Чомусь в народі прийнято вважати, що пісні страви – це "несмачно", "нецікаво" і доволі аскетично. "Дивогляд" вирішив розвінчати цей міф і зібрав 8 найцікавіших рецептів, які можна приготувати під час посту. Тож, від супів до десертів – чим здивувати рідних та як прикрасити стіл, коли душа проходить очищення, читайте далі.
Смажений рис з овочами і тофу
Це чудовий варіант для легкої і корисної вечері. Подібну страву полюбляють готувати вегетаріанці, однак вона цілком може прикрасити і пісне меню.
Інгредієнти:
- 200 г відвареного довгозернистого рису
- 300 г сиру тофу
- 1 морква
- 2 болгарських перці різного кольору
- 2 зубчики часнику
- 10 г кореня імбиру (приблизно 1-1,5 см)
- 1 стакан замороженої кукурудзи
- 1 стакан замороженого зеленого горошку
- 1 лайм
- 1 ст. л. соку лайма
- 2 ст. л. соєвого соусу
- сіль і перець (за смаком)
- оливкова олія для смаження
![Рис з овочами](https://www.5.ua/media/pictures/original/223043.jpg?t=1625568098)
Спосіб приготування
- Чистимо моркву, шаткуємо її соломкою та смажимо на великій пательні на оливковій олії 3-4 хв. Додаємо дрібно нарізаний часник, смажимо ще 2-3 хв.
- Додаємо до овочів 250 г тофу, нарізаного кубиками, а також порубаний соломкою імбир. Додаємо сіль, перець, перемішуємо, смажимо ще три хвилини. Потому – додаємо нарізаний кубиками болгарський перець. Овочі з сиром смажимо на великому вогні, допоки вони не стануть м'якими.
- Коли овочі будуть готові, додаємо рис і обсмажуємо, помішуючи ще впродовж 5 хвилин. Далі додаємо кукурудзу, горошок, соєвий соус і сік лайма, перемішуємо. Смажимо 2-3 хв.
- Під час подачі додаємо до рису кілька скибочок лайму та посипаємо все чорним кунжутом.
Овочі фрі
Досить незвично буде побачити у нашому списку страв саме таку, втім для тих, хто давно постує, саме овочі фрі можуть стати розрадою і дозволеним смаколиком.
Мабуть, немає жодної людини, яка би не куштувала бодай раз у житті картоплю-фрі. Але за таким рецептом можна приготувати практично будь-які овочі: гриби, моркву або ж кабачки. Тому тут вибір – за вами. Обирайте, що вам до вподоби найбільше і готуйте.
Обов'язкові елементи – пательня (або фритюрниця за наявності), велика кількість рослинної олії, улюблені вами спеції, великий вогонь. Головне – не забути наприкінці приготування промокнути зайвий жир за допомогою паперових рушників. Овочі фрі можна перед подачею притрусити свіжою зеленню, аби додати смаку.
![Овочі у фритюрі](https://www.5.ua/media/pictures/original/223044.jpg?t=1625568349)
Пісний мінестроне з песто
Чудова альтернатива овочевим бульйонам – мінестроне з песто. Готувати його геть не складно, а смак приємно порадує навіть тих членів родини, що постувати не збираються. До слова, коли Великий Піст скінчиться – страву можна готувати і на курячому бульйоні. Це додає особливого смаку.
Інгредієнти:
- 200 г цукіні
- 200 г цибулі-порею
- 200 г броколі
- 150 г макаронів
- 4 ч. л. песто
- 1 л овочевого бульйону
- 1 ст. л. насіння гарбуза
- 2 зубчика часнику
- 2 ст. л. оливкової олії
- сіль, перець за смаком
![Мінестроне з песто](https://www.5.ua/media/pictures/original/223041.jpg?t=1625567956)
Спосіб приготування
- Відварюємо овочевий бульйон з кореня селери, моркви та невеликої цибулини. Додаємо сіль, лавровий лист. Зціджуємо.
- Обсмажуємо на пательні цукіні в оливковій олії, нарізане шматочками суцвіття броколі. Цибулю-порей нарізаємо кільцями, часник так само. Додаємо на пательню.
- До каструлі наливаємо бульйон, додаємо обсмажені овочі, доводимо до кипіння та варимо протягом 10 хв. на маленькому вогні.
- Далі всипаємо до супу макарони і варимо ще 10 хв. Перчимо та солимо за смаком. Перед подачею до страви додають чайну ложку соусу песто і гарбузове насіння.
Легкий салат із гранатом
Незвичні поєднання – вітамінні бомби. Експерименти бувають різними, тож цього разу чаклуємо з гранатом. Поєднання смаків, погодьтесь, тут нетрадиційне, однак результат доволі цікавий. Крім того, цей салат наповнить ваш організм корисними вітамінами та мікроелементами.
Інгредієнти:
- 4-6 картоплин
- 1 гранат
- 1 середня цибуля
- 150 гр. лущених грецьких горіхів
- зелень (кріп, зелена цибуля)
- оливкова олія
- 2 ч.л. лимонного соку
- сіль, перець за смаком
![Пісні страви](https://www.5.ua/media/pictures/original/162293.jpg?t=1552396057)
Спосіб приготування
- Картоплю варимо у шкірці до готовності. Тим часом очищуємо гранат та дрібно нарізаємо цибулю.
- Варену картоплю подрібнюємо. Дробимо горіхи.
- Дрібно нарізаємо зелень. Змішуємо всі інгредієнти салату. Заправляємо оливковою олією, додаємо сіль та перець.
- Перед подачею поливаємо салат лимонним соком і смакуємо.
Суп-пюре із зеленого горошку
Інгредієнти:
- 2 невеличкі цибулі ріпчасті
- 50 г селери стеблової
- 60 мл кукурудзяної олії
- 800 г зеленого замороженого горошку
- ½ ч.л. морської солі
- 30 г кукурудзяного борошна
- 50 г пшеничного хлібу
![Пісні страви](https://www.5.ua/media/pictures/original/162292.jpg?t=1552395945)
Спосіб приготування
- Дрібно нарізаємо цибулю та селеру. Смажимо на рослинній олії. Додаємо зелений горошок (попередньо не розморожуємо). Солимо, закриваємо кришкою, тушкуємо близько 30 хвилин на слабкому вогні.
- Коли горошок стане м'яким, овочі подрібнюємо в блендері, а потім протираємо через сито і розводимо окропом (близько 600 мл).
- Обсмажуємо борошно у невеликій кількості вершкового масла. Розводимо невеликою кількістю води, додаємо до супу. Доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь.
- До супу чудово підійдуть грінки з білого або пшенично-житнього хліба. Поціновувачам часнику – радимо натерти ним гріночки для довершеного смаку.
Журавлино-апельсиновий пунш
Приємним доповненням до будь-якого столу стане смачний та пряний напій. Запропонований нами пунш освіжає і тонізує, а завдяки яскравому кольору та чудовому запаху неодмінно сподобається гостям на будь-якому святі.
Інгредієнти:
- 1 апельсин
- 1 яблуко
- 1 лимон
- 100 гр. журавлини
- 100-150 г цукру
- 4 ч. л. чорного чаю
- кориця
- імбир
![Журавлиновий пунш](https://www.5.ua/media/pictures/original/223045.jpg?t=1625568491)
Спосіб приготування
- Добре промити всі фрукти. Яблуко нарізаємо шматочками й очищуємо від насіння, а лимон та апельсин нарізаємо кружечками.
- Усі порізані фрукти перекладаємо до великої миски. Додаємо цукор та розрізану навпіл журавлину.
- Усе перемішуємо та залишаємо на 40 хвилин. Фрукти та ягоди мають пустити сік.
- Тим часом заварюємо 600-700 мл чорного чаю, додаючи сухий або свіжий імбир.
- До фруктів додаємо спеції (корицю, м'яту – будь-які за смаком). Виливаємо у суміш заварений чай, перемішуємо, накриваємо кришкою та залишаємо відпочити на 1-1,5 години.
- Готовий пунш перед подачею зціджуємо. Ставимо до холодильника ще на годину. От і все, напій готовий.
Салат з картоплі зі спаржевою квасолею та каперсами
Лікарі радять вечеряти легкою їжею, тож піст допоможе не лише позбавитися зайвих думок, а й "почистити" організм та навіть схуднути. Цього можна досягти, якщо на вечерю їсти легкий овочевий салат. Наприклад, з картоплі зі спаржевою квасолею. Готується він просто і є дуже смачним.
А після завершення Великого Посту до нього можна додати скибочки смаженого бекону. Це урізноманітнить смак і приємно порадує всіх удома.
Інгредієнти:
- 6 середніх бульб картоплі
- 400 г замороженої спаржевої квасолі
- 150 г шпинату
- 200 г консервованих чорних оливок без кісточки
- 2 ст.л. каперсів
- 2-3 ст.л оливкової олії
- сіль і перець (за смаком)
![Овочевий салат](https://www.5.ua/media/pictures/original/223046.jpg?t=1625568713)
Спосіб приготування
- Картоплю відварюємо зі шкірочкою до готовності, даємо охолонути. Нарізаємо її великими кубиками, складаємо до салатника.
- На невеликій кількості оливкової олії протягом 5 хв обсмажуємо спаржеву квасолю. Додаємо її до картоплі.
- Шпинат промиваємо, руками розриваємо на частини. Оливки розрізаємо навпіл. Усе додаємо до салату. Туди ж – каперси.
- Заправляємо салат оливковою олією, солимо та перчимо за смаком. Обережно перемішуємо, аби не пошкодити картопляні шматочки. Для пікантності до салату також можна додати 1 ч.л. солодкої гірчиці.
Пісне морозиво з манго і бананів
Інгредієнти:
- 1 манго
- 2 банани
- 50 гр. горіхів за смаком (найкраще підійде мигдаль чи фундук)
Спосіб приготування
- Банани та манго почистити та викласти в контейнер. Відправити у морозильну камеру на 4-5 годин.
- Заморожені банани збиваємо блендером до однорідної маси (оберіть для зручності об'ємну ємність).
- Розкладіть морозиво у форми (креманки, склянки, готові вафельні стаканчики). Притрусіть подрібненими горіхами. Смачного!
![Морозиво з манго](https://www.5.ua/media/pictures/original/223049.jpg?t=1625569731)
Рецепт №2
- 100 гр цукру
- 1 манго
- ½ лимона
- 300 мл води
Спосіб приготування
- Змішуємо цукор з окропом. Перемішуємо, поки цукор не розчиниться. Залишаємо охолонути.
- До блендера викладаємо очищене й нарізане манго та сік половини лимона. Подрібнюємо до стану пюре.
- До цукрового сиропу додаємо пюре з манго та розливаємо все у шість форм. Ставимо до морозильної камери на 1 год., потім усередину кожного морозива встромляємо дерев'яні палички. Повертаємо до морозильника до повного застигання.
У добірці ми лишень спробували показати, що пісні страви можуть бути смачними та різноманітними. Салати, овочеві закуски, перші страви і навіть десерти – приготувати все це господині буде зовсім неважко. Тож експериментуйте і не бійтеся нових смакових поєднань.
Марія БЄЛЯЄВА, "Дивогляд"
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!