Гамбургер
Гамбургер Фото з відкритих джерел

Небезпечніше за куріння і гіпертонію: Супрун назвала фактор, який спричиняє найбільшу кількість смертей у всьому світі

Читайте російською
У 2017 році 11 мільйонів або 22% всіх смертей серед дорослих пов’язані з поганим харчуванням та недостатнім споживанням корисних продуктів

Неповноцінне харчування спричиняє найбільшу кількість смертей у всьому світі. Більше ніж куріння, високий тиск та будь-який інший фактор ризику. Про це написала в. о. глави МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Вона зауважила, що відповідні результати є висновком великого дослідження стосовно впливу харчування на здоров’я. Дані зібрано зі 195 країн з 1990 по 2017 рік.

"Занадто багато солі, недостатньо цільнозернових продуктів та свіжих фруктів. Також люди споживають дуже мало горіхів, насіння, свіжих овочів, омега-3 жирних кислот та клітковини. Уявіть, що кожна п’ята смерть у світі трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу", – написала Супрун.

Дослідження показує, що вплив окремих дієтичних факторів змінюється в різних країнах. Але саме надмірне споживання солі та недостатня кількість цільнозернових і фруктів в раціоні – спричиняють понад 50% смертей, які пов’язані з харчуванням. Інша частина пов'язана з високим рівнем споживанням червоного м'яса та процесованих м’ясних продуктів, підсолоджених напоїв і транс-жирів.

Що саме не так:

  1. Нам радять споживати щонайменше 200-300 грамів фруктів на день. Натомість більшість людей виконує лише третину норми – 94 грами. Якщо уявити – це дуже невеличке яблуко.
  2. Денна норма цільнозернових продуктів становить 100-150 грамів, але "нормою" для багатьох є 29 грамів на день. Ми маємо споживати 3-5 шматочків цільнозернового хліба, а їмо менше одного.
  3. Солі варто споживати не більше 3 тисяч мг на день, краще ще менше. Але ця норма зазвичай перебільшується у два рази.
  4. Норма насіння і горішків на день дорівнює 16-25 грамів. Натомість багато людей їдять всього 3 грами – це половина волоського горіха.
    290-430 грамів на день ми маємо їсти овочів. За розміром це приблизно 5-7 середніх морквин. Але більшість людей їдять близько 190 грамів – це як три невеликі морквини.
  5. Додайте до цього безконтрольне вживання висококалорійної та жирної їжі, газовані, солодкі напої, солодощі, регулярні малопоживні перекуси та переїдання.

"Як наслідок – у 2017 році 11 мільйонів або 22% всіх смертей серед дорослих пов’язані з поганим харчуванням та недостатнім споживанням вищеперелічених продуктів. Причинами смертей стали серцево-судинні хвороби, рак та діабет. Для порівняння у 2017 році через високий тиск померло 10,4 мільйона людей, а через куріння – 8 мільйонів", – зауважила в. о. глави МОЗ.

Що робити, аби покращити свій раціон:

  1. Зменшуйте споживання солі. Обирайте продукти зі зниженим вмістом солі, читайте етикетку – якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст, замініть сіль на прянощі та намагайтесь готувати вдома – це найкращий спосіб контролювати кількість спожитої солі.
  2. Обирайте цільнозернові продукти на заміну хлібу з білого борошна чи батону. Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини, макаронним виробам з борошна грубого помолу.
  3. Їжте більше овочів та фруктів. Обирайте свіжі або заморожені фрукти. Натомість зменшуйте споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з доданими цукрами. Овочі та фрукти не лише корисні, але й доступні.
  4. Не їжте багато цукру. Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Це приблизно 10 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання – не додавати цукор до чаю чи кави. Якщо ж додаєте цукор – не їжте додатково солодощі.
  5. Контролюйте розмір порції. Скільки ви їсте, так само важливо, як і те, що ви їсте. Щоби зменшити ризики переїдання – слідкуйте за розміром порцій різних продуктів. Розмір може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей або харчових рекомендацій, яких ви дотримуєтеся.

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що Супрун назвала найнебезпечніші напої, які спричиняють викидні, діабет і рак.

Також дивіться фотогалерею за темою:

Найдовша у світі: італійські кухарі встановили смачний рекорд – ФОТО

Попередній матеріал
В "Олімпійський" надійшло звернення від кандидатів у президенти
Наступний матеріал
Ситуація в зоні ООС: брифінг речника Міністерства оборони – відео

Спричиняють викидні, діабет і рак: Супрун назвала найнебезпечніші напої

Супрун прокоментувала ситуацію зі здачею аналізів Порошенка і Зеленського: що саме сказала

Від літа українці отримають змогу робити скринінгові тести на рак безкоштовно – Супрун

Супрун пояснила, як популізм впливає на відмову від щеплень

Супрун розповіла, де найкраще здати аналізи на перевірку вмісту наркотиків і алкоголю

Не нервувати і голосувати: Уляна Супрун порадила, як пережити вибори