В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун зруйнувала популярний міф про те, що вітамін С здатен вилікувати застуду. Про це вона повідомила у себе на Facebook.
"Застуда ➡ лимон ➡ вітамін С ➡ швидше одужання — логічний ланцюг, чи не так? Виявляється, що не зовсім. Користь вітаміну С для лікування застуд, "покращення самопочуття" – це ще один міф, навіть фейк, і створив його у 1970-ті двократний нобелівський лауреат Лайнус Полінг, відкривач вітаміну С", – повідомила Супрун.
За її словами, Полінг перебільшує властивості аскорбінової кислоти, а за допомогою власної популярності та кількох написаних бестселерів, йому вдалося поширити цей фейк світом.
Дослідження натомість не підтверджують тезу про величезну користь вітаміну С в лікуванні застуди. Так, науковці Cochrane стверджують: вітамін С не здатний зменшити частоту застуд, однак дієвий у разі значних фізичних навантажень, наприклад, для марафонців.
При цьому деякі дослідження показали, що вітамін С на 15% скорочує тривалість застуди. Це означає, що люди хворіють, приміром, не шість днів, а п’ять. Утім, при цьому йдеться про споживання денної норми вітаміну С, але аж ніяк не в разі передозування.
Щоденна норма споживання вітаміну С для дорослих – це 75-90 мг.
"А споживання понад двох грамів вітаміну С на добу може призвести до нудоти, діареї, блювання, печії, головного болю та безсоння", – попереджує чільниця МОЗ.
Крім того, Супрун наголошує: історія про те, що найбільше вітаміну С в лимонах – так само міф.
"Так, в лимонах справді є вітамін С, але скибки лимона чи чаю із ним недостатньо – щоб спожити 90 мг вітаміну С, слід з’їсти великий лимон разом зі шкіркою, бо аскорбінової кислоти там не так і багато", – пояснює в.о. міністра охорони здоров'я.
Вона зазначає: найкращими джерелами цього вітаміну є шипшина, солодкий та гострий перець, броколі, брюссельська капуста, смородина і ківі.
Дивіться також фотогалерею:
"Ранок не з кави": як будили бабачиху Марусю і що вона навіщувала – ФОТО