Кожне підвищення температури на 1 градус зменшує врожайність робусти на 14%
Навіть найміцніші кавові дерева можуть не впоратися зі змінами клімату. Нове дослідження рослин, на яких росте кава сорту робуста, показали, що їх врожайність падає навіть при незначному підвищенню температури. Про це пише EurekAlert!.
Раніше вважалося, що робуста менш залежна від зростання температури, оскільки історично цей вид розвивався в низинах долини річки Конго в Центральній Африці, де середні температури досить високі. Однак вчені визначили, що виробництво цього сорту кави зменшується на 14% з кожним збільшенням середньої температури на 1 градус Цельсія.
Таких висновків дослідники дійшли після 10-річного спостереження за кількома сотнями плантацій в Індонезії та В'єтнамі – ці дві країни виробляють 55% всіх світових запасів робусти.
Варто зазначити, що сорт арабіка, який поціновувачі кави вважають кращим за її чудовий смак, навіть більше залежний від зміни температури. Фермери, які вирощують каву на більш низьких висотах навколо тропіків, вже замінили свої дерева арабіки на дерева робусти, в той час як для арабіки шукають більших висот і нижчих температур для підтримки виробництва.
Нагадаємо, у листопаді у світі рекордно здорожчала кава, а запаси зерен на світових біржах значно скоротилися.
Якщо ж ви не уявляєте свого життя без ранкової чашечки кави, 5.UA пропонує вам спробувати 5 напоїв, які збадьорять не гірше, ніж кава.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!