали самі ж військові.
"Військові завжди просять щось солодке. Тому ми зробили з поживного тут перша страва, друга страва. І в нас є солодке: бісквіти, варення, нутелла, енергетичний батончик, жуйка. Тобто, ми намагалися зробити отакий баланс, щоб цей пайок був поживний і з іншого боку – легкий", – розповів волонтер Олександр Новак.
Цей набір волонтери відправляли бійцям на всій лінії фронту: від Одещини й до Харківщини. Це десятки підрозділів і тисячі військових. Поживна цінність пайків теж врахована.
"Ми розраховували, що він має закривати потребу бійця на пів дня, але практика показала, що хлопцям на день його цілком вистачає. Тому коли йдуть на завдання – дуже зручно кинути в рюкзак 2-3 пайки і вони точно знають, що на ці дні всі потреби будуть закриті", – зауважив Новак.
З продуктами допомагають волонтери з Данії. Зокрема, присилають супи й напої, які розігріваються за лічені хвилини.
"Самонагрівний суп, ми відкриваємо, вдавлюємо. Тут є спеціальний нагрівальний елемент, який ми маємо вдавлювати (шипить-кипить в банці – ред.) Збовтати, почекати ще хвилинку і він буде дуже гарячий", – показав волонтер.
З часу повномасштабного вторгнення луцькі волонтери зробили 8000 сухих пайків. Постійно організовують грошові збори, щоб наповнити їх усіма необхідними харчами.
Наталія Світлова, Луцьк, "5 канал"
Читайте також сюжет: польова кухня з майже ресторанними стравами: як на передовій захисники готують для побратимів.
Читайте також: в Україні з'явилася кухня-потяг для прифронтових районів – готують 10 тисяч порцій щодня. Продукти закуповують лише у місцевих фермерів.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.