Як приготувати вдома хліб із хрумкою скоринкою: секрети французького пекаря

Одні із найприємніших згадок з дитинства — коли приїжджаєш до бабусі, а в її домі пахне свіжоспеченим хлібом. Це відчуття знайоме багатьом.

Зараз у пекарнях і магазинах можна купити хліб найрізноманітніших форм, розмірів, смаків. Але, погодьтеся, ніщо не зрівняється із тим відчуттям, коли ти виймаєш з печі гарячі паляниці і навколо миттєво розносяться спокусливі аромати.

16 жовтня відзначають Всесвітній день хліба. Тому "Дивогляд" підготував для вас лайфхаки і рецепт приготування хліба в духовці від французького пекаря Фабрісе Рено.

Є два головних інгредієнти, від яких залежить якість хліба:

  • якісне борошно: обирайте вищий гатунок, якщо хочете отримати білий хліб і перший гатунок, якщо хочете, щоб хліб був більш корисним
  • якісні дріжджі або закваска

Як отримати хрустку скоринку, як у хліба з пекарні

  • Випікайте хліб в духовці в чавунній формі і періодично змащуйте випічку водою за допомогою щіточки.
  • Якщо готуєте хліб на деку, спочатку розігрійте деко в духовці, потім зробіть на заготовках з тіста надрізи, скропіть їх водою і тільки після цього відправляйте хліб в духовку.
  • Фабріс Рено не рекомендує користуватися хлібопічкою, бо, за його словами, у цьому пристрої хліб не має того смаку і аромату, який мав би бути.

Хліб
Хліб
Фото: Shutterstock

Рецепт домашнього хліба

Інгредієнти:

  • 700 г борошна
  • 500 мл води
  • 25 г дріжджів
  • 2 ч.л. солі
  • 1 ст.л. олії

Візьміть велику миску і насипте туди борошно. Додайте в борошно сіль.

Розчиніть дріжджі в теплій воді.

Зробіть ямку в центрі борошна, помістіть туди дріжджі. Поступово додавайте воду, постійно перемішуючи тісто. Продовжуйте, поки тісто не стане м'яким, потім викладіть його на робочу поверхню.

Замішуйте тісто протягом десяти хвилин, відбийте, щоб надати йому еластичність.

Помістіть тісто в миску, накрийте тканиною (підійде кухонний рушник), і залиште "відпочивати" при кімнатній температурі як мінімум на годину.

Тісто буде готове, коли воно двічі збільшиться в об'ємі.

Перекладіть тісто на робочий стіл, присипаний борошном; наріжте на шматочки по 60-100 грамів і зробіть кульки. Акуратно розкачайте тісто долонями і надайте йому потрібної форми.

Покладіть заготовку на змащений олією папір або на пекарський папір (якщо у вас немає спеціальної чавунної ємності). Перед випіканням залиште хліб "дихати" протягом 1-1,5 годин.

Випікайте хліб в дуже гарячій печі (240°С). Увімкніть функцію додавання пару, якщо така є у вашій духовці. Якщо немає, періодично змащуйте хліб водою за допомогою щіточки

Ножем зробіть надріз зверху (професіонали називають це "рискою" або "підписом пекаря").

Випікайте хліб 12-15 хвилин. Перевіряється готовність хліба натисканням пальцями: якщо чути хрускіт, значить, хліб готовий.

Скільки зберігається домашній хліб

  • За словами пекаря, термін зберігання залежить від форми і ваги хліба. Чим вища щільність хліба, тим довше він зберігається.
  • Хліб, який спечений на дріжджах, зберігається довше від того, для якого використовувалась закваска.
  • Що товстіша скоринка хліба, то довше він буде м’яким всередині.

Але, загалом, хліб зберігається недовго: багет до 12 годин, хліб круглої форми — до 24 годин.

Найчастіше після шести годин зберігання хліб стає не таким ароматним, як той, який тільки дістали з печі, і починає засихати. Тому цей продукт краще з'їдати в перші години після приготування.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше