Готуватися до будівництва пряникового містечка кондитери почали ще за три тижні. Робили ескізи та закупляли всі необхідні солодкі інгредієнти. Нині у своїй казковій лабораторії печуть, будують та розфарбовують солодку архітектуру. Галина відповідає за розкатку та випікання пряників.
"Спершу мед розплавляється, потім окремо збиваємо яйця із цукром – 20 хвилин на це витрачається. Це дуже смачне медове тісто з усіма спеціями, додатками, олією. Дуже довго зберігається", – розповідає пекар Галина Леонова.
Пряники вкривають глазур'ю. Для цього змішують цукрову пудру з лимонним соком та білком. Усе необхідно зробити у три шари.
Читайте також: Без міцного спиртного та тортів: секрети Новорічного столу-2018
"Перший шар – стартовий. Бажано його зробити акуратно, аби не було грудочок для подальшого нанесення фарби. Кожен шар дає фактуру. Якщо потрібна складна фактура, для цього накладається багато шарів, багато відтінків. Кожен шар – це основа для чогось наступного", – каже пекар-кондитер Марія Біла.
Кондитери вже виготовили близько 300 будиночків. Їх розташують на величезному прянику. Аби казкове місто мало вигляд справжнього, пекарі зробили цілі вулиці – з деревами, сніговиками та шоколадною ялинкою. Вся експозиція розміром у 18 квадратних метрів.
"Ми робимо все асоціативно. Це місто яскравих і талановитих людей. Одесити – незвичні люди. Ми відповідальні за те, аби занурити всю родину – від найменших до найстарших. Ми маємо створити людям настрій", – ділиться задумом організатор заходу Оксана Бубликова.
Останній етап, кажуть кондитери, найцікавіший – розпис пряників. Барвник, яким розписують пряники, цілком безпечний для вживання. Кожен розмальовує як хоче – залежно від фантазії. Якими були розписи – дивіться в сюжеті:
Уже завтра, 19 грудня, пряникове містечко виставлять бiля головноï ялинки мiста, пiсля чого роздадуть смаколики дiтям.
Ольга Дунська, Сергiй Iщенко, Одеса, "5 канал"
Дивіться також фотогалерею за темою:
Як це, коли річка і дерева їстівні: В Ужгороді звели справжнє пряничне містечко – ФОТО