Християни східного обряду – в очікуванні Різдва. Сьогодні відзначають Святвечір – це одне з найбільших церковних свят. У вірян останній день посту. Тому цього дня готують 12 пісних страв Стільки ж апостолів-послідовників було й у Христа. Збирається уся родина і з першою зіркою, що віщує Різдво, усі сідають за святковий стіл. Про традиції святої вечері української сім'ї – у сюжеті.
Безпосередньо сюжет – з 2:43.
На кухні родини Філіпчуків кипить робота. Напередодні Різдва господарі годують святу вечерю. Починають із головної страви – куті. Потому господиня береться до пампухів. Їх пані Зеновія готує за бабусиним рецептом.
"У Святвечір ми готуємо пісні пампушки. Тісто замішане на воді, тому що Святвечір в християнському обряді – це суцільний піст. Тому ми не використовуємо молоко й жир, а олійку. Пампушки це також як символічний хлібчик, пісний", – розповідає господиня.
За вареники відповідає голова сім'ї. За традицією, готує страву з колядою. "В мої обов'язки входить, окрім вареників, ще й тушкована капуста. Як вона робиться – то найпростіший варіант. Квашена капуста відварюється, а потім заправляється на кожен смак, хто як собі вподобає", – каже Зеновій Філіпчук.
На Святвечір родина готує 12 пісних страв – за кількістю апостолів у Христа. Окрім куті, вареників та пампухів на стіл подаються й інші наїдки. Але головніше, каже господиня, у різдвяний вечір – духовне збагачення.
"Хоч святвечірні страви вони найсмачніші, але для нас першим є підготовка духовна. Для нас дуже важливим є спілкування зі старшими людьми. Ми віримо, що на Святвечір приходять душі померлих, отут до нас", – запевняє Зеновія Філіпчук.
Стіл родина накриває за давніми родинними традиціями. Біля столу господар хати ставить дідух, а під скатертину сіно, що символізує народження Христа. За традицією сім'я Філіпчуків до святкового столу вбирають вишиванки і з появою першої зірки, що віщує Різдво, родина сідає до столу з колядою.
Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, "5 канал"
Дивіться також фотогалерею:
ФОТО: У Віфлеємі поставили особливий різдвяний вертеп