5.ua

Смачні та запашні: ТОП-3 рецепти пасок від українських господинь

Господині із Хмельниччини, Волині та Дніпропетровщини поділилися секретами випікання смачних пасок

Головною та невід'мною стравою на святковому великодньому столі є паска. Кожна господиня має свій рецепт, однак інколи хочеться спробувати чогось нового. Редакція 5.UA попросила господинь із різних регіонів України поділитися своїми перевіреними роками рецептами паски.

76-річна господиня Евгенія із Хмельниччини надала редакції свій традиційний рецепт приготування паски.

Рано-вранці зробити розчину: 1 склянка теплого молока, трошки цукру,150-200 г свіжих дріжджів і трохи муки. Ставимо в тепле місце, накриваємо серветкою і чекаємо, щоб дріжджі підійшли шапкою і потім осіли.

Поки розчина підходить, розпалити в печі дрова, щоб до того часу, коли треба буде пекти паску, піч була гарячою, але вже не горів вогонь (треба щоб перегоріли дрова і залишився тільки жар). В основному треба спалити один гарний оберемок дров.

Після того як розчина готова, додати 1 літр теплого молока, 250 г розтопленого маргарину, 1 ч.л. солі. Жовтки 20 яєць збити з 0,5 кг цукру (можна і трохи більше) і додати в миску. Муки додати стільки, щоб тісто було не дуже густе. Все замішати, окремо збити 10 білків і теж додати до тіста, добре вимішуючи. (Можна збивати разом жовтки з білками з цукром). Ванілін розчинити в невеликій кількості горілки (так краще буде відчуватися запах). Добре вимішувати тісто, якщо після додавання збитих білків воно буде рідкувате, то ще додати муки.

Вимішувати до того часу, поки тісто не буде відставати від рук. Накрити серветкою і поставити в тепле місце, щоб підійшло. Коли тісто добре підійде, примнути, додати ізюм, цукати, цедру лимона і вимішати ще раз. Ізюм попередньо попарити, дати просохнути і обваляти в муці.

Вимішане тісто поставити ще підходити. Коли підійде вдруге, розкласти у підготовлені форми на 2/3 і залишити підходити вже у формах. Коли паски у формах підійдуть, змастити поверхню збитим яйцем і поставити випікати в розігріту піч на 40-60 хвилин, залежно від того яких розмірів паски і на скільки розігріта піч.

60-річна господиня Валентина з Волині розповіла свій рецепт паски, якого вона дотримується вже багато років.

Для приготування паски потрібні такі інгредієнти:

  • 1,5 л молока
  • 10+5 яєць
  • 150 г дріжджів
  • 150 г олії
  • 100 г масла 
  • 100 г маргарину
  • 1 лимон
  • 1 л цукру
  • ізюм, ванілін.

Дріжджі розвести злегка остудженим кип'яченим молоком, додати 1 столову ложку цукру.

Яйця збити з цукром і  влити в молоко, додати розтоплені масло та маргарин, додати суміш дріжджів, залишити на три години.

Перед тим як замішувати, в масу натерти лимон, додати ванілін, муку та вимішувати. Коли тісто буде гарно вимішане, додати в нього ізюм. 

Вимішеному тісту дати трохи постояти та ще раз підійти. Розкласти у підготовлені вимащені олією або жиром форми. Залишити підходити у формах, змастити тісто у формах, збитим яйцем. Випікати 40-60 хвилин, наглядаючи за тим, як запікається паска.

53-річна господиня Маргарита з Дніпропетровщини розповіла журналістам свій рецепт щорічного приготування паски.

5 яєчних жовтків, 300 грамів цукру, 1 пачка маргарину, 0,5 л теплого кип'яченого молока, ванільний цукор, спирт, 50 г дріжджів, мука (до стану густого тіста для млинців, поки не буде відставати від лопатки, ізюм). 

Збивати, починаючи з жовтків , додаючи по одному інгредієнту. Додати дріжджі попередньо розведені теплою водою, влити в масу. Підсипати муку. Залишити підніматися на 4 години.  По формах розкласти (на 1/2), залишити на 1 годину. Випікати 30–45 хвилин при при температурі 220°C.

Нагадаємо, що напередодні великодніх свят лікар-терапевт, дієтолог Тіана Фіалкова у коментарі для 5.UA розповіла як правильно виходити з посту аби не завдати шкоди здоров'ю.

Попередній матеріал
Випиляли двері в квартирі і розпочали обшук: Російський опозиціонер розповів про своє затримання
Наступний матеріал
"Я жінку не збивала, просто штовхнула": Віра Савченко розповіла подробиці ранкової ДТП

Православні та греко-католики відзначають Чистий четвер

"Чотири тонни до Великодня": до бійців АТО рушають паски, писанки та домашня випічка

Святкові ціни: у скільки гривень вірянам обійдеться великодній кошик