За середніми цінами по Україні, станом на початок квітня вартість великоднього кошика складе близько 532 грн. Про це йдеться на сайті Інституту аграрної економіки.
"За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 26 грн – тобто на 5,1% – дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 506 грн" – сказав директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 85 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення.
Також зазначається, що зростання вартості паски зумовлене двома чинниками. З одного боку, це подорожчання молока, вершкового масла, борошна, родзинок, з іншого – збільшення вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств, – пояснив Юрій Лупенко.
Найдорожчими складовими святкового кошика цього року традиційно будуть м’ясні продукти:
- домашня ковбаса (0,5 кг) – 104 грн (190-230 грн за 1 кг);
- буженина (0,5 кг) – 98 грн з розрахунку 195-220 грн за 1 кг;
- сало (0,5 кг) – 35 грн з розрахунку 60-115 грн за 1 кг.

Порівняно з 2018 роком, вартість буженини збільшилася по Україні в середньому майже на 4,3%, а домашньої ковбаси – на 2%.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за:
- твердий сир (0,5 кг) – 71 грн (135-162 грн за 1 кг);
- вершкове масло (0,5 кг) – 70 грн (128-184 грн за 1 кг);
- м’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 32 грн (60-85 грн за 1 кг).
Найдешевшими складовими будуть яйця (10 шт.) – 24 грн. (23-25 грн за десяток залежно від категорії) та хрін (250 г) – 12 грн, ціна на який лишилася на рівні минулого року – 9-14 грн.
"У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 711 грн. Це на 51 грн або на 7,7% більше вартості кошика такого ж складу в 2018 році", – зауважив Юрій Лупенко.
Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних овочів, – пояснив експерт. Середня ціна по Україні на томати тепличні становить 50-58 грн, на огірки – 58-64 грн, на яблука – 7-15 грн.
За пляшку церковного вина "Кагор", в середньому, доведеться заплатити ще 118 грн (80-135 грн за пляшку).
"Таким чином, здорожчання вартості великоднього кошика порівняно з попередніми періодами буде невеликим. Тоді як торік, порівняно з 2017 роком, зростання вартості становило 34,2% за мінімальний набір продуктів. У зв’язку з низькою купівельною спроможністю населення в поточному році, українці будуть заощаджувати на дорогій частині великоднього кошика. Це стосується, зокрема, домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру. Заощадження можуть проявитися у використанні більш дешевої продукції або у зменшенні кількості продукту в кошику", – підсумував Юрій Лупенко.
Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що на Великдень українці отримають майже тиждень вихідних.
Також дивіться фотогалерею за темою:
Півтонни смакоти: в Запоріжжі до дня міста зготували рекордну картопляну запіканку з м'ясом – ФОТО











