У перший день Великодня, після освячення пасхальних кошиків християни, які дотримувалися Великого посту, зможуть нарешті розговітися. Проте, бажання з'їсти одразу добрячий шмат м'яса із хроном усе ж треба трохи притримати. Адже за статистикою саме у великодні дні лікарі швидкої допомоги фіксують найвищу кількість звернень з гастроентерологічними загостреннями. Понад те, статистика щодо апендиксів у святковий період зростає ледь не на 90%.
Аби застерегти громадян від проблем з травленням та загострення хвороб шлунково-кишкового тракту у свята, журналісти 5.UA запитали у лікаря-терапевта, дієтолога Тіани Фіалкової про те, як краще розговітися, аби не нашкодити організму.
У перший день виходу з посту треба включати до раціону найлегші продукти тваринного походження.
За словами дієтолога, з посту потрібно виходити правильно. У перший день треба включати до раціону найлегші продукти тваринного походження. Найлегшими вважаються кисло-молочні продукти, одним із таких кисломолочних продуктів на святковому столі є сирна паска. Розговітись у перший день можна, з'ївши максимум одне яйце, один шматок сирної паски.
"До цього звичайно краще випити трав'яного чаю з медом, щоб трохи запустити шлунково-кишковий тракт та продренувати жовчні шляхи й активізувати процес травлення. А далі потихеньку вже почати з того, що з'їдається одне яйце, розговілася людина, з'їсти сирної паски шматочок. Їсти у цей день потроху, маленькими, зовсім маленькими порціями, не наїдатись, не сідати в перший день свята за величезний стіл, де будуть одразу усі страви, і навіть якщо потрохи кожну страву куштувати, то буде повний мікс, змішаний у шлунку всього, і скоріше за все людині буде важко і будуть у кишечнику відбуватися процеси бродіння, здуття та різні неприємні моменти", – зазначила дієтолог Тіана Фіалкова.
Вона також наголосила на тому, що під час кожного прийому їжі важливим елементом є сирі овочі, які сприяють кращому травленню, оскільки насичені клітковиною.
"Тому краще вибирати таке моно-харчування, коли роздільно з'їдаються всього декілька продуктів. Наприклад, зранку, після освячення продуктів, як вже говорилося, яйце, сирна паска, обов'язково овочі щоб були.
Якщо в обід, наприклад захочеться скуштувати ще якийсь продукт тваринного походження, все-таки краще в перший день від м'яса відмовитися, а їсти легші продукти, наприклад ту саму рибу. І обов'язково, щоб були сирі овочі, тоді їжа легко буде засвоюватися.
На вечерю точно так само, треба, щоб було щось легке. М'ясо в перший день це достатньо важко", – радить дієтолог.
В ідеалі потрібно хоча б два дні утриматися від м'яса, а потім вже на третій день підключати його в невеликих порціях.
Лікар радить хоча б перші два дні свята утриматись від м'яса, а його вживання поєднувати з овочами для кращого травлення.
"Людина тривалий час дотримувалася посту, не вживала продуктів тваринного походження і, якщо включати одразу в перший день м'ясо, і звичайно це буде не куряче крильце, а більш жирні та насичені сорти м'яса, то краще це переносити. В ідеалі потрібно хоча б два дні утриматися від м'яса, а потім вже на третій день підключати його в невеликих порціях. І знову ж таки треба, щоб воно поєднувалось із сирими продуктами, клітковиною, тобто з салатами, або просто овочами", – каже Тіана Фіалкова та додає, що поєднуючи м'ясо із сирими продуктами, воно буде так само швидко проходити по шлунково-кишковому тракту, як і овочі, вони його ніби підганяють і воно не затримується зайві години в кишечнику, тому немає тяжкості у травленні.
Холодці, сало та всі насичені українські страви все ж краще переносити хоча б на день третій.
Дієтолог також рекомендує у перший день розговіння уникати складних соусів, майонезів, жирної сметани.
"У перші дні дуже важливо, щоб не було все-таки жирного, насиченого. Білок, все більш дієтичне, те ж яйце, той же сир, та ж паска, щоб її не з'їсти половину за раз. Холодці та всі такі насичені українські страви, сало все ж краще переносити хоча б на день третій. І звичайно ж, якщо пити спиртне, то в перший день можна, люди будуть пити, як мінімум вино, але треба щоб це було не на голодний шлунок і не в поєднанні з жирною їжею, інакше поєднання спиртного із жирними продуктами занадто б'є по підшлунковій залозі, а це якраз панкреатити, загострення всіх захворювання шлунково-кишкового тракту", - підсумувала Тіана Фіалкова.
Людмила Каращук, 5.UA