Привіт, жовтню: 5 найсмачніших страв із гарбуза на всі випадки життя

Яскравий, красивий, ароматний! Гарбуз - один із найбільш недооцінених продуктів у нашій кухні.

Цей овоч містить у собі величезну кількість речовин, необхідних для нормальної роботи нашого організму. До його складу, крім води, входять азотисті і білкові речовини, органічні кислоти, клітковина, крохмаль, каротин, глюкоза, фруктоза, сахароза, солі міді, фосфору, заліза, цинку, а також у достатній кількості вітаміни А, В1, В2, С , D, Е, РР і більш рідкісні Т і К.

А ще, із гарбузів можна готувати неймовірно смачні страви: закуски, супи, запіканки і навіть десерти.

Відомий британський шеф-кухар Джеймі Олівер має безліч чудових рецептів із цих помаранчевих велетнів. "Дивогляд" пропонує вам 5 найцікавіших із них.

Брускети з гарбузом і козячим сиром

Інгредієнти:

  • 1 маленький гарбуз;
  • 6 зубчиків часнику;
  • 3 гілочки шавлії;
  • кілька столових ложок оливкової олії;
  • мелений чилі за смаком;
  • сіль за смаком;
  • мелений чорний перець за смаком;
  • 1 житній багет;
  • 125 г м'якого козячого сиру.

Брускети з гарбузом і козячим сиром
Брускети з гарбузом і козячим сиром
Фото: jamieoliver.com

Гарбуз почистіть від насіння і розріжте на кілька частин. Розчавіть неочищені зубчики часнику плоскою стороною ножа.

Викладіть гарбуз, часник і частину листя шавлії на деко. Полийте частиною олії, посипте меленим чилі, сіллю і перцем і добре перемішайте.

Запікайте гарбуз при температурі 200°C 35-40 хвилин до золотистого кольору і м'якості. Вийміть гарбуз з духовки і остудіть.

Тим часом наріжте багет скибочками і смажте на розігрітій сковороді приблизно по хвилині з кожної сторони. Потім натріть хліб запеченим часником.

Ложкою відокремте м'якоть гарбуза від шкірки і злегка помніть виделкою. Викладіть на скибочки хліба гарбузове пюре, сир і листя шавлії і збризніть олією.

Запечена куряча грудка з гарбузом

Інгредієнти:

  • 1 куряча грудка зі шкіркою;
  • сіль за смаком;
  • 2 гілочки майорану або орегано;
  • мелений чорний перець - за смаком;
  • половинка червоного перцю чилі;
  • чверть гарбуза;
  • 3-4 столові ложки нежирних вершків;
  • мелений мускатний горіх - за смаком;
  • трохи оливкової олії.

Запечена куряча грудка з гарбузом
Запечена куряча грудка з гарбузом
Фото: jamieoliver.com

Натріть грудку сіллю, перцем і рубаними листям майорану або орегано. Очистіть чилі від насіння і наріжте тонкими часточками. Перекладіть курку в центр форми для випічки і посипте чилі.

Наріжте гарбуз дуже тонкими пластинками і розподіліть їх навколо курячої грудки. Полийте гарбуз вершками і приправити мускатним горіхом, сіллю і перцем.

Збризніть інгредієнти олією і запікайте 25-35 хвилин при температурі 200°C. Курка повинна пропектися, а гарбуз - стати м'яким.

Гарбузовий суп-пюре із сирними грінками

Інгредієнти:

  • 2 червоні цибулини;
  • 2 моркви;
  • 4 зубчики часнику;
  • 2 корінці селери;
  • 2 гілочки розмарину;
  • 0,5-1 червоний перець чилі;
  • кілька столових ложок оливкової олії;
  • сіль за смаком;
  • мелений чорний перець - за смаком;
  • 1 гарбуз (близько 2 кг);
  • 2 л курячого або овочевого бульйону;
  • 1 чіабатта;
  • пармезан за смаком;
  • кілька листя шавлії за бажанням.

Гарбузовий суп-пюре із сирними грінками
Гарбузовий суп-пюре із сирними грінками
Фото: jamieoliver.com

Наріжте цибулю, моркву, часник і селеру невеликими кубиками. Подрібніть розмарин і очищений від насіння чилі.

У великій сковороді або сотейнику розігрійте частину олії. Обсмажуйте на ній підготовлені інгредієнти приблизно 10 хвилин до м'якості. Приправте сіллю і перцем.

Очистіть гарбуз від шкірки і насіння і наріжте невелиуими шматочками. Додайте до овочів гарбуз і бульйон, доведіть до кипіння і варіть ще приблизно 30 хвилин на помірному вогні. Коли гарбуз стане м'яким, збийте суп блендером до стану пюре.

Наріжте хліб скибочками, змастіть олією і втисніть в кожен тертий сир. Обсмажте на сухій сковороді до золотистого кольору з обох сторін.

Для прикраси можна підготувати хрустке листя шавлії. У сковороді на середньому вогні розігрійте трохи олії і обсмажуйте листя приблизно 30 секунд. Потім перекладіть на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир.

При необхідності приправте суп сіллю і перцем. Перед подачею прикрасьте його грінками і листям шавлії і злегка полийте оливковою олією.

Запечена паста з гарбузом і рікоттою

Інгредієнти:

  • невеликий гарбуз (близько 1 кг);
  • кілька столових ложок оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 пучок базиліку;
  • 400 г порізаних томатів у власному соку;
  • 500 г пенне (паста у вигляді широких трубочок);
  • сіль за смаком;
  • мелений чорний перець за смаком;
  • 3 столові ложки рікотти;
  • 750 мл овочевого бульйону;
  • 150 г моцарели;
  • трохи пармезану;
  • кілька листків шавлії.

Запечена паста з гарбузом і рікоттою
Запечена паста з гарбузом і рікоттою
Фото: jamieoliver.com

Очистіть гарбуз від насіння і шкірки і наріжте середніми кубиками. Викладіть їх на деко, полийте олією і поставте в розігріту до 200°C духовку на 15 хвилин.

Наріжте часник тонкими пластинками і подрібніть стебла базиліку. У глибокій сковороді розігрійте трохи олії і обсмажуйте пару хвилин стебла базиліка і часник.

Викладіть томати і, помішуючи, доведіть до кипіння. Додайте запечений гарбуз, знову доведіть до кипіння і готуйте 10 хвилин на помірному вогні.

Киньте пасту в киплячу підсолену воду і варіть на пару хвилин менше, ніж зазначено на упаковці. Потім злийте рідину і перекладіть пасту в сковороду з томатним соусом.

Додайте рубане листя базиліку, сіль, перець, рікотту і бульйон. Перемішайте і доведіть до кипіння. Змастіть форму для випічки маслом і перекладіть туди вміст сковороди.

Розподіліть зверху шматочки моцарели, тертий пармезан і змащене олією листя шавлії. Запікайте пасту при температурі 200°C близько 15 хвилин.

Гарбузові кекси з горіхами і цитрусовою глазур'ю

Інгредієнти:

  • 400 г очищеного гарбуза;
  • 350 г коричневого цукру;
  • 4 яйця;
  • дрібка солі;
  • 300 г борошна;
  • 2,5 чайної ложки розпушувача;
  • жменя волоських горіхів;
  • 1 чайна ложка меленої кориці;
  • 175 мл оливкової олії;
  • 1 стручок ванілі;
  • 1 мандарин;
  • 1 лимон;
  • 140 г сметани;
  • 2,5 столової ложки цукрової пудри;
  • пелюстки лаванди за бажанням.
  • Інгредієнти розраховані на порцію із 12 кексів.

Гарбузові кекси з горіхами і цитрусовою глазур'ю
Гарбузові кекси з горіхами і цитрусовою глазур'ю
Фото: jamieoliver.com

Подрібніть гарбуз у блендері. Додайте цукор, яйця, сіль, борошно, розпушувач, горіхи, корицю і оливкову олію і ретельно збийте.

Розподіліть тісто по формочках для кексів і засуньте в духовку, розігріту до 180°C, на 20-25 хвилин. Перевірте готовність зубочисткою: вона повинна виходити з кексів чистою.

Надріжте стручок ванілі уздовж і вийміть насіння. Змішайте майже всю терту цедру мандарина, терту цедру лимона, сік половини лимона, сметану, цукрову пудру і насіння ванілі до однорідної консистенції.

Поки кекси остигають, приберіть глазур в холодильник. Потім змастіть нею кекси і посипте тертою цедрою мандарина і пелюстками лаванди.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

Читайте більше