Хун-я-ча

У горах Китаю виявили новий вид чайного дерева, що не містить кофеїну

Хун-я-ча може стати популярним напоєм завдяки унікальному складу та користі для здоров'я

У горах на півдні Китаю виявили новий вид дикої чайної рослини, яка майже не містить кофеїну. Про це повідомляє Naked Science.

"Хун-я-ча – дика чайна рослина, поширена тільки у вузькому гірському регіоні на висоті у 700-1000 метрів у декількох сусідніх селах на півдні провінції Фуцзянь", – зазначив керівник дослідної групи доктор Лян Чень.

Хун-я-ча

З його слів, місцеві вважають, що вживання цього чаю може знизити внутрішню температуру, вилікувати застуду, позбавити від болю в шлунку та багато чого іншого. "Однак, з огляду на вузьке поширення, детальна інформація про хун-я-ча відсутня", – уточнив він.

У своєму дослідженні Чень з командою охарактеризував хімічні компоненти хун-я-ча за допомогою високоефективної рідинної хроматографії. Вони виявили, що бруньки та листя хун-я-ча містять деякі сполуки, що потенційно зміцнюють здоров'я і в них практично відсутній кофеїн.

Вивчивши рослину, команда виявила, що в хун-я-ча є мутація в гені, відповідальному за кофеїн-синтазу – фермент, що сприяє виробленню кофеїну в переважній більшості чайних рослин.

"Хун-я-ча з природними низькими рівнями кофеїну потенційно може стати популярним напоєм завдяки унікальному складу та користі для здоров'я", – зробили висновок вчені.

Попередній матеріал
Транслювали росТБ: Нацрада оштрафувала двох провайдерів у зоні ООС
Наступний матеріал
Жителі Кривого Рогу зустріли перший сніг із холодними батареями, опалення поки не ввімкнули – ЗМІ