Цей овоч містить у собі величезну кількість речовин, необхідних для нормальної роботи нашого організму. До його складу, крім води, входять азотисті і білкові речовини, органічні кислоти, клітковина, крохмаль, каротин, глюкоза, фруктоза, сахароза, солі міді, фосфору, заліза, цинку, а також у достатній кількості вітаміни А, В1, В2, С , D, Е, РР і більш рідкісні Т і К.
А ще, із гарбузів можна готувати неймовірно смачні страви: закуски, супи, запіканки і навіть десерти.
Відомий британський шеф-кухар Джеймі Олівер має безліч чудових рецептів із цих помаранчевих велетнів. "Дивогляд" пропонує вам 5 найцікавіших із них. + ще 3 рецепти із нашої колекції.
Брускети з гарбузом і козячим сиром
Інгредієнти:
- 1 маленький гарбуз;
- 6 зубчиків часнику;
- 3 гілочки шавлії;
- кілька столових ложок оливкової олії;
- мелений чилі за смаком;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець за смаком;
- 1 житній багет;
- 125 г м'якого козячого сиру.

Гарбуз почистіть від насіння і розріжте на кілька частин. Розчавіть неочищені зубчики часнику плоскою стороною ножа.
Викладіть гарбуз, часник і частину листя шавлії на деко. Полийте частиною олії, посипте меленим чилі, сіллю і перцем і добре перемішайте.
Запікайте гарбуз при температурі 200°C 35-40 хвилин до золотистого кольору і м'якості. Вийміть гарбуз з духовки і остудіть.
Тим часом наріжте багет скибочками і смажте на розігрітій сковороді приблизно по хвилині з кожної сторони. Потім натріть хліб запеченим часником.
Ложкою відокремте м'якоть гарбуза від шкірки і злегка помніть виделкою. Викладіть на скибочки хліба гарбузове пюре, сир і листя шавлії і збризніть олією.
Запечена куряча грудка з гарбузом
Інгредієнти:
- 1 куряча грудка зі шкіркою;
- сіль за смаком;
- 2 гілочки майорану або орегано;
- мелений чорний перець - за смаком;
- половинка червоного перцю чилі;
- чверть гарбуза;
- 3-4 столові ложки нежирних вершків;
- мелений мускатний горіх - за смаком;
- трохи оливкової олії.

Натріть грудку сіллю, перцем і рубаними листям майорану або орегано. Очистіть чилі від насіння і наріжте тонкими часточками. Перекладіть курку в центр форми для випічки і посипте чилі.
Наріжте гарбуз дуже тонкими пластинками і розподіліть їх навколо курячої грудки. Полийте гарбуз вершками і приправити мускатним горіхом, сіллю і перцем.
Збризніть інгредієнти олією і запікайте 25-35 хвилин при температурі 200°C. Курка повинна пропектися, а гарбуз - стати м'яким.
Гарбузовий суп-пюре із сирними грінками
Інгредієнти:
- 2 червоні цибулини;
- 2 моркви;
- 4 зубчики часнику;
- 2 корінці селери;
- 2 гілочки розмарину;
- 0,5-1 червоний перець чилі;
- кілька столових ложок оливкової олії;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець - за смаком;
- 1 гарбуз (близько 2 кг);
- 2 л курячого або овочевого бульйону;
- 1 чіабатта;
- пармезан за смаком;
- кілька листя шавлії за бажанням.

Наріжте цибулю, моркву, часник і селеру невеликими кубиками. Подрібніть розмарин і очищений від насіння чилі.
У великій сковороді або сотейнику розігрійте частину олії. Обсмажуйте на ній підготовлені інгредієнти приблизно 10 хвилин до м'якості. Приправте сіллю і перцем.
Очистіть гарбуз від шкірки і насіння і наріжте невелиуими шматочками. Додайте до овочів гарбуз і бульйон, доведіть до кипіння і варіть ще приблизно 30 хвилин на помірному вогні. Коли гарбуз стане м'яким, збийте суп блендером до стану пюре.
Наріжте хліб скибочками, змастіть олією і втисніть в кожен тертий сир. Обсмажте на сухій сковороді до золотистого кольору з обох сторін.
Для прикраси можна підготувати хрустке листя шавлії. У сковороді на середньому вогні розігрійте трохи олії і обсмажуйте листя приблизно 30 секунд. Потім перекладіть на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир.
При необхідності приправте суп сіллю і перцем. Перед подачею прикрасьте його грінками і листям шавлії і злегка полийте оливковою олією.
Запечена паста з гарбузом і рікоттою
Інгредієнти:
- невеликий гарбуз (близько 1 кг);
- кілька столових ложок оливкової олії;
- 2 зубчики часнику;
- 1 пучок базиліку;
- 400 г порізаних томатів у власному соку;
- 500 г пенне (паста у вигляді широких трубочок);
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець за смаком;
- 3 столові ложки рікотти;
- 750 мл овочевого бульйону;
- 150 г моцарели;
- трохи пармезану;
- кілька листків шавлії.

Очистіть гарбуз від насіння і шкірки і наріжте середніми кубиками. Викладіть їх на деко, полийте олією і поставте в розігріту до 200°C духовку на 15 хвилин.
Наріжте часник тонкими пластинками і подрібніть стебла базиліку. У глибокій сковороді розігрійте трохи олії і обсмажуйте пару хвилин стебла базиліка і часник.
Викладіть томати і, помішуючи, доведіть до кипіння. Додайте запечений гарбуз, знову доведіть до кипіння і готуйте 10 хвилин на помірному вогні.
Киньте пасту в киплячу підсолену воду і варіть на пару хвилин менше, ніж зазначено на упаковці. Потім злийте рідину і перекладіть пасту в сковороду з томатним соусом.
Додайте рубане листя базиліку, сіль, перець, рікотту і бульйон. Перемішайте і доведіть до кипіння. Змастіть форму для випічки маслом і перекладіть туди вміст сковороди.
Розподіліть зверху шматочки моцарели, тертий пармезан і змащене олією листя шавлії. Запікайте пасту при температурі 200°C близько 15 хвилин.
Гарбузові кекси з горіхами і цитрусовою глазур'ю
Інгредієнти:
- 400 г очищеного гарбуза;
- 350 г коричневого цукру;
- 4 яйця;
- дрібка солі;
- 300 г борошна;
- 2,5 чайної ложки розпушувача;
- жменя волоських горіхів;
- 1 чайна ложка меленої кориці;
- 175 мл оливкової олії;
- 1 стручок ванілі;
- 1 мандарин;
- 1 лимон;
- 140 г сметани;
- 2,5 столової ложки цукрової пудри;
- пелюстки лаванди за бажанням.
- Інгредієнти розраховані на порцію із 12 кексів.

Подрібніть гарбуз у блендері. Додайте цукор, яйця, сіль, борошно, розпушувач, горіхи, корицю і оливкову олію і ретельно збийте.
Розподіліть тісто по формочках для кексів і засуньте в духовку, розігріту до 180°C, на 20-25 хвилин. Перевірте готовність зубочисткою: вона повинна виходити з кексів чистою.
Надріжте стручок ванілі уздовж і вийміть насіння. Змішайте майже всю терту цедру мандарина, терту цедру лимона, сік половини лимона, сметану, цукрову пудру і насіння ванілі до однорідної консистенції.
Поки кекси остигають, приберіть глазур в холодильник. Потім змастіть нею кекси і посипте тертою цедрою мандарина і пелюстками лаванди.
Теплий салат з качкою, гарбузом та інжиром

Запечені яблука з гарбузом за рецептом українського шеф-кухаря

Смажені ковбаски з гарбузом

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!