Не лише окрошка: топ-5 рецептів холодних супів для спекотного літа

Літні холодні супи Depositphotos
Розпочався найспекотніший місяць літа. І коли на вулиці яскраво світить сонце, хочеться чогось прохолодного та освіжального. Тим паче нині є багато овочів та фруктів, яких так не вистачає взимку. 5.ua підготував добірку смачних літніх холодних супів, які допоможуть вам пережити спеку. До того ж ці страви ще й дуже корисні, тож зберігайте рецепти, аби їх не загубити

Гаспачо

Для приготування гаспачо вам знадобиться блендер. Це традиційна іспанська страва. Гаспачо раніше вважався супом "бідняків", втім він виявився настільки смачним, що його додали до традиційної кухні і тепер подають на королівських прийомах.

Ігредієнти:

  • помідори – 5 шт.;
  • червоний перець – 1 шт.;
  • жовтий перець – 1 шт.;
  • цукіні – ¼ шт.;
  • цибуля – ¼ шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • огірки – ½ шт.;
  • оливкова олія – 100 мл;
  • гострий перець чилі – ¼ ч. л.;
  • петрушка – 10 г;
  • бальзамічний оцет – 3 ст. л.

Приготування:

  1. У великій мисці змішайте нарізані кубиками помідори, червоний і жовтий перець, цукіні, огірок, цибулю і часник. Добре перемішайте.
  2. У маленькій мисці змішайте оливкову олію, перець чилі, петрушку і бальзамічний оцет. Добре перемішайте і полийте цим овочі.
  3. Покладіть суміш у блендер і ретельно подрібніть.
  4. Вилийте назад у миску й охолодіть перед подачею.

Поради. Замість перцю чилі можна додати до страви соус табаско. Також для більш рідкого супу влийте 2 стакани томатного соку. А для більш насиченого смаку додайте базилік.

Суп гаспачо
Суп гаспачоDepositphotos

Холодник

Традиційний Прибалтійський суп для спекотних літніх днів. Проте цю страву люблять не лише на Півночі. Холодник став популярним серед поляків, білорусів і, звичайно, українців. Простішого рецепту годі й шукати.

Інгредієнти:

  • середній буряк – 1 шт.;
  • огірки – 3 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • картоплини – 3 шт.;
  • кріп – 10 г;
  • петрушка – 10 г;
  • зелена цибуля – 10 г;
  • кефір – 1л;
  • холодна кип’ячена вода – 1 л.

Приготування:

  1. Буряк відваріть, остудіть і натріть на великій тертці.
  2. Яйця відваріть і поріжте кружальцями.
  3. Картоплю також відваріть у мундирах, очистіть і поріжте кубиками.
  4. Дрібно посічіть огірки та зелень.
  5. Перемішайте всі інгредієнти в каструлі, посоліть і залийте кефіром, попередньо розведеним з водою.
  6. Перед подачею охолодіть.

Поради. Для смаку можна додати трохи цукру. Подавайте також зі стравою сметану.

Суп холодник
Суп холодникDepositphotos

Таратор

Цей холодний суп дуже популярний у Болгарії та Македонії. Якщо страва виходить занадто рідкою, її можуть подавати навіть у склянці. Їдять таратор перед другими стравами, або одночасно з ними.

Інгредієнти:

  • огірки – 2 шт.;
  • часник – 1 зубчик;
  • йогурт – 4 склянки;
  • холодна вода – ½ склянки;
  • сіль – ¼ ч. л.;
  • кріп – 10 г;
  • волоські горіхи – 20 г.

Приготування:

  1. Пропустіть часник через прес.
  2. Очистіть від шкірки і дрібно поріжте огірки.
  3. Перемішайте часник із сіллю і додайте до огірків.
  4. Висипіть суміш у велику каструлю або супницю і залийте йогуртом.
  5. Влийте воду і добре розмішайте.
  6. Подрібніть горіхи.
  7. Добавте кріп та волоські горіхи і ще раз розмішайти.

Поради. Перед подачею варто таратор не просто охолодити, а витримати в холодильнику щонайменше 2 години. Так він буде ще смачнішим. Огірки можна не дрібно нарізати, а перемолоти в блендері.

Суп таратор
Суп тараторDepositphotos

Буряковий суп

Чимось нагадує український традиційний борщ, утім, все ж відрізняється і за рецептом, і за смаком. Популярний буряковий суп серед жителів Прибалтики та Центральної Європи.

Інгредієнти:

  • оливкова олія – 2 ст. л.;
  • червона цибуля – 2 шт.;
  • селера – 2 стебла;
  • часник – 2 зубчики;
  • буряк – 6-8 шт.;
  • курячий бульйон – 6 склянок;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • кріп – 10 г;
  • лимонний сік – ¼ склянки;
  • тростинний цукор – 1 ст. л.;
  • винний оцет (червоний) – 1 ст. л.;
  • козячий сир – 120 г;
  • огірок – 1 шт.;
  • м’ята – 10 г.

Приготування:

  1. Дрібно наріжте цибулю, селеру та часник.
  2. Підсмажте цибулю, селеру і часник.
  3. Очистіть і наріжте кубиками буряк.
  4. Додайте до сковорідки буряк, бульйон і лавровий лист.
  5. Варити все поки буряк не стане м’яким. Тоді вийміть лавровий лист.
  6. Збийте блендером суп до однорідної консистенції. Потім додайте кріп, лимонний сік, цукор та оцет.
  7. Перед подачею охолодити не менше ніж 3-4 години. У тарілку додати крихту козячого сиру, огірок та м'яту.

Поради. Для смаження замість сковорідки візьміть одразу сотейник. Для смаку подайте до супу скибку чорного хліба з козячим сиром та часником.

Буряковий суп
Буряковий супDepositphotos

Окрошка

Звичайно, один із найпопулярніших холодних супів – це окрошка. Є різні варіації її приготування: є на воді, є на кефірі. Однак ми пропонуємо вам варіант справді літньої окрошки.

Інгредієнти:

  • квас – 1,5 л;
  • варене м’ясо яловичини – 300 г;
  • свіжий огірок – 3-4 шт.;
  • картопля – 4 шт.;
  • яйця – 4 шт.;
  • сметана – 2 склянки;
  • зелена цибуля – 10-15 г;
  • кріп – 10 г;
  • петрушка – 10 г;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • цукор – ¼ ч. л.;
  • гірчиця – ½ ч. л.

Приготування:

  1. Готуйте заздалегідь квас, бо магазинний для такої страви не підійде. Для цього можна придбати спеціальний концентрат і слідкувати за інструкцією на упаковці (банці). Зазвичай для приготування свого квасу потрібні сухі дріжджі та пластикові пляшки для бродіння.
  2. Далі візьміть яйця та картоплю і відваріть їх, можна навіть в одній каструлі. Коли вони зваряться, опустіть у холодну воду на півхвилини, аби яйця і картоплю було легше очистити. Наріжте все кубиками.
  3. Відварене м’ясо також треба нарізати, втім не вздовж, а впоперек м’ясних волокон.
  4. Наріжте огірки дрібними кубиками.
  5. Також подрібніть кріп та петрушку.
  6. Зелену цибулю теж треба порізати, а потім розтерти з сіллю поки з неї не піде сік.
  7. Яйця, картоплю, огірки та м’ясо змішайте в одній посудині. Додайте туди сметану і знову перемішайте.
  8. Залийте все це квасом, додайте зелень, гірчицю та цукор, перемішайте.
  9. Подавати охолодженим.

Поради. За бажанням можна додати редис. Його потрібно нарізати тоненькими скибочками. Також можна додати лимон чи лимонної кислоти для смаку.

Окрошка
ОкрошкаDepositphotos

Також можна переглянути фотогалерею за темою:

Трюфелі, шампанське й метелики із золота: у США презентували особливе морозиво – ФОТО

Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво
Дизайнерське морозиво
/
Дизайнерське морозиво

Попередній матеріал
"Мама" Гаррі Поттера: цікаві факти про Джоан Роулінг та "Поттеріану"
Наступний матеріал
"Для глушіння риби": на Дніпропетровщині правоохоронці виявили склад з вибухівкою
Loading...