Не лише глінтвейн: топ-10 зимових напоїв, про які ви могли не знати

Хоча зимові свята вже закінчилися, та мороз і хурделиця за вікном лише набирають обертів. 5.ua зібрав для вас найсмачніші рецепти зимових напоїв, які можуть вас зігріти, поки ви чекаєте на весняне тепло

Чай масала

Індійський напій, в основу якого входять чай, молоко та спеції. Вважається, що цей масала тонізує організм, укріплює імунітет та має аюрведичні властивості. Цей чай дуже смачний і має неймовірний аромат.

Інгредієнти:

  • молоко – 400 мл;
  • чай – 2 ст. л.;
  • молотий кардамон – 1 ст. л.;
  • молотий чорний перець – 0,5 ч. л.;
  • вода – 100 мл;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • корінь свіжого імбиру – кубик 3х3 см.

Рецепт приготування:

  1. Насіння кардамону розмолоти, імбир розім'яти.
  2. Воду закип'ятити, засипати в неї цукор, чайну заварку, спеції, імбир і кип'ятити кілька секунд.
  3. Влити молоко (попередньо молоко не нагрівається).
  4. Довести молоко з чаєм до кипіння. Якщо потрібно зробити чай міцнішим – можна прокип'ятити воду із заваркою довше, можна також, остудивши одного разу закипілий чай, довести його до кипіння ще раз.
  5. Процідити чай.

Порада: можна використати вже готові мелені порошки імбиру і кардамону.

Чай масала

Гарячий сидр

Найкращий спосіб зігрітися взимку, якщо ви намочили ноги, й уникнути застуди. Гарячий сидр може стати хорошою альтернативою вже традиційного глінтвейну.

Інгредієнти:

  • яблучний сік – 6 склянок;
  • апельсинова цедра – 4 смужки по 4 см;
  • цукор – ¼ склянки;
  • кориця – 3 палички;
  • гвоздика – 10 квіток;
  • чорний перець – 8 горошин;
  • аніс – 4 зірочки;
  • віскі/коньяк – 180 мл (за бажанням).

Рецепт приготування:

  1. Виливаєте в каструлю сік, додаєте туди цукор, цедру і прянощі.
  2. Варити потрібно протягом п'ятнадцяти хвилин на середньому вогні й знімати зверху піну.
  3. Потім проціджуйте через сито, за бажанням додаєте алкоголь, перемішайте, розливаєте в чашки і прикрашаєте.
  4. Прикрасити можна паличками кориці, серпантином з апельсинової цедри або дольками свіжого яблука, посипаного цукром і корицею.

Порада: підійде будь-який яблучний або з іншого соку сидр, як дешевий магазинний, так і домашній. Кількість і склад спецій можна змінювати на свій розсуд, а замість цукру використовувати мед.

Гарячий яблучний сидр

Американський гарячий шоколад

Раніше цей напій дозволялося вживати лише обраним – чоловікам знатних родів, воїнам і шаманам. Шоколадний напій того часу мав гіркий, навіть дещо неприємний смак. Але європейці в Америці додали до напою трохи вишуканості. 

Інгредієнти:

  • цукор – 1 склянка;
  • чорний шоколад – 180 гр;
  • какао-порошок – 1 склянка;
  • сухе знежирене молоко – 0,5 склянки;
  • ванільний цукор/ванільний екстракт – 1 ч. л.;
  • сіль – ¾ ч. л.;
  • молоко – 1 склянка.

Рецепт приготування:

  1. Змішайте всі інгредієнти (крім рідкого молока) у кухонному комбайні.
  2. Щоб зробити гарячий шоколад, візьміть молоко. Нагрівайте його в маленькій каструлі на середньому вогні поки воно не почне парити і не з’являться бульбашки по краях каструлі.
  3. Додайте ¼ чашки суміші і продовжують нагрівати, постійно збиваючи, аж до появи піни.
  4. Налийте шоколад у кухоль. Пийте гарячим.

Порада: з напоєм добре смакує зефір та маршмелоу. Але краще насолодитись гарячим шоколадом у "чистому вигляді".

Гарячий шоколад

Журавлиний пунш

Корисний вітамінний напій, який наситить ваш організм поживними елементами. Соковитий мікс фруктових соків і ягід журавлини подарує вам дуже приємний смак.

Інгредієнти:

  • журавлина – 100 гр;
  • журавлиний сік – 100 мл;
  • апельсиновий сік – 500 мл;
  • яблучний сік – 500 мл;
  • сік лайма – 1 шт.;
  • шматочки апельсина та лайма.

Рецепт приготування:

  1. Змішайте журавлиний, апельсиновий, лаймовий і яблучний сік.
  2. Розігрійте суміш на вогні, не доводячи до кипіння.
  3. Покладіть на дно склянки трішки журавлини і кілька шматочків цитрусових.
  4. Залийте теплим соком і насолоджуйтеся.

Порада: можна додати в пунш скибочки фруктів, а також додати ром чи більш легкий алкоголь, як вино, шампанське чи сидр.

Журавлиний пунш

Ег-ног

Це швидше десерт, ніж напій і нагадує він усім вже знайомий гоголь-моголь. Ег-ног – це слабоалкогольний молочно-яєчний напій з виразним ароматом мускатного горіха, з корицею та гвоздикою на другому плані.

Інгредієнти:

  • молоко – 750 мл;
  • вершки 20% – 250 мл;
  • жовтки – 4 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • цукор – 100 гр;
  • ром – 200 мл;
  • тертий мускатний горіх – 1 ч. л.;
  • кориця – 1 паличка;
  • гвоздика – 2 шт.

Рецепт приготування:

  1. Яйце, жовтки та цукор збити до побіління.
  2. Молоко, вершки та прянощі довести до кипіння.
  3. Продовжуючи збивати яйця з цукром, тонким струменем влити гаряче молоко з вершками, видаляючи цілі спеції.
  4. Додати ром і ще раз все добре вимішати разом.
  5. Ег-ног остудити і поставити в холодильник на ніч "дозрівати". Подавати його в холодному вигляді, посипаючи свіжо тертим мускатним горіхом.

Порада: ег-нот можна також зробити безалкогольним, а декому він ще смакує теплим.

Егг-ног, зимовий напій

Вершковий фліп

Напій походить із Британії. У XIX столітті практика приготування фліпа поширилася в британських колоніях і США. При цьому його рецептура поступово змінювалася. Коктейль стали подавати не тільки гарячим, але і холодним. Пиво, яке було його основним інгредієнтом, нерідко замінювалося водою, а міцні напої, що додавалися в суміш, стали більш різноманітними.

Інгредієнти:

  • шотландське віскі – 50 мл;
  • цукровий сироп – 20 мл;
  • жирні вершки – 20 мл;
  • жовток перепелиного яйця – 5 шт.;
  • мелена кориця – 1 гр;
  • печиво – 10 гр;
  • лід в кубиках – 100 гр.

Рецепт приготування:

  1. Добре перемішати жовтки перепелиних яєць, вершки, цукровий сироп і шотландське віскі.
  2. Додати льоду і ретельно збити.
  3. Перелийте в бокал і прикрасьте печивом і меленою корицею.

Порада: використовуйте шейкер для збиття та стренер для проціджування готової суміші.

Вершковий фліп, коктейль

Обліпиховий чай

Вітамінний чай, який останнім часом стає все більш популярним. І не дарма. Адже обліпиха вважається однією з найкорисніших лікарських рослин.

Інгредієнти:

  • вода – 0,5 л;
  • чорний чай – 0,5 ч. л.;
  • обліпиха – 1-2 ст. л.;
  • мед – 1-2 ч. л.

Рецепт приготування:

  1. Ягідки обліпихи подрібнити. Заморожену обліпиху розморозити.
  2. Скип'ятити воду і обробити окропом чайник для заварки.
  3. Покласти в чайник обліпиху і заварку, залити окропом і залишити на 7-10 хвилин настоюватися.
  4. В отриманий обліпиховий чай додати за смаком мед.

Порада: для більш цікавого смаку додайте 1 зірочку бадьяну, 1 паличку кориці та 2 см кореня імбиру.

Обліпиховий чай

Мигдалевий пунш

Слабоалкогольний зимовий напій з цитрусовим присмаком та ніжністю мигдального горіха. Те, що треба, коли за вікном хуртовина та лютий мороз.

Інгредієнти:

  • цукор – 150 гр;
  • апельсин – 6 шт.;
  • білок яйця – 2 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • приправа до випічки та десертів – 1 ч. л.
  • лимонад – 2 склянки;
  • мигдалевий екстракт –30 мл;
  • холодне імбирне пиво – 4 л;
  • молотий імбир – 1 ч. л.

Рецепт приготування:

  1. Змішайте лимонад, імбир, мигдальний екстракт, пиво і дайте охолонути.
  2. Для приготування сорбета з'єднайте сік 6 апельсинів і лимона, додати цукор та приправу до випічки і десертів. 
  3. Збийте білки в густу піну і обережно з'єднай їх з сумішшю соків.
  4. Поставте все в морозилку, поки суміш не почне тверднути. Потім швидко збийте за допомогою блендера і знову поставте у морозильну камеру до повного застигання.
  5. В охолоджену лимонадну суміш повільно додай імбирне пиво, злегка помішуючи.
  6. Готовий сорбет ложкою викладіть у пунш. Прикрасьте шматочками фруктів за бажанням.

Порада: замість мигдалевого екстракту можна додати лікер Amaretto.

Мигдалевий пунш, коктейль

Збитень

Збитень – давній український напій. Колись він був набагато популярнішим чаю і кави. Збитень дає сили, наповнює організм вітамінами, допомагає відновитися після важких захворювань. Цей напій дуже легко приготувати в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • вода – 1 л;
  • мед – 150 гр;
  • цукор – 50 гр;
  • кардамон – 5 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • кориця – 1 паличка;
  • бадьян – 1 зірочка;
  • корень імбиру – 2-3 см.

Рецепт приготування:

  1. Воду з’єднати з цукром.
  2. Кладемо порізаний тонкими пластинками корінець імбиру, попередньо знімаємо тонку шкірку.
  3. Знімаємо цедру з лимона, додаємо шкірку в каструльку.
  4. Засипаємо всі інші прянощі, ставимо на плиту.
  5. Доводимо на сильному вогні до кипіння, потім накриваємо, зменшуємо вогонь і варимо близько години.
  6. Вимикаємо плиту, даємо напою постояти ще 15 хвилин.
  7. Розрізаємо лимон навпіл, з однієї частини видавлюємо в напій сік, розмішуємо.
  8. Викладаємо мед.
  9. Збитень проціджуємо, розливаємо в склянки, доповнюємо шматочками свіжого лимона. Подаємо гарячим.

Порада: також до напою можна додати чорнослив та шипшину або журавлину.

Імбирний чай, збитень

Глінтвейн

Звичайно, глінтвейн залишається найпопулярнішим зимовим напоєм. І ми не могли не дати його класичний рецепт.

Інгредієнти:

  • червоне сухе вино – 750 мл;
  • вода – 100 мл;
  • мед – 2-3 ст. л.;
  • лимон – 1 шт.;
  • апельсин – 1 шт.;
    яблуко – 1 шт.;
  • тертий імбир – 1 ч. л.;
  • мускатний горіх – ¼ ч. л.;
  • кориця – 2 палички;
  • гвоздика – 4 зірочки.

Рецепт приготування:

  1. У каструльці змішати гвоздику, мускатний горіх, корицю, імбир.
  2. Додати води, доведи до кипіння, прибрати з вогню.
  3. Потім отриманий відвар проціди. Дати постояти 10 хвилин.
  4. Апельсин, яблуко і лимон нарізати дольками.
  5. У каструлю з відваром із прянощів налийте вино і додайте нарізані фрукти.
  6. Довести до кипіння, але ні в якому разі не кип'яти.
  7. Подавати гарячим.

Порада: червоне сухе вино можна замінити білим.

Глінтвейн

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що у горах Китаю виявили новий вид чайного дерева, що не містить кофеїну.

Також дивіться фотогалерею за темою:

Устрична ферма в українському степу: унікальні фото з Одещини – ФОТО

Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/
Устрична ферма під Одесою
/

Попередній матеріал
Що почитати взимку: топ-10 книг для довгих і холодних вечорів
Наступний матеріал
Трагедія Голокосту: історія українки, яка врятувала єврейських дівчаток від смерті