Як українець навчив європейців пити каву та яка її доза є смертельною: ТОП-15 фактів про напій

29 вересня у багатьох країнах відзначають День кави.

Цьому надзвичайному продукту дійсно варто віддати шану, адже мільйони людей не уявляють свого життя без ранкової чашечки ароматного напою, а за популярністю у світі він другий після води.

  • Можливо, ви не знали, що атьком кави" у Європі вважають українського шляхтича Юрія Кульчицького, який поширив турецьку кавову традицію і культуру, а також винайшов рецепт славнозвісної віденської кави.

Напої
Напої
Фото: Shutterstock

  • За статистикою, 42% українців регулярно п'ють каву.
  • Щороку у всьому світі випивають 400 млрд чашок напою.
  • Наприкінці 17 століття британський король наказав закрити всі кав'ярні країни, оскільки, на його думку, там постійно збиралися жителі країни, налаштовані опозиційно до нього. За прикладом монарха надійшли і керівники інших великих на той час країн.
  • Кавові дерева можуть виростати до дев'яти метрів. Для зручності складання зерен більшість виробників віддають перевагу низькорослим деревам. Тривалість життя одного дерева до 70 років.

Кава
Кава
Фото: Shutterstock

  • Якщо кавові боби ще не обсмажені, то зберігати їх можна за кімнатної температури до 12 місяців. При цьому їх смак і якість не будуть погіршуватися. А після обсмажування властивості зерен починають зникати вже через два дні
  • Американо з'явився під час війни в 40-х роках. Тоді солдати не могли пити настільки міцний напій, популярний практично у всій Європі, і просили додавати в нього воду, щоб хоч трохи послабити смак.

Кава
Кава
Фото: Shutterstock

  • Еспресо містить меншу кількість кофеїну, ніж кава, приготована “краплинним методом”. Це пов'язано з тим, що для приготування напою потрібно кілька хвилин і вода практично не взаємодіє з кофеїном, відповідно його кількість не така вже й велика.
  • Найбільшу кількість кави вживають фіни, один дорослий може випити приблизно шість чашок кави середньої міцності впродовж одного дня.
  • Смертельна доза для людини — 100 чашок кави.

Кава
Кава
Фото: Shutterstock

  • Кавовий напій містить приблизно 800 ароматичних сполук.
  • Розчинну каву створив на початку 20 століття бельгійський винахідник, а у 1938 році швейцарська компанія випустила першу партію такого продукту.
  • Існує світовий рейтинг товарів, яких продають найбільше. Так от, перше місце там належить нафті та її похідним, а друга позиція дісталася каві.

Кава
Кава
Фото: Shutterstock

  • В одній порції кави міститься кілька сотень антиоксидантів. Їх повне виведення з організму відбувається впродовж місяця.
  • До 2004 року Олімпійський комітет забороняв спортсменам вживати каву, бо вважав її допінгом.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше