Як приготувати справжній український борщ

Нещодавно міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що культура приготування українського борщу увійде до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Нарешті автентичний процес приготування борщу тепер офіційно стане визнаним набутком українських традицій.

"Дивогляд" вирішив з’ясувати, який же він, традиційний спосіб приготування борщу. І це виявилося не так вже й просто. Адже всім відомо, що у двох господинь (чи господарів) не буває однакового на смак борщу, навіть, якщо він приготований за одним рецептом. Окрім того, у кожному регіоні чи навіть селі за століття сформувалися свої рецепти. Але є одна особливість, яка робить борщ справжнім — він має бути домашнім.

Існують три основні різновиди борщу - "червоний" борщ (з буряком), "зелений" борщ (його зазвичай готують навесні, з молодою кропивою, щавлем, листям буряка і вареними яйцями) і "холодний" борщ (його варять в основному влітку). У більшості випадків борщ подають зі сметаною і, звичайно ж, пампушками.

Борщ
Борщ
Фото: Shutterstock

Загалом, на сьогодні у різних кулінарних книгах описано понад 70 рецептів червоного борщу.

Найдорожчим і найскладнішим вважається "київський" борщ, бо бульйон для його основи варять із трьох видів м’яса: яловичини, свинини та баранини. У старовину на Київщині до святкового борщу додавали квас і гриби, а на повсякдень замість квасу для кислинки додавали мочені яблука.

На Чернігівщині борщ готують із грибними "вушками" і додають кислі яблука, вершкове масло, часник і навіть кабачки. а на Полтавщині — із галушками, а бульйон варять із курячого м’яса.

На Поліссі окрім грибів до борщу іноді додають чорнослив, а у Львові до майже готового борщу вкидають обсмажені на маслі або салі сосиски або ковбаски, нарізані маленькими шматочками.

В давнину галичани готували борщ дуже ріденьким, без картоплі, тільки з буряка, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік.

На Буковині полюбляють, щоб борщ був солодким, а на Вінниччині, навпаки, для підкислюють зеленими сливами або свіжими помідорами.

У Криму борщ готують за класичним рецептом, але вкінці додають фрикадельки. А от Закарпаття вважається єдиним регіоном, де немає свого автентичного рецепту. Борщ там варять не часто із самої лише картоплі та буряка, без капусти і називають його "львівським".

Багато українських господинь (так вже склалося, що цю страву у нас готують переважно жінки) вважають, що борщ не буде справжнім борщем, поки до нього не додати шкварки, товчені з часником і зеленню.

Борщ
Борщ
Фото: Shutterstock

Класичний рецепт борщу

Інгредієнти на 5-6 літрів борщу:

близько 1 кг яловичини з кісткою;

  • 0,5 чашки сухої квасолі;
  • 1 середній коренеплід буряка;
  • 0,5 кг капусти;
  • 5 середніх картоплин;
  • 3 середніх морквини;
  • 2 середні цибулини;
  • 2 середніх кореня петрушки;
  • 2-3 лаврових листа;
  • 2-3 столові ложки томатної пасти;
  • 2 зелених перця;
  • чорний перець мелений;
  • кілька зубців часнику;
  • 100-200 г сала;
  • сіль за смаком.

Борщ
Борщ
Фото: Shutterstock

Приготування:

  • Замочіть квасолю на 6-8 годин. Бажано періодично змінувати воду
  • Поріжте м'ясо на шматки і помістіть їх у каструлю, наповнену холодною водою. Доведіть до кипіння і зберіть піну. Через 30 хвилин додайте замочену квасолю, накрийте кришкою і варіть близько години на повільному вогні.
  • Поки м'ясо вариться, наріжте буряк тонкими смужками. Обсмажте на розігрітій олії. Можете додати 1 чайну ложку оцту, щоб зберегти яскравий колір буряка.
  • Нашаткуйте капусту, очистіть і наріжте картоплю.
  • Наріжте 3 моркви, 2 цибулини, 2 корені петрушки. Обсмажте їх на сковороді, поки цибуля не стане золотистою.
  • Коли м'ясо буде готове, додайте трохи солі, 2-3 лаврових листа, перець і картоплю.
  • Через 5-10 хвилин додайте обсмажені моркву, цибулю, корінь петрушки і буряк. Крім того, додайте нарізану капусту. Тепер варіть близько 10 хвилин на повільному вогні.
  • Додайте 2-3 столові ложки томатної пасти, почекайте, поки вона закипить. Якщо вам здається, що борщ вийшов занадто кислим, додайте трохи цукру. Вимкніть борщ.
  • Тепер поріжте сало на дрібні кубики. Натріть 0,5 голівки часнику і наріжте дрібно кріп. Перетріть все разом до однорідної маси. Найкраще це зробити у глиняній макітрі з макогоном.
  • Додайте сало до борщу, накрийте кришкою і залиште настоятися на 15-20 хвилин.
  • Подавайте борщ зі сметаною та посипавши зеленню. Ідеально, якщо будуть ще й пампушки з часником.

Смачного! 

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше