Головною та невід'мною стравою на святковому великодньому столі є паска. Кожна господиня має свій рецепт, однак інколи хочеться спробувати чогось нового. Редакція 5.UA попросила господинь із різних регіонів України поділитися своїми перевіреними роками рецептами пасок.
76-річна Євгенія з Хмельниччини надала редакції свій традиційний рецепт приготування паски:
- Рано-вранці зробити розчин: 1 склянка теплого молока, трошки цукру, 150-200 г свіжих дріжджів і трохи муки. Ставимо в тепле місце, накриваємо серветкою і чекаємо, щоб дріжджі підійшли шапкою і потім осіли.
- Поки опара підходить, розпалити в печі дрова, щоб до того часу, коли треба буде пекти паску, піч була гарячою, але вже не горів вогонь (треба щоб перегоріли дрова і залишився тільки жар). В основному треба спалити один гарний оберемок дров.
- Коли опара готова, додати 1 літр теплого молока, 250 г розтопленого маргарину, 1 ч.л. солі. Жовтки з 20 яєць збити з 0,5 кг цукру (можна і трохи більше) і додати в миску. Муки додати стільки, щоб тісто було не дуже густе. Все замішати, окремо збити 10 білків і теж додати до тіста, добре вимішуючи. (Можна збивати разом жовтки з білками з цукром). Ванілін розчинити в невеликій кількості горілки (так краще буде відчуватися запах). Добре вимісити тісто, якщо після додавання збитих білків воно буде рідкувате, то ще додати муки.
- Вимішувати до такої консистенції, щоб тісто відставало від рук. Накрити серветкою і поставити в тепле місце, щоб підійшло. Коли тісто добре підійде, прим'яти, додати ізюм, цукати, цедру лимона і вимішати ще раз. Ізюм попередньо попарити, дати просохнути і обваляти в муці.
- Вимішане тісто залишити ще на деякий час, щоб підійшло. Коли підійде вдруге, розкласти у підготовлені форми на 2/3 і залишити підходити вже у формах. Коли паски у формах підійдуть, змастити поверхню збитим яйцем і поставити випікати в розігріту піч на 40-60 хвилин, залежно від того, яких розмірів паски і на скільки розігріта піч.

60-річна Валентина з Волині розповіла рецепт паски, якого вона дотримується вже багато років:
Для приготування паски потрібні такі інгредієнти: 1,5 л молока, 10+5 яєць, 150 г дріжджів, 150 г олії, 100 г масла, 100 г маргарину, 1 лимон, 1 л цукру, родзинки, ванілін.
- Дріжджі розвести злегка остудженим кип'яченим молоком, додати 1 столову ложку цукру.
- Яйця збити з цукром і влити в молоко, додати розтоплені масло й маргарин, суміш дріжджів, залишити на три години.
- Перед тим як замішувати, в масу натерти лимон, додати ванілін, муку та вимішувати. Коли тісто буде гарно вимішане, додати в нього ізюм.
- Вимішеному тісту дати трохи постояти та ще раз підійти. Розкласти у змащені олією або жиром форми. Залишити підходити у формах, потім змастити збитим яйцем тісто у формах. Випікати 40-60 хвилин, періодично наглядаючи.

53-річна Маргарита з Дніпропетровщини має свій улюблений рецепт:
- 5 яєчних жовтків, 300 грамів цукру, 1 пачка маргарину, 0,5 л теплого кип'яченого молока, ванільний цукор, спирт, 50 г дріжджів, мука (до стану густого тіста для млинців, щоб відставало від лопатки, ізюм).
- Збивати, починаючи з жовтків , додаючи по одному інгредієнту. Додати дріжджі, попередньо розведені теплою водою, влити в масу. Підсипати муку. Залишити підніматися на 4 години. Розкласти у форми (на 1/2), залишити на годину. Випікати 30–45 хвилин при при температурі 220°C.
Нагадаємо, що напередодні Великодніх свят лікар-терапевт, дієтолог Тіана Фіалкова в коментарі для 5.UA розповіла, як правильно виходити з посту, аби не завдати шкоди здоров'ю.
Також дивіться фотогалерею за темою:
Найсильніша людина світу Василь Вірастюк напік пасок для бійців АТО









