Кава

Кава може врятувати від раку – учені

Depositphotos

Якби кожна людина випивала по дві чашки кави на день, у світі щороку помирало б на 400 тисяч менше людей

Група австралійських учених дослідила, як кава впливає на розвиток злоякісних пухлин печінки. Результати їхньої роботи опубліковано в журналі Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Науковці з'ясували, що якби кожна людина у світі випивала щодня дві чашки кави, смертність від раку печінки знизилася б на кілька сотень осіб на рік.

Дві-три чашки напою на день може знизити ризик розвитку хвороби на 38%, а ризик смерті від хвороби – на 46%. Якщо ж людина збільшує споживання до чотирьох або більше чашок на день, ризик розвитку хвороби знижується на 41%, а шанс померти – на 71%.

Щоб визначити глобальний ефект вживання кави, фахівці проаналізували пов'язану з раком печінки статистику Global Burden of Disease 2016. За цей рік було зареєстровано 1,24 мільйона смертей від раку печінки. З урахуванням впливу на захворюваність кава виявилася здатною врятувати 452 861 людину при вживанні двох чашок напою і 723 287 чоловік при вживанні чотирьох чашок кави.

Раніше німецькі вчені назвали три щоденних звички мільйонів людей, які руйнують печінку.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ