Як правильно стерилізувати банки для консервації: 4 найкращі способи

У кінці літа багато українських будинків і квартир перетворюються на маленькі консервні заводи, де кипить робота з підготовки зимових запасів.

Але, щоб уся ця робота не була марною, треба правильно стерилізувати банки і кришки, щоб там не залишилося мікроорганізмів, через яких консерви "заграють". Тому "Дивогляд" вирішив розповісти, як правильно стерилізувати банки і кришки.

Перед початком переконайтеся, що всі банки цілі – без сколів і тріщин, а на кришках немає іржі і подряпин.

Ретельно вимийте банки чистою губкою. Замість звичайного мийного засобу, який важко вимити, краще використати соду або гірчичний порошок.

Є кілька основних способів стерилізації банок: у каструлі, над парою, у духовці чи в мікрохвильовці.

Стерилізації банок
Стерилізації банок
Фото: Shutterstock

Як стерилізувати банки на пару?

Можна використовувати пароварку, мультиварку або звичайну каструлю. Наповніть каструлю водою приблизно до половини і закип’ятіть. Покладіть кришки у воду, а зверху на спеціальну решітку чи сито викладіть сухі банки горлечками донизу.

Маленькі банки повинні простояти над парою близько 6-8 хвилин, банки об'ємом 1-2 л - 10-15 хвилин, а ємності на 3 л і більше - 20-25 хвилин.

Головна ознака, що все йде, як треба – по внутрішніх стінках банок має почати стікати конденсована вода. Тоді банки і кришки можна виймати і викласти на чистий рушник горлечком донизу.

Перед консервацією банки і кришки мають добре висохнути.

Стерилізації банок
Стерилізації банок
Фото: Shutterstock

Як стерилізувати банки в окропі?

Поставте банки горлечками вгору у велику каструлю. Налийте в каструлю і банки холодну воду так, щоб вона покривала горлечка. Кришки покладіть поруч у воду.

Якщо банки не вміщаються в каструлі, їх можна не ставити, а покласти горизонтально.

Доведіть воду до кипіння і витримайте банки 15-20 хвилин. Потім перемістіть на чистий рушник.

Стерилізації банок
Стерилізації банок
Фото: Shutterstock

Читайте також: Що можна приготувати з черешні: 5 найсмачніших рецептів

Як стерилізувати банки у духовці?

Викладіть банки на деко чи решітку і покладіть у холодну духовку. Можна викладати ще мокрі після миття банки. І не важливо, яким боком.

Закрийте духовку і розігрійте до 100-110 °C. Потримайте банки всередині близько 20 хвилин.

Якщо у вас кришки з гумками, їх треба окремо прокип’ятити у воді протягом 10-15 хвилин. Кришки-твіст можна стерилізувати разом з банками у духовці.

Читайте також: З яблуками, перцем чи виноградним листям: топ-5 найсмачніших рецептів огірків на зиму 

Як стерилізувати банки в мікрохвильовці?

Налийте в банки 1,5-2 см води і покладіть у мікрохвильову піч. Встановіть найбільшу потужність і включіть на 3-5 хвилин.

Після того, як вода закипить і внутрішні стінки банок вкриються парою, їх можна діставати. Злийте воду і перекладіть банки на чистий рушник горлечком донизу.

Зауважте, кришки в мікрохвильовці стерилізувати не можна.

Читайте також: Обійдемося без консервації: як і що можна заморозити і засушити на зиму

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – тут може бути страшно, але весело!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше