З яблуками, перцем чи виноградним листям: топ-5 найсмачніших рецептів огірків на зиму

У народі кажуть "готуй санчата влітку". Ми ж пропонуємо готувати на зиму огірки.

"Дивогляд" зібрав для вас 5 оригінальних і дуже смачних рецептів огірочків, які порадують вас і ваших гостей під час зимових застіль.

Салат із огірків і яблук

Огірки
Огірки
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • Огірки – 2 кг
  • Яблука – 1,5 кг
  • Солодкий перець – 0,5 кг
  • Цибуля – 2 шт
  • Часник – 8-10 зубчиків
  • Зелень – 1 пучок
  • Сіль – 3 ст. л.
  • Цукор – 100 г
  • Олія – 100 мл
  • Яблучний оцет – 5 ст. л.
  • Чорний і духмяний перець горошком, гвоздика, лавровий лист – по кілька штук

Приготування:

Очистіть огірки, яблука і перець. Наріжте шматочками. Викладіть у велику каструлю, пересипте сіллю і цукром. Перемішайте і залиште на 2 години.

Покладіть на вогонь і проваріть 10-15 хв після закипання.

Подрібніть цибулю, часник і зелень. Додайте до у каструлю всі інгредієнти, що залишилися і протушкуйте під кришкою 5 хв.

Перекладіть салат у стерилізовані банки. Закатайте, переверніть і закутайте чимось теплим.

Хрумкі огірочки у виноградних листках

Огірки
Огірки
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • Огірки – 2 кг
  • Виноградні листки – по кількості огірків
  • Часник – 8 зубчиків
  • Суцвіття кропу – 4 шт
  • Листя вишні – 8-12 шт
  • Листя смородини – 4-8 шт
  • Листя хрону – 1-2 шт
  • Вода – 2 л
  • Лавровий лист – 4 шт
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Оцет – 3 ст. л.
  • Чорний горошком – 20-25 шт
  • Гвоздика – 4-8 шт

Приготування:

Залиште огірки у прохолодній воді на кілька годин. Це зробить їх хрусткими. Потім злийте воду і зріжте корінці.

Виноградне листя залийте окропом на 1 хв. Процідіть і видаліть жорсткі стебла.

У стерилізовані банки розкладіть часник, кріп, листя вишні і смородини.

Загорніть кожен огірок у виноградний листочок. Розкладіть огірки у банки. Зверху накрийте половинкою або четвертинкою листя хрону.

Залийте в банки окріп, прикрийте кришками і залиште на 15-20 хвилин. Вилийте рідину і знову влийте чистий окріп, залиште ще на 5 хвилин.

Злийте рідину з банок в каструлю. Додайте лаврове листя, чорний перець, гвоздику, сіль, цукор. Після закипання влийте оцет і через 1 хвилину зніміть з вогню.

Залийте огірки гарячим маринадом і закатайте банки. Переверніть і закутайте чимось теплим.

Коли з’їсте огірки, виноградне листя не викидайте – його можна використати для приготування долми.

Мариновані огірки з лимоном

Огірки
Огірки
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • Невеликі огірки – 500-700 г
  • Часник – 2 зубчики
  • Лаврове листя – 2 шт
  • Листя чорної смородини – 2 шт
  • Листя вишні - 2 шт
  • Невелике суцвіття кропу – 1 шт
  • Лимон – 1 кружальце
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 20 г
  • Цукор – 75 г
  • Лимонна кислота – 0,5 ч. л.

Приготування:

Замочіть огірки на кілька годин у прохолодній воді. Потім зріжте корінці.

На дно стерилізованої банки викладіть часник, листі смородини і вишні, перець горошком, кріп і лавровий лист.

Викладіть огірки у банку, збоку покладіть кружальце лимону.

Закип’ятіть половину води і залийте в банку і залиште на 20 хв. До решти води додайте сіль, цукор і лимонну кислоту, закип’ятіть. Злийте воду із банки і залийте маринад. Закатайте, переверніть і закутайте чимось теплим.

Салат із огірків і перцю

Закрутки
Закрутки
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • Огірки – 1,5 кг
  • Солодкий перець – 4-5 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 2-3 штуки
  • Вода – 1 скл
  • Олія – 0,3 скл
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Оцтова есенція – 1 ст. л.
  • Насіння коріандру – 1 ч. л.
  • Часник – 6-7 зубчиків
  • Свіжа петрушка – за смаком

Приготування:

Закіп’ятіть воду, остудіть. Додайте у воду олію, оцтову есенцію, сіль, цукор, коріандр, подрібнений часник. Перемішайте і залиште, щоб сіль і цукор добре розчинилися.

Овочі і зелень промийте. Огірки наріжте тонкими кружальцями,  перець – смужками, зелень подрібніть.

Змішайте у великій ємності овочі і маринад, залиште під кришкою на 1,5 год.

Розподіліть овочі і рідину по чистих банках.

Застеліть дно великої каструлі рушником. Поставте туди банки і прикрийте простерилізованими кришками. Влийте стільки води, щоб вона доходила по вінця банок.

Доведіть рідину до кипіння на повільному вогні і залиште заготовки всередині на 10 хв. Закатайте банки, переверніть і закутайте чимось теплим.

Огірки в огірках

Огірки
Огірки
Фото: Shutterstock

Інгредієнти:

  • Невеликі огірки – 1 кг
  • Великі і переспілі огірки – 1 кг
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Часник – 7-8 зубчиків
  • Кріп – 5 гілочок
  • Гірчиця – 1-2 ст. л.

Приготування:

Цей рецепт – справжня знахідка, якщо у вас назбиралося перезрілих огірків, які шкода викинути.

Залийте всі огірки холодною водою і залиште на кілька годин. Обріжте корінці.

Великі і переспілі натріть на крупній тертці. Посоліть і змішайте з часником, пропущеним через прес.

У стерилізовані банки покладіть кріп і кілька ложок огіркової маси. Зверху вертикально розташуйте невеликі огірки. Потім заповніть банки доверху огірковим пюре.

Внутрішню частину кришок злегка змастіть гірчицею і закрийте банки. Зберігайте в прохолодному місці.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше