Пішов з життя легендарний французький шеф-кухар і ресторатор, засновник "нової кухні" Поль Бокюз. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Франції Жерар Коллон, передає "Укрінформ".
Рідні кухаря кажуть, що Поль Бокюз помер у селищі Коллонж-о-Мон-д'Ор під Ліоном – у будинку, де він народився. Там же де знаходиться його знаменитий тризірковий ресторан.
Пану Полю був 91 рік. Він страждав на хворобу Паркінсона.
"Французька кухня втратила міфічну фігуру, яка її глибинно трансформувала", – так відреагував на звістку президент Франції Еммануель Макрон.
Як відомо, Бокюза називають "римським папою" французької кухні. Він народився у родині кулінарів, які вели цю справу ще з XVII століття. Його вважають одним з основоположників "нової кухні" (nouvelle cuisine), в якій використовується менше жирів, ніж у традиційній, а особливу увагу приділяють свіжості та якості інгредієнтів.
Поль Бокюз був відомим та часто з'являвся на телеекранах. Саме завдяки йому, вважається, кухарі припинили бути обслуговуючим персоналом і стали медійними фігурами, "зірками".
Також Поль Бокюз зробив чимало для розвитку ресторанної справи. Так, ще 1987 року він організував конкурс "Золотий Бокюз", який ще називають "гастрономічним Оскаром". А вже 1989 року знаменитий французький ресторанний гід Gault et Millau назвав Бокюза шеф-кухарем століття. Це звання Бокюз отримав ще раз – у 2011 році. Тоді шеф-кухарем століття його визнав Кулінарний інститут Америки (CIA).
Найвідомішою авторською стравою Поля Бокюза є суп з чорними трюфелями, названий за ініціалами президента Валері Жіскара д'Естена - VGE.
Дивіться також фотогалерею за темою:
Глазурована геометрія: Український архітектор підкорила світ унікальними десертами – фото

























