Хрумкі малосольні огірочки за 3 години: рецепт від Євгена Клопотенка

Український шеф-кухар Євген Клопотенко поділився своїм рецептом ідеальних малосольних огірків, які будуть готові за лічені години.

Про це пише "Дивогляд".

Щоб огірочки вийшли дійсно хрумкими і смачними, кухар поділився кількома секретами:

  • Огірки

Головне правильно вибрати огірки. Найкраще - огірки з грядки, домашні, але не корнішони. Обирайте свіжі овочі середнього розміру. Якщо огірки трохи полежали на сонці та прив’янули, то хрусткими не вийдуть.

Будь-які огірки перед тим, як їх робити малосольними, найкраще замочити в холодній воді на годину, якщо тільки-но з грядки – на 20-30 хвилин. Так вони стануть пружними.

  • Вода

Вода має бути чиста і свіжа. Найкраще, бутильована або очищена. Щоб пришвидшити процес засолювання, можна взяти газовану воду.

  • Спеції

Обирайте для засолювання звичайну кухонну кам’яну сіль. Йодована чи морська сіль не підходять. Щоб надати огіркам неповторний смак, я використовував часник, листя вишні, смородини, корінь і листя хрону, суцвіття кропу, а також перець чилі. Ви можете експериментувати, додаючи, наприклад, лавровий лист, перець горошком, скибочку зеленого кислого яблука, а також чорну або червону смородину.

  • Посуд

Огірки можна засолювати у банці або каструлі. Якщо обираєте другий варіант, потрібно буде зверху поставити гніт.

Рецепт малосольних огірків
Рецепт малосольних огірків
Фото: klopotenko.com

Як приготувати ідеальні хрумкі малосольні огірки

Інгредієнти (для 2-літрової банки):

  • 1-1,5 кг огірків
  • 2 ст. л. солі
  • 1 пучок спецій (листя вишні, смородини, корінь і листя хрону, суцвіття кропу)
  • 10 г перцю чилі
  • 500-800 мл води (столової газованої)
  • 1 головка часнику

Приготування:

Огірки помийте, викладіть в миску та залийте водою. Залиште на 20-30 хвилин. 

Листя хрону, вишні та смородини помийте та крупно поріжте. Цей пряний букет додасть огіркам неповторний смак, тому, чим більше буде листя, тим краще.

Перець чилі треба порізати тонкими кружечками. Якщо любите гостре – додайте більше.

На дно банки викладіть порізане листя, суцвіття кропу, корінь хрону, зубчики часнику та шматочки гострого перцю. Зверху викладіть огірки. Їх потрібно викласти дуже щільно, щоб вони зайняли всю банку. Зверху насипте сіль.

Залийте огірки газованою водою. Потрібно використовувати звичайну столову воду з нейтральним смаком. Можна брати слабо- або сильногазовану воду. Вода повинна бути кімнатної температури. Після того, як ви залили огірки, залиште їх на 2 години при кімнатній температурі, після чого помістіть в холодильник.

Ще через 3-4 години можете діставати і пробувати. Якщо ви любите більш солоні огірки, трохи збільште час засолювання.

Нещодавно "Дивогляд" розповідав, як правильно стерилізувати банки для зимової консервації.

Читайте також: Осіння консервація: топ-10 заготовок на зиму

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

Читайте більше