Тривале вживання цієї добавки також підвищує ризик раку легень
Американські вчені провели дослідження, в ході якого виявили, що вживання одного популярного вітаміну може значно підвищувати ризик геморагічного інсульту, пише "Дивогляд" із посиланням на Express.
Йдеться про аптечний вітамін Е.
Дослідження, проведене під керівництвом Маркуса Шюркса, наукового співробітника Центру жіночого здоров'я Брігама в Бостоні, показало, що тривале вживання добавок з вітаміном Е на 22% підвищує ризик геморагічного інсульту. Однак, у той же час, ризик ішемічного інсульту знижується на 10%.
Геморагічний інсульт – це крововилив у мозок, внаслідок розриву артерії. А ішемічний інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, що призводить до гіпоксії мозку та розвитку ділянок некрозу.
Автори дослідження вважають, що, враховуючи відносно невелике зниження ризику ішемічного інсульту і, як правило, важчий результат геморагічного інсульту, невибіркове широке використання вітаміну Е слід обмежити.
Тим часом, у дослідженні, проведеному Вашингтонським університетом у Сіетлі, команда вчених виявила, що прийом 400 мг вітаміну Е протягом 10 років збільшує ризик раку легень на 28%. Прийом 100 мг вітаміну щодня підвищував ризик захворювання на 7%.
Медики закликають не приймати вітаміни у великих дозах або тривалий період без призначення лікаря. Найкращий спосіб отримати вітаміни – їсти здорову їжу.
Вітамін Е міститься у таких продуктах, як рослинні олії (особливо соняшникова), авокадо, горіхи, шпинат, спаржа, креветки, риба, броколі, фрукти та ягоди.
Єдиний вітамін, який рекомендується примати у профілактичних дозах, – вітамін D, адже його бракує 95% українців.
Читайте також: Лікар назвав вітамін, необхідний організму під час зміни сезонів: які продукти треба їсти
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!