Також це стосується їжі з високим глікемічним індексом та солоного
Учені з Колорадського університету виявили, що надмірне споживання цукру може негативно впливати на поведінку людини. Про це йдеться у статті науковців.
За словами експертів, підвищене споживання цукру пов'язане з синдромом дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ), біполярним розладом і агресивною поведінкою. Взаємозв'язок надмірного споживання цукру тісно пов'язаний з розвитком метаболічного синдрому – безперервним пошуком організмом їжі та накопичення жиру.
Така необхідність зумовлена генетичним впливом предків, оскільки їм потрібно було їсти для виживання. Проте зараз підвищене споживання цукру і фруктози в продуктах може призводити до гіперактивної реакції на пошук їжі.
"Фруктоза, знижуючи енергію в клітинах, викликає гіперактивну реакцію на пошук їжі подібну до тієї, яка відбувається при відчутті голоду", – пояснює співавтор дослідження Річард Джонсон.
Також така реакція провокує імпульсивність, прийняття різних ризиків та бажання різноманітності та новизни. Гіперактивація цього процесу через надмірне споживання цукру може викликати розлади поведінки від СДУГ до агресії.
Водночас не тільки солодке може бути значним подразником. Наприклад, вуглеводи з високим глікемічним індексом і солона їжа також можуть робити свій внесок в розвиток цих станів через здатність перетворюватися на фруктозу.
"Ми бачимо, що цукор може бути одним з факторів ризику, проте це не скасовує важливості інших причин розладів поведінки, зокрема генетичних, емоційних та інших факторів", – зазначили вчені.
Раніше учені з'ясували, наскільки ефективні багаторазові маски.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!