В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook розповіла, як впливає на організм вживання хліба на дріжджах.
"Коли ми говоримо про дріжджі, які є в складі харчових продуктів, то найчастіше маємо на увазі різні штами мікроорганізмів. Які саме – залежить від продукту. До прикладу, ті, що є в хлібі, вині, домашньому сирі, квасі, кефірі, відрізняються від дріжджів, що містяться в пиві", – пише Уляна Супрун.
Вона стверджує, що крім пухкості дріжджі роблять хліб кориснішим – збагачують його вітамінами та амінокислотами. Зокрема в такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин це сполука, що зв’язує іони заліза чи цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза.
За її словами, дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони, і їхні спори гинуть. Це відбувається навіть при незначному нагріванні.
"Але чому тоді після хліба можуть виникати біль в животі та здуття? Бо в білому хлібі чи здобних булках багато вуглеводів та мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо її їсти багато і швидко, виникає біль і здуття", – наголосила медик.
Якщо лякають дріжджі, Супрун радить обирати цільнозерновий хліб. Він містить більше поживних речовин, вітамінів, мінералів та клітковини.
"Головне – добре його пережовуйте та запивайте. Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам", – повідомляє Супрун.