Шарлотка з яблуками: рецепт і секрети приготування від Євгена Клопотенка

Український шеф-кухар і телеведучий Євген Клопотенко поділився надзвичайно смачним рецептом яблучної шарлотки, який він присвятив ЗСУ

У стародавні часи шарлотку вважали їжею бідняків, але з часом цю страву вдосконалили і вона підкорила увесь світ.

"Цей варіант знаменитого пирога ми вирішили присвятити Збройним Силам України, які відважно боронять нас від ворога. Всі українці та світ у захваті від їх точної роботи в районі Антонівського мосту, що на Херсонщині. Саме тому для нашого рецепта шарлотки ми вирішили взяти співзвучний сорт яблук – Антонівка, і запекти їх у ніжному тісті. Ми спеціально запекли шарлотку у формі для кексу, аби посередині була дірка, як символ влучності ЗСУ. Звісно, нічого спільного назва цього сорту з мостом на Херсонщині не має, але хто в темі, зрозуміє, що до чого. Тож не зволікайте і готуйте цей чудовий пиріг!", – йдеться у повідомленні на офіційному сайті Клопотенка.

Секрети приготування

  • Шеф-кухар для збалансування смаку радить обирати кислі або кисло-солодкі сорти яблук, серед яких чудово підходить Антонівка. Якщо шкірка на яблуках тонка, то її можна не зрізати.
  • Для вдалого тіста рекомендується дістати всі інгредієнти для нього з холодильника завчасно, щоб вони мали однакову кімнатну температуру.
  • Кількість цукру регулюйте по смаку. Якщо ви фанат спецій – окрім кориці додайте трохи імбиру чи мускатного горіха.
  • Ставити шарлотку треба у вже розігріту духовку та до кінця її приготування краще не відкривати дверцята (робіть це лише у тому разі, якщо ви бажаєте перевірити готовність).
Яблука
Яблука
Фото: Shutterstock

Читайте також:

Інгредієнти:

  • 4 яблука сорту Антонівка
  • 4 яйця
  • 150 г цукру
  • 160 г борошна (+1 ст. л. для «французької сорочки»)
  • 20 г вершкового масла 82,5%
  • 1 ч. л. кориці

Покроковий рецепт

  1. Розігрійте духовку до °180, вибийте у миску 4 яйця та насипте 150 г цукру, а потім збивайте віничком до моменту, поки суміш не стане білого кольору. Далі частинами додавайте у миску борошно та обережно перемішуйте силіконовою лопаткою. Загалом вам треба 160 г борошна.
  2. Помийте 4 яблука, розріжте їх навпіл і виріжте серцевину. Яблука треба нарізати скибочками однакової товщини. Викладіть у миску та притрусіть 1 ч. л. кориці, перемішайте.
  3. Лопаткою обережно вмішайте яблука у тісто. Треба зробити це так, що вони рівномірно розподілилися масою.
  4. Змастіть 20 г вершкового масла жирністю 82,5% та притрусіть 1 ст. л. борошна форму для випікання, після чого потрусіть її з боку в бік, щоб борошно розподілилося по всій поверхні й утворилася "французька сорочка".
  5. Викладіть тісто з яблуками у форму для кексу діаметром 25 см і поставте страву в розігріту до °180 духовку на 30 хвилин. За допомогою дерев'яної палочки чи зубочистки можна перевіряти готовність, а якщо потрібно, то збільшіть час приготування.
  6. Дайте готовій шарлотці охолонути і після цього діставайте її з форми. Подавати рекомендується із кулькою пломбіру, а також можна притрусити цукровою пудрою та корицею.

До речі, нещодавно "Дивогляд" розповідав про те, як правильно зберігати банани.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram Дивогляд 5.UA.

Читайте також: Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше