Нарешті автентичний процес приготування борщу тепер офіційно стане визнаним набутком українських традицій.
"Дивогляд" вирішив з’ясувати, який же він, традиційний спосіб приготування борщу. І це виявилося не так вже й просто. Адже всім відомо, що у двох господинь (чи господарів) не буває однакового на смак борщу, навіть, якщо він приготований за одним рецептом. Окрім того, у кожному регіоні чи навіть селі за століття сформувалися свої рецепти. Але є одна особливість, яка робить борщ справжнім — він має бути домашнім.
Існують три основні різновиди борщу - "червоний" борщ (з буряком), "зелений" борщ (його зазвичай готують навесні, з молодою кропивою, щавлем, листям буряка і вареними яйцями) і "холодний" борщ (його варять в основному влітку). У більшості випадків борщ подають зі сметаною і, звичайно ж, пампушками.

Загалом, на сьогодні у різних кулінарних книгах описано понад 70 рецептів червоного борщу.
Найдорожчим і найскладнішим вважається "київський" борщ, бо бульйон для його основи варять із трьох видів м’яса: яловичини, свинини та баранини. У старовину на Київщині до святкового борщу додавали квас і гриби, а на повсякдень замість квасу для кислинки додавали мочені яблука.
На Чернігівщині борщ готують із грибними "вушками" і додають кислі яблука, вершкове масло, часник і навіть кабачки. а на Полтавщині — із галушками, а бульйон варять із курячого м’яса.
На Поліссі окрім грибів до борщу іноді додають чорнослив, а у Львові до майже готового борщу вкидають обсмажені на маслі або салі сосиски або ковбаски, нарізані маленькими шматочками.
В давнину галичани готували борщ дуже ріденьким, без картоплі, тільки з буряка, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік.
На Буковині полюбляють, щоб борщ був солодким, а на Вінниччині, навпаки, для підкислюють зеленими сливами або свіжими помідорами.
У Криму борщ готують за класичним рецептом, але вкінці додають фрикадельки. А от Закарпаття вважається єдиним регіоном, де немає свого автентичного рецепту. Борщ там варять не часто із самої лише картоплі та буряка, без капусти і називають його "львівським".
Багато українських господинь (так вже склалося, що цю страву у нас готують переважно жінки) вважають, що борщ не буде справжнім борщем, поки до нього не додати шкварки, товчені з часником і зеленню.

Класичний рецепт борщу
Інгредієнти на 5-6 літрів борщу:
близько 1 кг яловичини з кісткою;
- 0,5 чашки сухої квасолі;
- 1 середній коренеплід буряка;
- 0,5 кг капусти;
- 5 середніх картоплин;
- 3 середніх морквини;
- 2 середні цибулини;
- 2 середніх кореня петрушки;
- 2-3 лаврових листа;
- 2-3 столові ложки томатної пасти;
- 2 зелених перця;
- чорний перець мелений;
- кілька зубців часнику;
- 100-200 г сала;
- сіль за смаком.

Приготування:
- Замочіть квасолю на 6-8 годин. Бажано періодично змінувати воду
- Поріжте м'ясо на шматки і помістіть їх у каструлю, наповнену холодною водою. Доведіть до кипіння і зберіть піну. Через 30 хвилин додайте замочену квасолю, накрийте кришкою і варіть близько години на повільному вогні.
- Поки м'ясо вариться, наріжте буряк тонкими смужками. Обсмажте на розігрітій олії. Можете додати 1 чайну ложку оцту, щоб зберегти яскравий колір буряка.
- Нашаткуйте капусту, очистіть і наріжте картоплю.
- Наріжте 3 моркви, 2 цибулини, 2 корені петрушки. Обсмажте їх на сковороді, поки цибуля не стане золотистою.
- Коли м'ясо буде готове, додайте трохи солі, 2-3 лаврових листа, перець і картоплю.
- Через 5-10 хвилин додайте обсмажені моркву, цибулю, корінь петрушки і буряк. Крім того, додайте нарізану капусту. Тепер варіть близько 10 хвилин на повільному вогні.
- Додайте 2-3 столові ложки томатної пасти, почекайте, поки вона закипить. Якщо вам здається, що борщ вийшов занадто кислим, додайте трохи цукру. Вимкніть борщ.
- Тепер поріжте сало на дрібні кубики. Натріть 0,5 голівки часнику і наріжте дрібно кріп. Перетріть все разом до однорідної маси. Найкраще це зробити у глиняній макітрі з макогоном.
- Додайте сало до борщу, накрийте кришкою і залиште настоятися на 15-20 хвилин.
- Подавайте борщ зі сметаною та посипавши зеленню. Ідеально, якщо будуть ще й пампушки з часником.
Смачного!
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!