Волонтерка
Волонтерка 5 канал

Повноцінний обід зі щонайменше трьох страв на вибір: у Полтаві пенсіонерка готує для поранених військових у шпиталі – сюжет

Читайте по-русски
Продукти для приготування купують за донати небайдужих

Борщ, вареники, риба, пиріжки та інші домашні страви. Все це готує жителька Полтави Олександра Мороз. Їжу відвозить пораненим військовослужбовцям до шпиталю. Жінці – 73 роки, куховарити для захисників вона почала рік тому. З волонтеркою познайомилася журналістка "5 каналу" Анна Морозова. 

"Ну так прямо красавці, як українці. І обов’язково великі. Ну щоб наш військовий узяв, коли він приїхав полікуваться, відпочить, підтримати своє здоров'я. Коли він возьме той вареничок, то він почувствує цю смакоту," – розповідає волонтерка Олександра Мороз.

Від четвертої ранку у квартирі Олександри Мороз кипить робота. Сімдесяти-трирічна пенсіонерка поспішає, адже цього дня потрібно нагодувати сотню військових, які лікуються в одному зі шпиталів Полтави. Натреновані руки жінки швидко ліплять вареники з сиром.

"Беру пів літра сироватки, 20 грам дрожей, одне яєчко, столова ложка олійки, столова ложка сахарку, мукички ложок п'ять. Ми хлопчиків, наших військових, годуємо тільки домашнім сиром. Нам возить із Мачух один фермер", – зазначає волонтерка Олександра Мороз.

Рік тому жінка відгукнулася на запит волонтерів і напекла солодощів. Відтоді її меню значно поповнилося. Раз на тиждень, разом із іншими жінками, готує повноцінний обід зі щонайменше трьох страв на вибір. Продукти купують за донати. Небайдужі допомагають Овочами, фруктами, закрутками та молочними виробами.

"У четвер уже починаю щось думати, як у мене по грошах співпадає, бо за кожним разом треба купити м’ясо, за кожним разом треба купити на борщ. Ну в нас без м’яса нічого не буває", – зазначає волонтерка Олександра Мороз.

Борщ, капусняк, хінкалі, пюре, заливна риба, нарізки, а ще салати, вареники, пиріжки, млинці та печиво – і все це у великих обсягах поступово готують упродовж трьох днів.

"Це тьоть Шурочка ось такі пиріжки з капустою вчора пів дня з нимим стояла. Такі шикарні, в духовочці прям туди-сюди перевертає. Дуже смачна в неї випічка, мені дуже подобається, і вареники. Ну для неї тісто – як Отче наш. Знаєте, очі закрила, і зліпила", – зазначає волонтерка Лариса Орешкова.

Пані Лариса кілька місяців як долучилася до роботи на кухні. Каже, їй у радість готувати домашні страви для захисників. Вірить, що це додає їм сил.

"Ми приходимо в неділю на 8 годину і починаємо: в однієї одна процедура, в другої – інша, в третьої – третя. Нас приходить три дівчинки – я, і зі мною ще дві дівчинки", – зазначає волонтерка Лариса Орешкова.

Страви ретельно пакують, щоб все доїхало цілим і гарячим. Великі ємності поступово виносять у тамбур і завантажують у машину.

Після кількох днів безперервної роботи біля плити волонтерки відпочиватимуть, але подумки вже складають меню на наступний тиждень. І так місяць за місяцем, поки буде потреба, жінки готуватимуть для захисників України.

Анна Морозова, Богдан Проскуров. Полтава, "5 канал"

Читайте також: Годують військових безкоштовно: ветеран АТО відкрив у Києві піцерію – сюжет

Дивіться також:

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Попередній матеріал
Окупанти вдарили по центральному району Харкова: є поранені
Наступний матеріал
Окупанти розстріляли беззбройних українських військовополонених в Кринках – Офіс генпрокурора
Loading...
Вперше Різдво 25 грудня: що готуватимуть українці на Святвечір – опитування киян

Вперше Різдво 25 грудня: що готуватимуть українці на Святвечір – опитування киян

У Лондоні збудували мінімегаполіс з імбирних пряників – відео

У Лондоні збудували мінімегаполіс з імбирних пряників – відео

В Україні з'явилася кухня-потяг для прифронтових районів – готують 10 тисяч порцій щодня

В Україні з'явилася кухня-потяг для прифронтових районів – готують 10 тисяч порцій щодня

У шкільній їдальні Івано-Франківська ввели безготівковий розрахунок за їжу – які переваги

У шкільній їдальні Івано-Франківська ввели безготівковий розрахунок за їжу – які переваги

рашистів годують українським салом: нардеп опублікував список смаколиків, які дають військовополоненим в Україні

рашистів годують українським салом: нардеп опублікував список смаколиків, які дають військовополоненим в Україні

Безкоштовно передають хліб "Перемога" військовим та волонтерам: як працює пекарня у Києві

Безкоштовно передають хліб "Перемога" військовим та волонтерам: як працює пекарня у Києві