Одесити та івано-франківці влаштували "Кулінарне єднання". П'ять родин з Одеси завітали до сімей на Прикарпатті з ініціативи благодійного фонду. Там декілька днів мешкали в родинах, щоби ближче познайомитися та спільно приготувати традиційні для їхніх регіонів страви.
Одеситка Кіра Менакер приїхала на Прикарпаття та ділиться власними секретами приготування форшмаку й історією виникнення цієї єврейської страви: "Вона виникла у період, коли в євреїв не було коштів, і вони намагалися готувати щось поживне і смачне. Але оселедець був такий не дуже добрий. Вони його брали і якось збагачували іншими продуктами".
Доки одесити готують соте, сулугуні та форшмак, – прикарпатські господині ліплять вареники, варять банош та грибну юшку. Хоча зізнаються, що вже встигли причарувати гостей з Одеси квашеними огірками.
"Їм дуже сподобалися наші огірки. Не закручені з оцтом, а солені. Я навіть сьогодні принесла до вареників. Хай всі спробують", – каже мешканка Прикарпаття Ольга Балащук.
Упродовж трьох днів п'ять родин з Одеси мешкали в домівках прикарпатців. За цей час потоваришували та ближче познайомилися із культурою та звичаями Івано-Франківщини.
"Відмінностей немає. Трохи інша культура, можна сказати. І тут люди більш релігійні, ніж у нас в Одесі. Я була на службі в каплиці, мені дуже сподобалося, люди співають, це дійство якесь", – розповідає одеситка Тетяна Чумаченко.
Розвіяти стереотипи щодо відмінностей між мешканцями різних регіонів України – така головна мета візиту, відзначають у благодійному фонді "Карітас", який і організував поїздку. У фонді переконані – українцям варто більше спілкуватися між собою.
"Все ж є якісь стереотипи в нас. І вони стираються, стереотипи між заходом, сходом. І якраз це було причиною тих непорозумінь, а виявилося, що це сталася війна. Ми маємо ту можливість, і даємо ту можливість – побачити людей такими, як вони є. І приймаємо людей такими, як вони є", – пояснює директор БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ" Володимир Чорній.
Не лише готували їжу, а й заспівали, спростувавши ще один міф, – буцімто декілька господинь на одній кухні не вживуться. Тепер благодійники розмірковують над тим, щоби продовжувати такі родинні обміни між регіонами і надалі.
Ольга Рега, Сергій Попович, "5 канал"
Устрична ферма в українському степу: унікальні фото з Одещини – ФОТО