Горіховий Спас 2019: що святити в церкві та чого не можна робити в цей день Читайте по-русски

Волоські горіхи Depositphotos
29 серпня православні християни відзначають Третій або Горіховий Спас, який пов'язують із настанням холодної пори року та підготування запасів до зими. 5.ua підготував для вас основні прикмети і традиції святкування цього дня, а також рецепти смачних і цілющих страв

Горіховий Спас

Третій Спас присвячений спогаду перенесення зі стародавнього турецького міста Едеси до Константинополя нерукотворного образу Ісуса Христа.

Згідно зі Священним Переданням, важкохворий король Абгар послав до Ісуса свого художника з проханням, щоб той прийшов до Едеси та вилікував його, а якщо Ісус не зміг би прийти, то просив, щоб художник хоч намалював його портрет.

Митець намагався намалювати Ісуса, але не зміг, бо Христове лице сяяло потужним світлом. Тоді Ісус притулив полотно до свого обличчя, яке чудесно відбилося на ньому. Цей нерукотворний образ художник привіз Абгарові, який одразу видужав і навернувся зі своїми підданими до Христової віри.

У народі цей день прозвали Горіховим Спасом. Він символізує закінчення теплого літа та настання холодної осені. Свято назвали так, бо у цей час достигали лісові горіхи, і можна було їх заготовляти й освячувати в церкві.

Нерукотворний образ Ісуса Христа
Нерукотворний образ Ісуса ХристаВікіпедія

Головні прикмети Горіхового Спасу

  1. Якщо журавлі потягнулися на південь, значить, зима буде ранньою.
  2. Спека, що почалася в цей день, свідчить що в другій половині вересня буде холодно і дощитиме.
  3. Гарна погода – запасів вистачить на всю зиму, оскільки вона буде короткою.
  4. Багато горіхів на Спас – через рік запасешся хліба про запас.
  5. Коли гарний Третій Спас – взимку буде квас.
  6. До Петрового дня зорати, до Іллі боронити, до Спаса посіяти.
  7. Перший Спас – на воді стоять, Другий Спас – яблука їдять, Третій Спас – на горі полотна продають.
  8. Третій Спас хліба запас.
  9. Післяуспіння прийшло – сонце на осінь пішло.

Журавлі, птахи
Журавлі, птахиDepositphotos

Що не можна робити в цей день

  1. Лихословити і сваритися, бо весь негатив може повернутися до кривдника.
  2. Відмовлятися від роботи, оскільки Горіховий Спас – час збору врожаю.
  3. Ходити в ліс без оберега, адже цього дня там можна зустріти нечисту силу.
  4. Відмовляти у допомозі нужденним та мандрівникам.

Що святити в церкві

  • горіхи;
  • горіховий хліб (та інша випічка з горіхами: кекси, штруделі чи печиво);
  • горіхові настоянки;
  • горіхове асорті з медом.

Варто зауважити, що оскільки 28 серпня закінчується Успенський піст, на Спаса вже можна вживати м'ясо, рибу та молочні продукти. Тому на столі доречними будуть ще й ці страви.

Горіховий Спас
Горіховий СпасDepositphotos

Рецепти

Горіховий хліб

Інгредієнти:

  • молоко – 420 мл;
  • сухі дріжджі – 15 г;
  • сіль – 2 ч. л.;
  • оливкова олія – 40 мл;
  • пшеничне борошно – 500 г;
  • ріпчаста цибуля – 100 г;
  • волоський горіх – 60 г.

Приготування:

  1. Молоко злегка нагріти, розчинити у ньому дріжджі.
  2. До суміші додати сіль, оливкову олію, половину борошна і замісити тісто. Решту борошно додавати поступово, поки тісто не стане відлипати від рук. У глибокій ємності залишити накритим тісто в теплому місці на 1,5 год – воно має збільшитися удвічі.
  3. У сковороду налити оливкову олію, цибулю порізати досить крупно і підсмажити її до прозорості, посолити і поперчити.
  4. Деко вистелити пергаментом, розкласти горіхи і поставити в попередньо розігріту духовку на 10 хвилин.
  5. Коли тісто підійде, помістити в нього горіхи і цибулю.
  6. Пергамент змастити маслом, покласти хліб, кухонними ножицями зробити зверху хліба надрізи у формі зигзагу.
  7. Накрити хліб рушником і дати постояти ще 40-50 хвилин. Змастити зверху молоком.
  8. Нагріти духовку до 190 градусів і випікати 45-50 хвилин, поки не підрум’яниться.

Горіховий хліб
Горіховий хлібDepositphotos

Горіхова настоянка

Інгредієнти:

  • волоські горіхи – 30-40 шт.;
  • горілка – 1 л.

Приготування:

  • Візьміть скляну банку об’ємом 3 літри, промийте її і просушіть.
  • Горіхи добре промийте, розріжте на четвертинки (невеликі плоди навпіл), покладіть у ємність.
  • Залийте горілкою, щільно закупорте пластиковою кришкою, приберіть у прохолодне приміщення на 24 дні.

Вважається, що така настоянка має лікувальні властивості (компреси та втирання для усунення больових відчуттів: суглоби, синці, випадіння волосся, простуда і т. п.). Для народного медичного засобу, вважається, що краще використовувати ще зелені горіхи.

Горіхова настоянка, лікер
Горіхова настоянка, лікерDepositphotos

Горіхове асорті з медом

Інгредієнти:

  • кеш’ю – 50 г;
  • мигдаль – 50 г;
  • фундук – 50 г;
  • волоські горіхи – 50 г;
  • кедрові горіхи – 50 г;
  • мед – 250 г.

Приготування:

  1. Мікс із різних горіхів (волоські, кедрові, фундук, мигдаль, кеш'ю) попередньо промити й обсмажити в духовці.
  2. Викласти їх у банку та залити ароматним медом.

Вважається, що така суміш також є корисною для здоров'я, зміцнює імунітет та заряджає організм енергією. Крім того, таке асорті може чудово слугувати начинкою для домашньої пахлави чи пирогів.

Горіхове асорті з медом
Горіхове асорті з медомDepositphotos

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв про ТОП-10 оригінальних і смачних пісних страв.

Також дивіться фотогалерею за темою:

Зливу перечікували на дахах автівок: у ніч на Яблучний Спас Київ знову накрила негода – ФОТО

/
/
/
/
/
/
/

Попередній матеріал
Супрун розповіла про користь картоплі, корисні рецепти та як безпечно її зібрати на городі
Наступний матеріал
США, Польща й Україна підписали спільний символічний меморандум щодо заміни російського газу – ЗМІ