Різдво вже на носі. Вперше українці святкуватимуть народження Христа за Новоюліанським церковним календарем. І робитимуть це, як і торік, під звуки сирен і вибухи. Чи готуються до Святвечора та які страви будуть на Різдвяному столі – думки українців збирала журналістка "5 каналу" Карина Шевченко.
Українці вперше за незалежність всієї України будуть святкувати Різдво 25 грудня замість 7 січня через те, що ми перейшли на новий календар. Втім варто зауважити, що до 1918 року Україна святкувала вже Різдво 25 грудня. Саме в цей день на столі має стояти 12 пісних страв, серед них найголовніше страва – це кутя. Її у різних регіонах готують із різних інгредієнті.
У киян настрій вже другий рік підряд не такий святковий через повномасштабне вторгнення, проте вдячні нашим захисникам, що вони нас боронять, дають можливість побути із сім'ю і провести цей вечір в родинному колі.
"Беруть мак, родзинки, горіхи, узвар і мед. Завтра буде ажіотаж. Капусту квашену обов'язково братимуть, тому наші предки ще її таке, а ще грибочки. Капуста – 80 грн/кг, а гриби 50 грн за 100 грам", – розповіла продавчиня Тетяна.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.
"10 грн за склянку – це 120 грам. Зараз багато, хто бере кутю. Мак – 50 грн за склянку. А ще сушеня яблука і грушу на узвар", – зазначив продавець Володимир.
Продавці також зауважили, що мало хто купує суху крупу куті, а вже обирають варену. У супермаркетах також продають часто вже готові набори, які варто лише залити окропом і буде готова кутя. Такий набір коштує до 100 грн.
Кияни поділилися, що будуть ставити на святковий стіл:
- "У мене будуть всі традиційні 12 страв. Тому що я із західної України і ця традиція у нас багато-багато років існує. Будуть голубці з тертої картоплі, горох з капустою, вінегрет, квасоля, два види вареників, грибна юшка і борщ з вушками".
- "Ми ще не перелаштувалися, будемо святкувати Різдво по-старому".
- "Ми на Святвечір маємо намір поставити 12 пісних страв і разом відсвяткувати "сочєльнік". Це напередодні Різдва вечір, коли буде перша зірка. До мене з Чернівців приїхала в гості моя подруга і ми маємо поєднати намір буковинські традиції і наші київські".
- "Від Різдва до Різдва ми святкували Новий рік. Має бути штрудель, глінтвейн, маленькі тістечка і штольмерк".
- "Вареники будуть".
- "Поїдемо батьків провідати. Буде ковбаса, сир, олів'є і шуба".
Не всі дотримувалися посту, який триває 40 днів до Різдва. Саме у Святвечір після церкви сім'ї збираються, співають колядки. Традиційно діти разом із дорослими ходять із вертепом і зіркою по будинках і співають, прославляють Христа, саме його народження.
Читайте також: Дідух, вино, сири: що варто купити до Різдва – відео.
Дивіться також:
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.