Важко знайти людину, яка з дитинства не пам’ятає смак маминих чи бабусиних оладок. З варенням, медом чи сметанкою — що може бути краще для спокійного тихого сніданку на вихідних.
"Дивогляд" пропонує вам прості і смачні рецепти оладок:
Пишні оладки на кефірі (рецепт від Євгена Клопотенка)
Інгредієнти:
- 300 мл кефіру
- 1 яйце
- 1 ст. л. цукру
- 10 г ванільного цукру
- 200 г пшеничного борошна
- 0,5 ч. л. соди
- 3-5 ст. л. олії
- 1 дрібка солі
Налийте в миску кефір (300 мл) і додайте яйце (1 шт.). Перемішайте вінчиком. Потім додайте в миску сіль (1 дрібка), цукор (1 ст. л.) і ванільний цукор (10 г).
Далі додайте соду (0,5 ч. л.) і знову все добре перемішайте вінчиком. Додайте борошно (200 г) і ще раз добре перемішайте.
У тісті не повинно залишитися грудочок. За консистенцією воно повинно бути густим, але при цьому стікати з вінчика.
Накрийте миску харчовою плівкою і відставте замішане тісто на 20-25 хвилин. Після цього можна приступати до смаження оладок. Пательню розігрійте з невеликою кількістю рослинної олії (всього знадобиться 3-5 ст. л.). Викладайте на пательню по 1 ст. л. тіста.
Смажте оладки по 1 хвилині з кожної сторони до красивого рум'яного кольору. Подавайте оладки з абрикосовим варенням.

Оладки на воді (чудовий варіант до посту або для вегетаріанців)
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна
- 300 мл води
- 0,5 ч. л. солі
- 1 ч. л. сухих дріжджів
- 2 ст. л. цукру
- олія
Воду нагріти до кімнатної температури, борошно просіяти в глибоку миску. Влити воду до борошна, розмішати, додати дріжджі. Туди ж всипати цукор і сіль, замісити тісто.
Накрити ємність з тістом рушником і на годину залишити в теплому місці.
Розігріти на сковороді олію. За допомогою ложки відокремлювати від тіста порційні шматочки і обсмажувати оладки з двох сторін до золотистого кольору.

Оладки на молоці
Інгредієнти:
- 500 мл молока (будь-якої жирності)
- 2 ст.л. цукру
- 300 г пшеничного борошна
- 0,5 ч.л. соди (гашеної оцтом)
- 2 яйця
- 0,5 ч.л. солі
- 2 ст.л. ванільного цукру
- олія
Для початку, в невеликій каструлі підігрійте молоко, слідкуйте уважно, щоб воно не закипіло. Молоко повинно бути теплим. Перелийте його в глибоку миску, додайте до нього соду гашену оцтом, цукор, сіль і яйця, потім гарненько перемішайте. Після цього акуратно і поступово всипайте борошно, яке попередньо потрібно просіяти через сито. Додайте ванільний цукор і ще раз перемішайте. В результаті у вас повинно вийти трохи рідкувате тісто.
Коли тісто буде готове, розігрійте сковорідку на середньому вогні, додайте туди олію. Викладайте тісто на сковороду столовою ложкою і обсмажуйте оладки з двох сторін до появи золотистої скоринки.

Оладки із вівсянки
Інгредієнти:
- 1 склянка вівсянки
- 2,5 склянки води
- 3 ст. л. борошна
- 3 ст. л. цукру
- 1 дрібка солі
- 1 дрібка ванільного цукру
- олія
Промийте вівсяні пластівці і викладіть їх в каструльку. Залийте вівсянку водою, додайте сіль.
Після закипання води потрібно варити вівсянку 5 хвилин, часто помішуючи. Готову кашу остудіть, додати до неї цукор, ванільний цукор і борошно.
Добре розігрійти сковорідку з олією. За допомогою столової ложки сформуйте оладки і обсмажуйте їх з двох сторін по 2-3 хвилини.
Смачного!
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!