Вегани значно частіше приймають додаткові вітаміни для підтримки здоров'я
Учені з Німецького Федерального інституту оцінки ризиків провели дослідження, в ході якого виявили, що веганська дієта, яка виключає з раціону м’ясо і молочні продукти, може бути шкідливою для кісток людини. Про це йдеться у статті, опублікованій у журналі Nutrients.
Учені провели ультразвукове дослідження п'яткової кістки 72 осіб, половина з яких відмовлялися від м'яса і молока, а інша половина - ні. Фахівці визначили 12 маркерів, які вказують на стан кісток. У них входять вітаміни А і В6, лізин, лейцин, омега-3 жирні кислоти, селенопротеіни Р, йод, кальцій, магній та інші елементи.
Результати дослідження показали, що у веганів зазвичай слабші кістки, ніж у “м’ясоїдів” через брак поживних речовин, які містяться тільки в продуктах тваринного походження.
Середній термін дотримання веганської дієти у досліджуваній групі склав 4,5 роки. При цьому, дослідники не виявили особливих відмінностей у результатах людей, залежно від статі чи віку.
Для підтримки свого здоров’я 97,2% веганів приймали додаткові вітаміни (особливо вітамін B12). Серед всеїдних частка тих, хто приймає додаткові вітаміни склала 33,3%.
Нагадаємо, 15 березня розпочався Великий піст, який, окрім іншого, передбачає утримання від продуктів тваринного походження на 40 днів. Раніше ми писали про те, як правильно підготуватися до посту і які продукти можна їсти замість м'яса і молока.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!