У стародавні часи шарлотку вважали їжею бідняків, але з часом цю страву вдосконалили і вона підкорила увесь світ.
"Цей варіант знаменитого пирога ми вирішили присвятити Збройним Силам України, які відважно боронять нас від ворога. Всі українці та світ у захваті від їх точної роботи в районі Антонівського мосту, що на Херсонщині. Саме тому для нашого рецепта шарлотки ми вирішили взяти співзвучний сорт яблук – Антонівка, і запекти їх у ніжному тісті. Ми спеціально запекли шарлотку у формі для кексу, аби посередині була дірка, як символ влучності ЗСУ. Звісно, нічого спільного назва цього сорту з мостом на Херсонщині не має, але хто в темі, зрозуміє, що до чого. Тож не зволікайте і готуйте цей чудовий пиріг!", – йдеться у повідомленні на офіційному сайті Клопотенка.
Секрети приготування
- Шеф-кухар для збалансування смаку радить обирати кислі або кисло-солодкі сорти яблук, серед яких чудово підходить Антонівка. Якщо шкірка на яблуках тонка, то її можна не зрізати.
- Для вдалого тіста рекомендується дістати всі інгредієнти для нього з холодильника завчасно, щоб вони мали однакову кімнатну температуру.
- Кількість цукру регулюйте по смаку. Якщо ви фанат спецій – окрім кориці додайте трохи імбиру чи мускатного горіха.
- Ставити шарлотку треба у вже розігріту духовку та до кінця її приготування краще не відкривати дверцята (робіть це лише у тому разі, якщо ви бажаєте перевірити готовність).

Читайте також:
- Зелена матча: що це за напій і чому його рекомендують регулярно вживати
- 5 корисних літніх сніданків для продуктивного дня – поради нутриціолога
- Холодний томатний суп з полуницею: оновлений рецепт гаспачо
Інгредієнти:
- 4 яблука сорту Антонівка
- 4 яйця
- 150 г цукру
- 160 г борошна (+1 ст. л. для «французької сорочки»)
- 20 г вершкового масла 82,5%
- 1 ч. л. кориці
Покроковий рецепт
- Розігрійте духовку до °180, вибийте у миску 4 яйця та насипте 150 г цукру, а потім збивайте віничком до моменту, поки суміш не стане білого кольору. Далі частинами додавайте у миску борошно та обережно перемішуйте силіконовою лопаткою. Загалом вам треба 160 г борошна.
- Помийте 4 яблука, розріжте їх навпіл і виріжте серцевину. Яблука треба нарізати скибочками однакової товщини. Викладіть у миску та притрусіть 1 ч. л. кориці, перемішайте.
- Лопаткою обережно вмішайте яблука у тісто. Треба зробити це так, що вони рівномірно розподілилися масою.
- Змастіть 20 г вершкового масла жирністю 82,5% та притрусіть 1 ст. л. борошна форму для випікання, після чого потрусіть її з боку в бік, щоб борошно розподілилося по всій поверхні й утворилася "французька сорочка".
- Викладіть тісто з яблуками у форму для кексу діаметром 25 см і поставте страву в розігріту до °180 духовку на 30 хвилин. За допомогою дерев'яної палочки чи зубочистки можна перевіряти готовність, а якщо потрібно, то збільшіть час приготування.
- Дайте готовій шарлотці охолонути і після цього діставайте її з форми. Подавати рекомендується із кулькою пломбіру, а також можна притрусити цукровою пудрою та корицею.
До речі, нещодавно "Дивогляд" розповідав про те, як правильно зберігати банани.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram Дивогляд 5.UA.
Читайте також: Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання