Обійдемося без консервації: як і що можна заморозити і засушити на зиму

Консервація — не найкращий спосіб зберегти корисні властивості фруктів і овочів. Набагато краще їх заморозити чи засушити."Дивогляд" підібрав для вас поради, як краще підготуватися до зими і зберегти всі вітаміни в продуктах.

Що можна засушити на зиму

Сушка – це досить простий, а головне дешевий спосіб запастися необхідними продуктами на зиму. Вони будуть зберігатися досить довгий час, а їх аромат залишиться таким же насиченим. Окрім цього, саме при сушінні продукти зберігають більшість корисних речовин. Тоді як консервація – це велика суміш цукру, солі чи оцту. Такі продукти не те, що не зберігають вітаміни, вони можуть нашкодити здоров’ю людини.

Для сушки можна придбати спеціальну сушарку, нею користуватися дуже зручно, а головне швидко. Втім і в звичайних домашніх умовах, наприклад на балконі, сушку зробити досить легко.

  • Зелень

Найчастіше сушать кріп, петрушку, селеру або ж м’яту. Для цього потрібно зелень перебрати, видалити жовті чи гнилі листки, обірвати товсте коріння і покласти тонким шаром на сушіння (також її можна розвісити невеликими кущиками). Як зелень засушиться, її потрібно розкласти у банки, які добре закриваються.

  • Морква і буряк

Для сушки слід вибирати моркву і буряк хорошої якості, без гнилі. Коренеплоди добре промити, почистити, обрізати зайві частини та проварити окремо моркву і окремо буряк 15 хвилин. Потім охолодити, нарізати кружальцями або соломкою та висушити на сонці або сушарці, ще є варіант в духовці при 75-80˚С. За період сушки овочі слід час від часу перемішувати. Зберігати у темному прохолодному приміщенні. Такі овочі додають в супи та борщі.

Сушені морква і буряк, овочі
Сушені морква і буряк, овочі
Фото: Depositphotos
  • Томати

Сушені помідори повністю зберігають смак та аромат. Для сушки їх потрібно промити та надрізати на дві або чотири частини (розріз не повинен бути наскрізним), викласти розрізом догори на сито або дощечку. У спекотні літні дні помідори висихають за 3-4 дні. Вони добре зберігаються в марлевих мішечках у провітрюваному приміщенні. До сушених помідорів також можна додати оливкову олію. Тоді вони добре смакують з багетом, бринзою та прованськими травами.

  • Баклажани

Плоди (з шкіркою або очищені) нарізати кружальцями завтовшки 1-1,5 см, трохи посолити та залишити на 20 хвилин, щоб зійшла гіркота. Потім обполоснути та опустити в окріп на 1-2 хвилини. Воду злити та розкласти для сушки. Стежити, щоб баклажани підсихали рівномірно, для чого часто перемішувати. Сушені баклажани взимку можна замочити, а коли скибочки набухнуть, обсмажити в олії. Їх також додають в рагу, печеню та у пісні борщі.

  • Гриби

З грибів часто сушать білі, підберезники, маслюки, моховики, опеньки. Для цього їх треба почистити та ретельно помити. Дрібні гриби сушать цілими, великі розрізають уздовж ніжки. Кожен вид грибів сушать окремо. Їх розкладають на ситі або решітці та нанизують на міцну нитку. Найкраще спочатку підсушити гриби на сонці, а потім досушити в печі чи сушарці. Гриби також додають в супи, борщі чи рагу.

  • Ягоди

Для сушки часто обирають смородину, малину, чорницю та ожину. Їх потрібно перебрати, видалити загнилі та пошкоджені, очистити від гілочок, листя, розкласти тоненьким шаром на сито та сушити на сонячних місцях або на горищі. Висушені ягоди тримають у прохолодному місці у добре закритій тарі. Взимку з них вийде корисний чай від простуди або смачний додаток до вівсянки.

  • Вишні та черешні

Фрукти повинні бути стиглими. Їх очищають від кісточок, видаляють зіпсовані та червиві, розкладають в один шар на сито та сушать на сонці, протягом чотирьох-п'яти днів або у духовці при температурі спочатку 50-55˚С, а потім 70-75˚С градусів протягом 10-12 годин (можна у два прийоми по 5-6 годин).

  • Абрикоси та сливи

Плоди можна сушити цілими або розрізавши повздовж. Стиглі абрикоси та сливи надрізають, видаляють кісточку та розкладають в один шар на сито, краще серединою назовні. Якщо сливи сушать цілими, відсортовані плоди миють та бланшують в друшляку, зануривши його на 1-2 секунди в окріп з содою (5 г соди на 1 л води), а потім негайно опустити у відро з холодною водою. У результаті такої обробки видаляється восковий наліт, на шкірці утворюється сітка дрібних тріщин, що сприяють швидкій сушці.

  • Груші та яблука

Для сушки придатні плоди всіх сортів та термінів дозрівання (не рекомендується лише сушити дуже соковиті груші). Відібрані фрукти сортують. Плоди можна сушити з шкіркою або без неї, цілими або розрізаними на часточки. Фрукти нарізають і щоб вони не потемніли, їх необхідно відразу опустити в підкислену воду (2 г лимонної кислоти). Вийнявши з води, підсушити на повітрі, а потім розкласти на ситі або нанизати на тонку нитку та сушити 5-6 днів на сонці або в духовці - спочатку при температурі 70-75˚С градусів, потім - 50-55˚С градусів. Груші сушать довше, ніж яблука.

Сушені яблука
Сушені яблука
Фото: Depositphotos
  • Екзотичні фрукти

Мова йде про банани, ківі, цитрусові, ананаси та інші. Найкраще їх сушити в сушарці. Їх потрібно нарізати скибочками чи кружечками і по інструкції рівномірно розкласти на сито. Такі корисні солодкі чіпси можуть бути добрим і смачним перекусом.

Як і що можна заморожувати

Види заморозки

  1. Шоковий спосіб можливий завдяки вбудованій в сучасні морозильні камери функції "швидке заморожування", ідеально зберігає первинні смакові якості продуктів, а також їх зовнішній вигляд.
  2. Сухий спосіб передбачає заморожування продуктів у відкритому вигляді. Ягоди, фрукти чи овочі миєте, сушите, викладаєте на обробну дошку і ставите на деякий час в морозилку, а вже після цього ховаєте в ємкості.

У чому заморожувати

    1. Пакети. Це універсальний варіант для маленьких морозильних камер. Так відмінно зберігаються овочеві суміші, тверді фрукти та нарізка.
    2. Пластикові контейнери з кришками. Чудовий вибір для заморозки м’яких овочів і фруктів, грибів та ягід, а також бульйонів та супів.
    3. Пластикові пляшки. Їх зазвичай використовують для заморозки фруктових, ягідних та овочевих пюре, а також бульйонів.
    4. Силіконові формочки для випікання чи формочки для льоду. Їх використовують для овочевих чи фруктових пюре, соусів (наприклад, томатного чи песто), або кладуть зелень оливковою олією.

Ягоди та фрукти

Ягоди і фрукти заморожують як цілком, так і шматочками, як в сиропі, так і у вигляді пюре.

Для пюре знадобиться блендер, ідеальний варіант для персиків, так як цілими ці фрукти краще не заморожувати, бо втрачають всі вітаміни.

А ось абрикоси, як і сливи, можна заморожувати будь-яким способом, зручно – половинками.

Груші ж перед заморожуванням рекомендуємо вимити, просушити, видалити з них серцевину, порізати і варити протягом декількох хвилин в солодкій воді. І морозити їх краще в сиропі.

Що стосується ягід, їх потрібно ретельно перебрати, видалити плодоніжки і листя. Смородину заморожують сухим способом, поклавши її в контейнери або целофанові пакети, а також у вигляді пюре. Черешні та вишні заморожують з кісточками і без. Малину з полуницею можна перетерти і додати цукру. Вийде чудовий джем на зиму.

Для компотів зручно порційне ягідне асорті. Також його використовують у випічці. Ввзагалі краще заморожувати ягоди порційно – в зручному для вас обсязі, адже повторне їх заморожування неприпустимо.

А ще ягоди і фрукти можна перетворити на домашнє морозиво. Для цього потрібно перетерти інгредієнти в пюре і розкласти по ємкостях, можна додати сиропу чи цукру.

Заморожені овочі
Заморожені овочі
Фото: Depositphotos

Овочі

Болгарський солодкий перець можна зберігати цілком, видаливши серцевину і плодоніжки і склавши один перець в інший. Взимку зможете порадувати сім’ю смачним фаршированим перцем. Або ж можна нарізати солодкий перець на дрібні шматочки або соломкою, що ідеально для салатів, супів та рагу.

З помідорів, як і з фруктів, часто роблять пюре. А для борщу і підлив роблять томатно-овочеві шайби, найкраще їх заливати у силіконові формочки.

Цвітну капусту та брокколі перед заморожуванням очищають від комах, опускаючи суцвіття на півгодини в солону воду. Після цього їх відварюють в киплячій воді протягом декількох хвилин, сушать, потім вже відправляють в морозильну камеру.

Баклажани потрібно попередньо вимити, нарізати кружечками і посипати сіллю. Хвилин через 30-40 зникне гіркота. Після цього їх запікають в духовій шафі або бланшують в окропі.

Кабачки заморожуються кубиками, шматочками та стружкою, з якої потрібно злити сік.

Кукурудзу кладуть в морозильну камеру як в сирому вигляді, так і вареному. Можна заморозити в цілому вигляді, або ж розфасувати в зерна.

Зелений горошок в морозилку краще класти одразу з грядки. Так він збереже свій характерний смак. Перед цим його бланшують. Для зовсім молодого горошку вистачить і двох хвилини. Після цього горошок відкидають на друшляк, промивають у холодній воді, сушать і вже тоді відправляють в морозилку. Бланшують перед заморожуванням і спаржеву квасолю.

Заморожена зелень
Заморожена зелень
Фото: Depositphotos

Зелень

Перед заморожуванням зелень промивають теплою водою і просушують, подрібнюють та розфасовують по маленьких упаковках. Найкраще її зберігати у вигляді пюре чи у формочках для льоду з вершковим маслом або оливковою олією.

Важливо! Заморожені продукти зберігайте в окремому ящику морозильної камери, окремо від риби і м’яса. Розморожувати продукти потрібно поступово, а ось якщо ви хочете їх зварити, то заморозку краще дістати з морозилки безпосередньо перед приготуванням, опустивши її вже в окріп.

Нещодавно "Дивогляд" ділився рецептами найсмачніших страв із гарбуза

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше