Нарешті настав час, коли можна приготувати свіжий салат із овочами. Вже можна купити помідори, огірки, молоду капусту й картоплю, цибулю та інші овочі й не боятися за їхню свіжість і користь. 5.ua підготував для вас 10 рецептів смачних та оригінальних рецептів, які можна легко приготувати вдома
Салат "Весняна свіжість"
Інгредієнти:
- листовий салат – 1 пучок;
- огіроки – 2 шт.;
- помідори – 1 шт.;
- редис – 3 шт.;
- сіль – за смаком;
- рослинна олія – 2 ст. л.;
- кріп, цибуля зелена, петрушка – 1 пучок.
Приготування:
- Помийте всі продукти.
- Порвіть руками листя салату, щоб не гірчило.
- Поріжте зелень, огірки, помідор та редис.
- Посоліть до смаку і додайте трохи рослинної олії.
Салат із куркою, базиліком та моцарелою
Інгредієнти:
- куряче філе – 1 шт.;
- авокадо – 1 шт.;
- моцарела – 100 г;
- помідори "Черрі" – 10 шт.;
- базилік свіжий – 1 пучок;
- огірки – 1 шт.;
- твердий сир – 100 г;
- часник – 1 зубок;
- гірчиця – 1/2 ч. л.;
- сіль, перець – за смаком;
- паприка – 1 ч. л.;
- натуральний йогурт (сметана) – 2-3 ст. л.
Приготування:
- Куряче філе посоліть, поперчіть, посипте паприкою. Залишіть на 15 хвилин.
- Посмажте філе по 4-5 хвилин з кожного боку до рум'яної скоринки і готовності м'яса.
- Накрийте сковороду кришкою і тримайте на маленькому вогні ще 3-4 хвилини. Поріжте тонкими пластинками.
- Помідори розріжте на половинки. Також поріжте авокадо скибками. Покладіть у салатницю куряче філе, кульки моцарели, авокадо та черрі. Присипте зверху свіжим базиліком.
- Для соусу натріть огірок на крупній терці. Злегка відіжміть зайвий сік.
- Додайте тертий сир. Або ж його можна попередньо подрібнити в блендері, щоб він був однорідним.
- Натріть зубок часнику на дрібній терці. Додайте гірчицю, сіль за смаком. Ретельно розмішайте.
- Сметаною чи йогуртом розведіть соус до потрібної консистенції.
- Заправте салат соусом перед подачею. Можна додати свіже листя салату.
Різнокольоровий овочевий салат
Інгредієнти:
- куряча грудка – 100 г.;
- редис – 50 г.;
- помідори "Черрі" – 20 г.;
- червона цибуля – ½ шт.;
- салат – декілька листків;
- сметана (20% жирності) – 50 г.;
- соєвий соус – 15 мл.;
- оливкова олія – 15 мл.;
- сушений базилік, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Приготування:
- Для початку приготуйте маринад: змішайте олію, соєвий соус і чорний перець. Замаринуйте грудку на 15-20 хвилин.
- Листя салату порвіть руками на невеликі шматочки. Додайте сметану, нарізану тонкими кружечками редиску, червону цибулю, порізану півкільцями, половинки помідорів "Черрі", перемішайте з додаванням солі і перцю. Викладіть салат на тарілку.
- На розпеченій пательні обсмажте курячу грудку з маринадом. Одну сторону курки посипте сухим базиліком. Курку обсмажуйте до готовності з кожного боку. Наріжте курку скибочками під кутом і покладіть на салат. Для краси готовий салат можна посипати горіхами чи сухофруктами.
Салат із квасолею
Інгредієнти:
- солодкий червоний перець – 2 шт.;
- солодкий жовтий перець – 1 шт.;
- листя салату – 1 пучок;
- цибуля – 1 шт.;
- консервована кукурудза – 200 г.;
- консервована червона квасоля - 200 г.;
- соєвий соус – 5 ст. л.;
- виноградний оцет – 3 ст. л.
Приготування:
- Спочатку зробіть маринад для цибулі, для цього необхідно добре перемішати виноградний оцет і соєвий соус.
- Наріжте кубиками цибулю та залийте маринадом.
- З перцю видаліть насіння і наріжте його соломкою.
- Листя салату порвіть руками. Додайте кукурудзу і промиту квасолю.
- Заправте все олією та додайте спеції за смаком, перемішайте.
Салат із молодої капусти
Інгредієнти:
- молода капуста – 1 качан;
- огірки – 2 шт.;
- зелена цибуля – 1 пучок;
- кріп – 1 пучок;
- рослинна олія – 3 ст. л.;
- яблучний оцет – 1 ст. л.;
- цукор за смаком;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Зелену цибулю дрібно поріжте, додайте оцет і цукор, перемішайте і залиште на 10 хвилин, щоб цибуля промаринувалася.
- Капусту тонко нашаткуйте, посоліть і злегка примніть, щоб вона пустила сік. Цей сік злийте, щоб салат не був рідким.
- Огірки поріжте соломкою та дрібно покришіть кріп.
- З'єднайте всі інгредієнти, посоліть, додайте цукор за смаком, перемішайте і заправте рослинною олією.
Салат із кабачків
Інгредієнти:
- кабачки – 1 шт.;
- огірки – 1 шт.;
- перепелині яйця – 5 шт.;
- зелень (салат, щавель, кріп, селера, петрушка) – 1 пучок;
- цибуля ½ шт.;
- часник – 1 зубок;
- рослинна олія – 3 ст. л.;
- лимонний сік – 1 ст. л.;
- цукор за смаком;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Молодий кабачок порізати соломкою.
- Цибулю тонко нарізати четвертинками кілець. З'єднайте кабачок із цибулею, трохи посипте цукром і збризніть лимонним соком.
- Огірок наріжте соломкою. Подрібніть часник. Крупно поріжте всю зелень.
- Змішайте овочі і зелень, посоліть за смаком і заправте салат олією.
- Відваріть круто яйця, остудіть, наріжте четвертинками і прикрасьте салат.
Салат із полуницею
Інгредієнти:
- полуниця – 200 г;
- сир фета – 200 г;
- листя салату (шпинат, рукола) – 1 пучок;
- кедрові горішки – 1 ст. л.;
- бальзамічний оцет – 1 ст. л.;
- оливкова олія – 3 ст. л.;
- цукор за смаком;
- білий мелений перець за смаком;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Зелень і полуницю промийте й обсушіть.
- Шпинат і руколу порвіть руками. Полуницю наріжте великими часточками, а сир – невеликими кубиками.
- Для соусу змішайте в блендері кілька ягідок полуниці, оливкову олію, бальзамічний оцет, цукор, перець і сіль за смаком, збийте до однорідності.
- Викладіть у салатницю зелень, полуницю, сир, посипте кедровими горішками і зверху полийте соусом.
Салат із запеченими овочами (гриль)
Інгредієнти:
- баклажани – 2 шт.;
- цукіні – 1 шт.;
- солодкий перець – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- помідори – 6 шт.;
- вода – 1 л;
- сіль – 3 ст. л.;
- цукор – 1 ст. л.;
- яблучний оцет – 2 ст. л.;
- бальзамічний оцет – 1 ч. л.;
- оливкова олія – 7 ст. л.;
- цукрова пудра – 1 ст. л.;
- мед – 1 ч. л.
Приготування:
- Почистіть і наріжте перець. Наріжте баклажани і цукіні.
- Приготуйте маринад із води, солі, цукру та яблучного оцту. Залийте ним баклажани.
- Змішайте оливкову олію, цукрову пудру, сіль і перець. Перемішайте все це з болгарським перцем і цукіні. Залиште овочі на 20 хвилин.
- Нанизайте баклажани, цукіні, перець і помідори на шампури і підсмажте до готовності (або приготуйте в духовці).
- Наріжте цибулю. Приготуйте заправку з олії, бальзамічного оцту і меду. Змішайте всі інгредієнти.
Салат з молодої картоплі та спаржі
Інгредієнти:
- молода картопля – 900 г;
- спаржа – 400 г;
- молодий горох або квасоля – 100 г;
- редис – 4 шт.;
- молода цибуля (з частиною зеленої) – 200 г;
- білий винний оцет – ¼ склянки + 2 ст. л.;
- вода – ¼ склянки;
- сіль – 1 ст. л.;
- оливкова олія – ¼ склянки;
- гірчиця в зернах (діжонська) – 2 ст. л.;
- насіння гірчиці – 2 ст. л.;
- перець за смаком.
Приготування:
- Варіть картоплю в підсоленій воді 15 хвилин. Охолодіть.
- Замаринуйте цибулю: збийте ¼ склянки оцту, воду, сіль і цукор. Наріжте дуже тонкими кільцями білу частину молодої цибулі, перемішайте з маринадом, закрийте в контейнері і залиште до восьми годин у холодильнику.
- Наповніть водою каструлю, додайте трохи солі, поставте кипіти. Приготуйте крижану баню. Відріжте жорстку частину спаржі. Коли вода закипить, занурте спаржу, а через хвилину – горошок. Через дві хвилини злийте воду і покладіть овочі в ємність на крижану баню.
- Коли овочі охолонуть, викладіть їх на паперовий рушник, щоб прибрати надлишки води.
- Спаржу наріжте на шматочки по 1,5 см, покладіть у велику ємність.
- Наріжте картоплю середніми шматочками, наріжте дуже тонко редис, зелену цибулю, додайте в ємність і перемішайте.
- За годину до подачі змішайте із заправкою, додайте мариновану цибулю. Додайте чорний мелений перець за смаком.
Салат із блакитним сиром
Інгредієнти:
- морква – 2 шт.;
- редис – 15 шт.;
- сир із блакитною цвіллю – 100 г;
- салат "Айсберг" – 1 головка;
- майонез – 4 ст. л.;
- сметана – 4 ст. л.;
- червоний винний оцет – 1 ст. л.;
- соєвий соус – 1/4 ч. л.;
- сіль і перець за смаком.
Приготування:
- Моркву та редис наріжте кружечками.
- Сир поламайте руками на невеликі шматочки.
- Листя салату порвіть руками на шматки.
- Викладіть овочі в салатницю і все змішайте. Зверху посипте сиром.
- Для приготування заправки майонез, сметану, оцет, соєвий соус, сіль і перець потрібно змішати в одній мисці. Салат поливати заправкою потрібно безпосередньо перед подачею.
Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв про топ-10 безалкогольних освіжальних коктейлів.
Також дивіться фотогалерею за темою:
Найдовша у світі: італійські кухарі встановили смачний рекорд – ФОТО
Loading...