Нарізка
Нарізка 5 канал

"Смачно та корисно": у Рівному шеф-кухар узявся змінювати меню шкільних їдалень

Читайте по-русски
Кухарі рівненської гімназії вже запровадили у шкільне меню 10 страв

У Рівному заходилися мудрувати, як можна урізноманітнити меню шкільних їдалень. Експерт Євген Клопотенко не лише виклав свої пропозиції, а й на правах шеф-кухаря дещо приготував. Салат з макаронів та червоного буряка, шніцель з цибулею та чай каркаде – як варіант. Як батьки учнів відреагували на пропозиції?..

"Це є на суп мінестроне нарізка: морква, кабачок, горошок, томат і болгарський перець. А це саме серце, салат з буряком та макаронами твердих сортів",  – такими стравами пропонує осучаснити меню шкільних їдалень команда кулінарного експерта Євгена Клопотенка. Адже харчування учнів повинно бути не лише смачне, а й корисне.

Шеф-кухар наголошує: "Використовувати менше олії, більше запікання, поєднувати нові смаки, додавати ароматні трави, ароматні спеції, робити цю їжу живою. Що хотілося це з'їсти, а не приходити як на каторгу. В цьому бажання".

Рецепти сучасних корисних страв для шкільних їдалень Євген Клопотенко упорядкував у збірку. Планами впровадження нової культури харчування кулінарний експерт поділився із батьками учнів. Мати школярки Оксана Куцеля ініціативу шеф-кухаря підтримує, бо традиційні страви шкільної їдальні донці не завжди до вподоби.

"Вона дома дуже дотримується правильного харчування, щоб не їсти шкідливу їжу, щоб мати гарний вигляд, гарне здоров'я. Це цікаву, тому що це здоров'я наших дітей, здоров'я нашої нації. Треба пробувати, впроваджувати, тестувати", – каже жінка.

Кухарі рівненської гімназії вже запровадили у шкільне меню 10 страв від Євгена Клопотенка. Кажуть, діти із цікавістю ставляться як до нових назв, так і до нових смаків. Проте додають, аби змінити культуру харчування учнів, зусиль шкільних кухарів – замало.

"Все ж смаки дітей виховуються вдома, за домашнім столом. І якщо вдома готується така страва, то діти її залюбки їдять, а якщо дитина ніколи її не їла, вона її їсти й не буде", – впевнена кухар шкільної їдальні Євгенія Антонюк.

Експериментувати зі шкільним меню кухарі готові й надалі. Вже найближчими тижнями планують урізноманітнити раціон учнів ще кількома новими стравами.

Ольга Столяренко, Рівненська область, "5 канал"

В "Укрзалізниці" продемонстрували меню повноцінного харчування в поїздах – фото

/
/
/
/
/
/

Попередній матеріал
"Ми для них тренувальний табір": на Донбас прибула чергова партія російських курсантів
Наступний матеріал
"Розкіш з радянської епохи": як виглядає найбільший в Україні "Музей сміття"