Незвичний ресторан відкрили в Норвегії. Відвідувачі, які приходять до закладу, потрапляють у підводне царство. Адже більша частина ресторану розташована саме під водою. Поки він працює в тестовому режимі: приймає друзів власників. Коли ж заклад буде готовий причарувати підводними глибинами всіх охочих – розповість журналіст "5 каналу" Михайло Прудник.
Перший у Європі ресторан під водою відкрили поблизу норвезького селища Баалі. За формою він нагадує величезний бетонний тунель, який з узбережжя йде під воду. А відвідувачі можуть замовляти страви на глибині 5-ти метрів. З вікон ресторану відкривається вид на справжнє морське царство.
Кйетіл Торсен, засновник ресторану "Підводний", каже: "Це неймовірно – створити підводний ресторан, який водночас є дослідницьким центром. Будівля починається над водою і закінчується вже під водою в тунельній конструкції. Це ніби велике вікно, яке відкриває підводний світ, – не акваріумний, а справжній".
У штиль видимість під водою сягає 20-ти метрів, завдяки чому легко можна розгледіти підводних мешканців. А під час негоди виникає відчуття, що ви потрапляєте в епіцентр шторму. Мерехтливе освітлення додає вражень. Утім, відвідувачам не варто хвилюватися за безпеку. Міцні конструкції витримають будь-який ураган. Створювала будівлю норвезька архітектурна компанія "Сногетта". Вона ж зводила будинок опери в Осло та меморіальний музей 11-го вересня в Нью-Йорку. Сам ресторан одночасно може обслуговувати до 40 відвідувачів. Заклад пропонує страви з місцевих морепродуктів. Середня вартість обіду – близько чотирьохсот тридцяти доларів. У меню на вибір 18 страв та напої.
Ніколай Еллітсгаард, головний шеф-кухар ресторану "Підводний": "До нашого ресторану приходять, щоб відчути атмосферу перебування на морському дні. Гадаю, нині це основна мотивація. Але, сподіваюся, згодом приходитимуть більше за нашими смачними наїдками".
Поки що ресторан приймає друзів власників та творців будівлі. Перших гостей готовий обслуговувати вже від квітня. Попри це, бажання пообідати поміж риб уже висловили 7000 людей, які вже забронювали столики.
Михайло Прудник, "5 канал"