Спеціаліст відділення внутрішньої медицини однієї з турецьких лікарень, доктор Джума Еміроглу розповів, який вітамін особливо необхідний для нашого організму у період зміни сезонів. Про це пише "Дивогляд" із посиланням на Cumhuriyet.
За словами фахівця, коли літо змінюється на осінь, у багатьох людей відмічається зниження фізичного ресурсу витривалості і підвищена втомлюваність.
Коли зменшується кількість сонячних днів, на метаболізм людини сильніше починають впливати температурні коливання. Обмін речовин сповільнюється, а імунітет слабшає. Також часто може з’являтися стан пригніченості і депресія.
За словами доктора Еміроглу, подолати ці прояви допоможе збалансоване харчування. Для підтримки імунної системи потрібно вживати продукти, багаті білком і кальцієм. А особливо важливим є споживання їжі, що містить вітамін В12.
Цей вітамін дуже важливий для здоров’я нервової системи. Його нестача може слугувати причиною загострення депресії, перепадів настрою, погіршення пам’яті, труднощів із навчанням, тощо.
Читайте також: Осіння депресія: як виявити і боротися з нею – поради від лікарів
Окрім того, В12 бере участь в утворенні еритроцитів - червоних кров'яних клітин крові, які розносять кисень по всьому організму. Без нього неможливе утворення гемоглобіну.
У яких продуктах є вітамін В12

Найбільше вітаміну В12 міститься в продуктах тваринного походження - в печінці, яловичині, свинині, баранині, яйцях і філе індички. Також корисно їсти молоко, сир, яловичі нирки, тріску, кету, скумбрію, оселедець, креветки і мідії.
Які ще вітаміни і мікроелементи важливі в осінній період
Турецький лікар радить вживати більше продуктів, що містять білок і кальцій: молоко, йогурт, кефір, сир, яйця, м'ясо, курка, риба.
Для формування імунітету дуже важливі вітаміни С і D.
Вітаміном С багаті: шипшина, броколі, апельсин, лимон або червоний перець.
Вітаміном D багаті: лосось, риба, молоко. Але найкраще намагатися проводити час на сонці. До речі, за статистикою, нестачу вітаміну D відчуває 85% українців.
Важливими помічниками імунної системи є багаті селеном продукти. Серед них: морепродукти, гриби, кунжут, цільнозернові продукти, часник, ріпчаста цибуля і яйця.
Читайте також: Комаровський розповів, у якому випадку вам треба негайно звернутися до лікаря, якщо порізалися
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!