Дослідники із канадського інституту Крембиля визначили, як три типи кави взаємодіють із тау-білками та бета-амілоїдами, для того, щоб зрозуміти, як ця речовина бореться із порушенням когнітивних функцій мозку при хворобі Паркінсона та Альцгеймера. Із результатів дослідження випливає, що споживання кави знижує ризик розвитку цих хвороб, передає Naked Science.
Для дослідження науковці обрали каву(арабіку) трьох варіантів обсмаження: слабкого, сильного та сильного без кофеїну.
Позитивний ефект при взаємодії з речовинами, які вважаються винуватцями деменції, продемонстрували два останні різновиди. Тому вчені зробили висновок, що нейтралізуючий вплив чинить не кофеїн, а інший елемент, який з'являється у процесі обсмаження.
Загалом автори розглядали шість компонентів кави, серед яких були антиоксиданти, котрі з'являються тільки при обсмажуванні. Саме вони, на думку дослідників, можуть запобігти порушенню когнітивних функцій мозку, тому що зупиняють білки бета-амілоїди і тау-білки.
Бета-амілоїди – пептиди, що складаються найчастіше з 40 амінокислотних залишків. Патогенним вважається білок Aβ42, довжина якого збільшується до 42 залишків. При прогресуванні хвороби Альцгеймера він накопичується й утворює амілоїдні бляшки, крім того, спричиняє накопичення тау-білків. Ці клубки виявили в усіх пацієнтів, які страждають від хвороби Альцгеймера. При цьому посилення деменції прямо корелює з кількістю клубків. У великих кількостях ці згустки протеїну починають пошкоджувати нейрони.