Від мінестроне до імбирного кексу: ТОП-8 оригінальних і смачних пісних страв

Зараз у самому розпалі Петрівський піст

Чомусь в народі прийнято вважати, що пісні страви – це "несмачно", "нецікаво" і доволі аскетично. "Дивогляд" вирішив розвінчати цей міф і зібрав 8 найцікавіших рецептів, які можна приготувати під час посту. Тож, від супів до десертів – чим здивувати рідних та як прикрасити стіл, коли душа проходить очищення, читайте далі.

Смажений рис з овочами і тофу

Це чудовий варіант для легкої і корисної вечері. Подібну страву полюбляють готувати вегетаріанці, однак вона цілком може прикрасити і пісне меню.  

Інгредієнти:

  • 200 г відвареного довгозернистого рису
  • 300 г сиру тофу
  • 1 морква
  • 2 болгарських перці різного кольору
  • 2 зубчики часнику
  • 10 г кореня імбиру (приблизно 1-1,5 см)
  • 1 стакан замороженої кукурудзи
  • 1 стакан замороженого зеленого горошку
  • 1 лайм
  • 1 ст. л. соку лайма
  • 2 ст. л. соєвого соусу
  • сіль і перець (за смаком)
  • оливкова олія для смаження
Рис з овочами
Рис з овочами
Фото: Shutterstock

Спосіб приготування

  1. Чистимо моркву, шаткуємо її соломкою та смажимо на великій пательні на оливковій олії 3-4 хв. Додаємо дрібно нарізаний часник, смажимо ще 2-3 хв.
  2. Додаємо до овочів 250 г тофу, нарізаного кубиками, а також порубаний соломкою імбир. Додаємо сіль, перець, перемішуємо, смажимо ще три хвилини. Потому – додаємо нарізаний кубиками болгарський перець. Овочі з сиром смажимо на великому вогні, допоки вони не стануть м'якими.
  3. Коли овочі будуть готові, додаємо рис і обсмажуємо, помішуючи ще впродовж 5 хвилин. Далі додаємо кукурудзу, горошок, соєвий соус і сік лайма, перемішуємо. Смажимо 2-3 хв.
  4. Під час подачі додаємо до рису кілька скибочок лайму та посипаємо все чорним кунжутом.

Овочі фрі

Досить незвично буде побачити у нашому списку страв саме таку, втім для тих, хто давно постує, саме овочі фрі можуть стати розрадою і дозволеним смаколиком.

Мабуть, немає жодної людини, яка би не куштувала бодай раз у житті картоплю-фрі. Але за таким рецептом можна приготувати практично будь-які овочі: гриби, моркву або ж кабачки. Тому тут вибір – за вами. Обирайте, що вам до вподоби найбільше і готуйте.

Обов'язкові елементи – пательня (або фритюрниця за наявності), велика кількість рослинної олії, улюблені вами спеції, великий вогонь. Головне – не забути наприкінці приготування промокнути зайвий жир за допомогою паперових рушників. Овочі фрі можна перед подачею притрусити свіжою зеленню, аби додати смаку. 

Овочі у фритюрі
Овочі у фритюрі
Фото: Shutterstock

Пісний мінестроне з песто

Чудова альтернатива овочевим бульйонам – мінестроне з песто. Готувати його геть не складно, а смак приємно порадує навіть тих членів родини, що постувати не збираються. До слова, коли Великий Піст скінчиться – страву можна готувати і на курячому бульйоні. Це додає особливого смаку.

Інгредієнти:

  • 200 г цукіні
  • 200 г цибулі-порею
  • 200 г броколі
  • 150 г макаронів
  • 4 ч. л. песто
  • 1 л овочевого бульйону
  • 1 ст. л. насіння гарбуза
  • 2 зубчика часнику
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • сіль, перець за смаком
Мінестроне з песто
Мінестроне з песто
Фото: Shutterstock

Спосіб приготування

  1. Відварюємо овочевий бульйон з кореня селери, моркви та невеликої цибулини. Додаємо сіль, лавровий лист. Зціджуємо.
  2. Обсмажуємо на пательні цукіні в оливковій олії, нарізане шматочками суцвіття броколі. Цибулю-порей нарізаємо кільцями, часник так само. Додаємо на пательню.
  3. До каструлі наливаємо бульйон, додаємо обсмажені овочі, доводимо до кипіння та варимо протягом 10 хв. на маленькому вогні.
  4. Далі всипаємо до супу макарони і варимо ще 10 хв. Перчимо та солимо за смаком. Перед подачею до страви додають чайну ложку соусу песто і гарбузове насіння.

Легкий салат із гранатом

Незвичні поєднання – вітамінні бомби. Експерименти бувають різними, тож цього разу чаклуємо з гранатом. Поєднання смаків, погодьтесь, тут нетрадиційне, однак результат доволі цікавий. Крім того, цей салат наповнить ваш організм корисними вітамінами та мікроелементами. 

Інгредієнти:

  • 4-6 картоплин
  • 1 гранат
  • 1 середня цибуля
  • 150 гр. лущених грецьких горіхів
  • зелень (кріп, зелена цибуля)
  • оливкова олія
  • 2 ч.л. лимонного соку
  • сіль, перець за смаком
Пісні страви
Пісні страви
Фото: 1000.menu

Спосіб приготування

  1. Картоплю варимо у шкірці до готовності. Тим часом очищуємо гранат та дрібно нарізаємо цибулю.
  2. Варену картоплю подрібнюємо. Дробимо горіхи.
  3. Дрібно нарізаємо зелень. Змішуємо всі інгредієнти салату. Заправляємо оливковою олією, додаємо сіль та перець.
  4. Перед подачею поливаємо салат лимонним соком і смакуємо.

Суп-пюре із зеленого горошку

Інгредієнти:

  • 2 невеличкі цибулі ріпчасті
  • 50 г селери стеблової
  • 60 мл кукурудзяної олії
  • 800 г зеленого замороженого горошку
  • ½ ч.л. морської солі
  • 30 г кукурудзяного борошна
  • 50 г пшеничного хлібу
Пісні страви
Пісні страви
Фото: zira.uz

Спосіб приготування

  1. Дрібно нарізаємо цибулю та селеру. Смажимо на рослинній олії. Додаємо зелений горошок (попередньо не розморожуємо). Солимо, закриваємо кришкою, тушкуємо близько 30 хвилин на слабкому вогні.
  2. Коли горошок стане м'яким, овочі подрібнюємо в блендері, а потім протираємо через сито і розводимо окропом (близько 600 мл).
  3. Обсмажуємо борошно у невеликій кількості вершкового масла. Розводимо невеликою кількістю води, додаємо до супу. Доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь.
  4. До супу чудово підійдуть грінки з білого або пшенично-житнього хліба. Поціновувачам часнику – радимо натерти ним гріночки для довершеного смаку. 

Журавлино-апельсиновий пунш

Приємним доповненням до будь-якого столу стане смачний та пряний напій. Запропонований нами пунш освіжає і тонізує, а завдяки яскравому кольору та чудовому запаху неодмінно сподобається гостям на будь-якому святі.

Інгредієнти:

  • 1 апельсин
  • 1 яблуко
  • 1 лимон
  • 100 гр. журавлини
  • 100-150 г цукру
  • 4 ч. л. чорного чаю
  • кориця
  • імбир
Журавлиновий пунш
Журавлиновий пунш
Фото: Shutterstock

Спосіб приготування

  1. Добре промити всі фрукти. Яблуко нарізаємо шматочками й очищуємо від насіння, а лимон та апельсин нарізаємо кружечками.
  2. Усі порізані фрукти перекладаємо до великої миски. Додаємо цукор та розрізану навпіл журавлину.
  3. Усе перемішуємо та залишаємо на 40 хвилин. Фрукти та ягоди мають пустити сік.
  4. Тим часом заварюємо 600-700 мл чорного чаю, додаючи сухий або свіжий імбир.
  5. До фруктів додаємо спеції (корицю, м'яту – будь-які за смаком). Виливаємо у суміш заварений чай, перемішуємо, накриваємо кришкою та залишаємо відпочити на 1-1,5 години.
  6. Готовий пунш перед подачею зціджуємо. Ставимо до холодильника ще на годину. От і все, напій готовий.

Салат з картоплі зі спаржевою квасолею та каперсами

Лікарі радять вечеряти легкою їжею, тож піст допоможе не лише позбавитися зайвих думок, а й "почистити" організм та навіть схуднути. Цього можна досягти, якщо на вечерю їсти легкий овочевий салат. Наприклад, з картоплі зі спаржевою квасолею. Готується він просто і є дуже смачним.

А після завершення Великого Посту до нього можна додати скибочки смаженого бекону. Це урізноманітнить смак і приємно порадує всіх удома.

Інгредієнти:

  • 6 середніх бульб картоплі
  • 400 г замороженої спаржевої квасолі
  • 150 г шпинату
  • 200 г консервованих чорних оливок без кісточки
  • 2 ст.л. каперсів
  • 2-3 ст.л оливкової олії
  • сіль і перець (за смаком)
Овочевий салат
Овочевий салат
Фото: Shutterstock

Спосіб приготування

  1. Картоплю відварюємо зі шкірочкою до готовності, даємо охолонути. Нарізаємо її великими кубиками, складаємо до салатника.
  2. На невеликій кількості оливкової олії протягом 5 хв обсмажуємо спаржеву квасолю. Додаємо її до картоплі.
  3. Шпинат промиваємо, руками розриваємо на частини. Оливки розрізаємо навпіл. Усе додаємо до салату. Туди ж – каперси.
  4. Заправляємо салат оливковою олією, солимо та перчимо за смаком. Обережно перемішуємо, аби не пошкодити картопляні шматочки. Для пікантності до салату також можна додати 1 ч.л. солодкої гірчиці.

Пісне морозиво з манго і бананів

Інгредієнти:

  • 1 манго
  • 2 банани
  • 50 гр. горіхів за смаком (найкраще підійде мигдаль чи фундук)

Спосіб приготування

  1. Банани та манго почистити та викласти в контейнер. Відправити у морозильну камеру на 4-5 годин.
  2. Заморожені банани збиваємо блендером до однорідної маси (оберіть для зручності об'ємну ємність).
  3. Розкладіть морозиво у форми (креманки, склянки, готові вафельні стаканчики). Притрусіть подрібненими горіхами. Смачного!
Морозиво з манго
Морозиво з манго
Фото: Shutterstock

Рецепт №2

  • 100 гр цукру
  • 1 манго
  • ½ лимона
  • 300 мл води

Спосіб приготування

  1. Змішуємо цукор з окропом. Перемішуємо, поки цукор не  розчиниться. Залишаємо охолонути.
  2. До блендера викладаємо очищене й нарізане манго та сік половини лимона. Подрібнюємо до стану пюре.
  3. До цукрового сиропу додаємо пюре з манго та розливаємо все у шість форм. Ставимо до морозильної камери на 1 год., потім усередину кожного морозива встромляємо дерев'яні палички. Повертаємо до морозильника до повного застигання.

У добірці ми лишень спробували показати, що пісні страви можуть бути смачними та різноманітними. Салати, овочеві закуски, перші страви і навіть десерти – приготувати все це господині буде зовсім неважко. Тож експериментуйте і не бійтеся нових смакових поєднань. 

Марія БЄЛЯЄВА, "Дивогляд"

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше